04 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 17 °C

Store problemer i Venezuela

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 25. august, 2016, 08:20:04

Store problemer i Venezuela

Der er store politiske og økonomiske problemer i Venezuela. Medierne beretter om mangel på fødevarer og medicin samt om korruption og usikkerhed i landet.

Man skal altid læse de store nyhedsmedier kritisk. De tager altid markedets og kapitalens parti. Det er klart, at borgerlige medier ingen sympati har med "Den Bolivarianske Revolution" og dens socialistiske målsæltninger.

Nu, hvor Hugo Chávez er væk, olieprisen er i bund og tilliden til fremtiden smuldrer, slår højrekræfterne til.

Men der er meget alvorlige problemer i Venezuela. Når oppositionen kunne vinde to tredjedele af pladserne i parlamentet ved valget i december 2015, er det udtryk for, at regeringen ikke har et vælgerflertal bag sig. Regeringen har helt siden tiden med Hugo Chávez forsøgt at regulere kapitalismen og markedsøkonomien. Det kunne lade sig gøre at sætte kapitalen 'stolen for døren' i en periode med en folkekær leder, en høj oliepris og en mobiliseret befolkning, der oplevede eksplosiv social udvikling; uddannelse, sundhed, boliger, fødevarer og pensioner.

Nu, hvor Hugo Chávez er væk, olieprisen er i bund og tilliden til fremtiden smuldrer, slår højrekræfterne til med fuld styrke. Sabotage mod produktion og distribution, kriminel valutaveksling, hamstring af billige fødevarer, som sælges på det sorte marked eller smugles ud af landet.

De højrekræfter, som siden kupforsøget mod Chávez i april 2001 har iscenesat kampen mod regeringen, får hjælp af korrupte personer, som i betydeligt tal findes i statsapparatet. Nu får højrekræfterne og de korrupte indirekte hjælp fra bredere dele af befolkningen til deres undergravning af fødevareforsyningen samt af de økonomiske og sociale ordninger. Mange mennesker deltager nemlig af bitter nød i hamstring og sortbørshandel for at klare hverdagen og få mad på bordet

Trods problemerne er der ingen grund til at ryste på hånden. Den bolivarianske regering, og den valgte præsident kæmper en retfærdig kamp, som fortjener støtte og solidaritet. Oppositionen og en voldelig højrefløj, som er allieret med landets stenrige oligarker, med Washington og med højrekræfter i Europa, bringer kun social elendighed til Venezuelas fattige flertal, hvis de overtager magten.

Nyeste artikler

Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...
Fagligt
04. aug. 2020 - 05:50
Store faggrupper har reelt ingen mulighed for at tegne lønforsikringDanskernes mulighed for at forsikre sig ved arbejdsløshed afslører massive forskelle i pris og vilkår. Store faggrupper efterlades uden reel mulighed for at tegne forsikringerne, viser en ny analyse fra Tænketanken Cevea.
04. augStore faggrupper har reelt ingen muli...
Udland
03. aug. 2020 - 14:29
Hviderussisk præsidentvalg er blevet overraskende interessantPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg. Længe var der udsigt til et forudsigeligt resultat, hvor Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko vanen tro kunne fortsætte. Men pludselig er valgkampen blevet overraskende interessant.
03. augHviderussisk præsidentvalg er blevet...
Idekamp
03. aug. 2020 - 11:56
Næsten 20 års politik med skattelettelser har slået fejlJesper Park van der Schaft giver tre eksempler på, at mennesker ikke får den rette hjælp, og påpeger en årsag.
03. augNæsten 20 års politik med skattelette...
Idekamp
03. aug. 2020 - 10:45
Nej til kontant betaling i busserneUdtalelse fra Faglig Chaufførklub Stilling om genindførsel af kontant betaling i busserne i Midttrafiks område.
03. augNej til kontant betaling i busserne
Udland
03. aug. 2020 - 05:50
Bag om Trumps føderale oprustning mod Black Lives MatterDonald Trumps indsættelse af føderale styrker i Portland, Oregon, rejser flere spørgsmål, mener dansk professor. Der hersker uklarheder om, hvorvidt indgrebet mod Black Lives Matter-demonstranter er lovligt, og hvad Trumps bagtanker er med indsatsen.
03. augBag om Trumps føderale oprustning mod...
Udland
03. aug. 2020 - 05:32
Corona rejser det store spørgsmål om 'retten til livet'Eksperter vurderer, at 99 procent af USA's 150.000 coronadøde kunne være reddet. Hvor er deres ret til livet blevet af, spørger Henrik Thejl i denne 13. reportage fra Cuba, som også konstaterer, at corona igen flammer op enkelte steder i Cuba.
03. augCorona rejser det store spørgsmål om...