06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Stop shopping i overenskomster

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 12. marts, 2020, 16:00:00

Stop shopping i overenskomster

Fra den 23. marts vil Jensens Bøfhus lockoute de ansatte, som er medlem af fagforbundet 3F. Dermed sendes de hjem uden løn, og det kan jo ligefrem være en fordel for bøfhuskæden i disse coronatider.

Det sker angiveligt, fordi Jensens Bøfhus, som driver 23 restauranter i Danmark, vil frigøre sig fra den gældende overenskomst, som sikrer de nuværende 700 ansatte ordnede løn- og arbejdsforhold.

Tendensen er global. Overalt er der et kæmpe pres på de rettigheder, som arbejderklassen over år har tilkæmpet sig. 

I stedet kræver bøfhuskæden en billigere og mere fleksibel overenskomst. Og selv om ingen af de nuværende ansatte vil blive sat ned i løn, ændrer arbejdsbetingelserne sig for fremtidige ansatte.

Lockouten er kulminationen på et længere forløb, hvor Jensens Bøfhus allerede i 2019 meldte sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta. Siden har der været forhandlinger med 3F, men det er ikke lykkedes at indgå en ny aftale.

>> LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus lockouter ansatte

Dermed kan bøfhuskæden, som siden oktober 2018 har været ejet af otte fynske rigmænd, stille sig op i rækken af arbejdsgivere, som på den ene eller anden måde har frigjort sig fra gældende overenskomster og aftaler.

Det sker ofte ved at shoppe rundt mellem overenskomsterne og altid gå efter den billigste og dårligste. Og det er desværre ikke kun private arbejdsgivere, som følger den tendens, men også store offentlige virksomheder, som vi senest har oplevet det med DSB. Her var metoden at skifte arbejdsgiverforening, men for de ansatte var resultatet det samme: dårligere arbejdsforhold.

Samtidig ser vi nye arbedsformer vinde frem, som undergraver eksisterende aftaler, for eksempel ved at postulere, at der er tale om en særlig form for deleøkonomi eller selvstændige. Tidligere har vi haft Uber, og nu har vi fået de blå Wolt-bude.

>> LÆS OGSÅ: Wolt og de flammegrillede fristelser

Tendensen er global. Overalt er der et kæmpe pres på de rettigheder, som arbejderklassen over år har tilkæmpet sig. Det har skabt en nedadgående spiral, som kun betyder dårligere løn, dårligere arbejdsforhold og voksende fattigdom. I flere og flere lande kan en arbejder ikke længere leve af sit job, men er nødt til at supplere med ekstra-arbejde. 

Det er allerede situationen i dag for mange arbejdere i USA, i Tyskland, i Storbritannien... Det er kapitalismen i sin nøddeskal. Alt tilsidesættes for profitten.

Direktør Anders Nikolaisen fra Jensens Bøfhus pakker sit krav om en billigere overenskomst ind i mange smukke ord om bedre arbejdsmiljø og ligeløn. Ja han kalder ligefrem sine ansatte for "kollegaer".

Det ændrer ikke noget ved tendensen. Direktøren er ikke en "kollega", men en benhård arbejdsgiver, som er i gang med at trimme sin virksomhed, og det skal de ansatte på sigt betale for.

Det er både vigtigt og nødvendigt at kæmpe imod den globale overenskomstshopping. I første omgang ved at finde et andet sted at spise. Og derefter ved at støtte de lockoutede. 

Nyeste artikler

Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause