27 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Stop shopping i overenskomster

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 12. marts, 2020, 16:00:00

Stop shopping i overenskomster

Fra den 23. marts vil Jensens Bøfhus lockoute de ansatte, som er medlem af fagforbundet 3F. Dermed sendes de hjem uden løn, og det kan jo ligefrem være en fordel for bøfhuskæden i disse coronatider.

Det sker angiveligt, fordi Jensens Bøfhus, som driver 23 restauranter i Danmark, vil frigøre sig fra den gældende overenskomst, som sikrer de nuværende 700 ansatte ordnede løn- og arbejdsforhold.

Tendensen er global. Overalt er der et kæmpe pres på de rettigheder, som arbejderklassen over år har tilkæmpet sig. 

I stedet kræver bøfhuskæden en billigere og mere fleksibel overenskomst. Og selv om ingen af de nuværende ansatte vil blive sat ned i løn, ændrer arbejdsbetingelserne sig for fremtidige ansatte.

Lockouten er kulminationen på et længere forløb, hvor Jensens Bøfhus allerede i 2019 meldte sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta. Siden har der været forhandlinger med 3F, men det er ikke lykkedes at indgå en ny aftale.

>> LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus lockouter ansatte

Dermed kan bøfhuskæden, som siden oktober 2018 har været ejet af otte fynske rigmænd, stille sig op i rækken af arbejdsgivere, som på den ene eller anden måde har frigjort sig fra gældende overenskomster og aftaler.

Det sker ofte ved at shoppe rundt mellem overenskomsterne og altid gå efter den billigste og dårligste. Og det er desværre ikke kun private arbejdsgivere, som følger den tendens, men også store offentlige virksomheder, som vi senest har oplevet det med DSB. Her var metoden at skifte arbejdsgiverforening, men for de ansatte var resultatet det samme: dårligere arbejdsforhold.

Samtidig ser vi nye arbedsformer vinde frem, som undergraver eksisterende aftaler, for eksempel ved at postulere, at der er tale om en særlig form for deleøkonomi eller selvstændige. Tidligere har vi haft Uber, og nu har vi fået de blå Wolt-bude.

>> LÆS OGSÅ: Wolt og de flammegrillede fristelser

Tendensen er global. Overalt er der et kæmpe pres på de rettigheder, som arbejderklassen over år har tilkæmpet sig. Det har skabt en nedadgående spiral, som kun betyder dårligere løn, dårligere arbejdsforhold og voksende fattigdom. I flere og flere lande kan en arbejder ikke længere leve af sit job, men er nødt til at supplere med ekstra-arbejde. 

Det er allerede situationen i dag for mange arbejdere i USA, i Tyskland, i Storbritannien... Det er kapitalismen i sin nøddeskal. Alt tilsidesættes for profitten.

Direktør Anders Nikolaisen fra Jensens Bøfhus pakker sit krav om en billigere overenskomst ind i mange smukke ord om bedre arbejdsmiljø og ligeløn. Ja han kalder ligefrem sine ansatte for "kollegaer".

Det ændrer ikke noget ved tendensen. Direktøren er ikke en "kollega", men en benhård arbejdsgiver, som er i gang med at trimme sin virksomhed, og det skal de ansatte på sigt betale for.

Det er både vigtigt og nødvendigt at kæmpe imod den globale overenskomstshopping. I første omgang ved at finde et andet sted at spise. Og derefter ved at støtte de lockoutede. 

Nyeste artikler

Fagligt
27. okt. 2020 - 11:51
Her er folkene bag vognmandsfirma med 25 faglige sager om lønsnyd på sit CVLSP Logistik Service Partner ApS har siden 2017 snydt massevis af chaufføransatte for løn, feriepenge og pension. Personkredsen bag firmaet er svær at få i tale, men her kan du se, hvem der er involveret.
27. oktHer er folkene bag vognmandsfirma med...
Idekamp
27. okt. 2020 - 09:21
Gravsten over dansk fiskeriBelgiske bomtrawlere med tonstunge kædemåtter smadrer lige nu havbunden ud for Thyborøn, skriver Landsforeningen Levende Hav. "Hvorfor byder havnen i Thyborøn de belgiske og de hollandske bomtrawlere velkommen, når de ved, hvordan det fiskeri foregår?"
27. oktGravsten over dansk fiskeri
Indland
27. okt. 2020 - 07:28
Minister tavs om hemmelighedsfuld undersøgelseskommissionJustitsministeren afviste – først på et samråd og kort efter i folketingssalen – at svare på, hvad den undersøgelseskommission, der skal kortlægge skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste, skal undersøge og ikke skal undersøge.
27. oktMinister tavs om hemmelighedsfuld und...
Indland
27. okt. 2020 - 07:27
Kritiske høringssvar: Mørklagt FE-undersøgelse kan svække tillidEn mørklagt undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste kan svække offentlighedens tillid, advarer Institut for Menneskerettigheder. Dommerforeningen kritiserer, at regeringen kan sortere i de tre dommere, der skal foretage undersøgelsen.
27. oktKritiske høringssvar: Mørklagt FE-und...
Idekamp
26. okt. 2020 - 13:33
Milepæl for atomvåbenfri verdenMed Honduras' ratificering træder FN-traktaten om forbud mod atomvåben i kraft, da 50 lande dermed har ratificeret. "En historisk milepæl i kampen for en atomvåbenfri verden", udtaler en forbyd atomvåben-kampagne.
26. oktMilepæl for atomvåbenfri verden
Idekamp
26. okt. 2020 - 12:19
Stop tortur af interkønI dag på Intersex Awareness Day kræver Socialistisk UngdomsFront, at regeringen stopper for tvangsoperationer i Danmark.
26. oktStop tortur af interkøn
Arbejderen
26. okt. 2020 - 07:00
"Frihedens Vej" sælges til fordel for ArbejderenHoward Fasts roman "Frihedens Vej" skildrer tidligere slavers besættelse af plantager i alliance med fattige hvide efter afslutningen af den amerikanske borgerkrig i 1870'ernes Virginia.
26. okt"Frihedens Vej" sælges til...

< okt 2020 >

29
29. okt. 2020 - 14:00 til 15:00

< nov 2020 >

04
04. nov. 2020 - 19:00 til 22:00
05
05. nov. 2020 - 14:00 til 15:00
07
07. nov. 2020 - 14:00 til 19:00