20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 9 °C

Stop sanktionerne – styrk solidariteten

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 02. april, 2020, 12:09:08

Stop sanktionerne – styrk solidariteten

Coronapandemien har ramt alle lande rundt på kloden med stor kraft. I de fleste lande er udbredelsen af sygdommen langtfra toppet. 

Der er et indlysende behov for international solidaritet. De fattigste lande har et indlysende behov for hjælp, men et sådant arbejde er dårligt nok startet.

Der er behov for et globalt samarbejde for at udvikle en vaccine, men det sker ikke, fordi medicinindustrien ejes af globale monopoler, der arbejder for deres aktionærer og ikke for menneskehedens behov.

Det samme gælder testudstyr, værnemidler og meget mere, som ikke længere produceres i de enkelte lande. I dag er det markedskræfterne, der afgør, hvor denne form for udstyr ender. Konsekvenserne for klodens fattige lande er frygtindgydende.

Den danske regering må kæmpe for, at de økonomiske sanktioner mod USA's modstandere afskaffes under coronakrisen.

Men der er 39 lande rundt på kloden, som er særligt hårdt ramt. Det er de lande, som er udsat for økonomiske sanktioner, der har til formål at tvinge landene økonomisk i knæ, fordi de på den ene eller anden måde nægter at efterleve USA's politiske diktater.

Iran er et af de lande, som er hårdest ramt af corona. Men Iran er også et af de lande, som USA har strammet blokaden aller hårdest overfor. Dødstallet stiger dramatisk, også blandt landets sundhedspersonale. Alligevel strammede USA sanktionerne mod landet efter coronakrisens udbrud.

USA har ligeledes brugt sin kontrol over IMF til at forhindre, at et land som Venezuela kunne få et lån til at bekæmpe coronasmitten.

>> LÆS OGSÅ: USA's sanktioner øger antallet af dødsfald under coronakrisen

Corona har ramt alle lande, og pandemien kan ikke nedkæmpes i et enkelt land. Alle er afhængige af, at det sker globalt, for at forhindre at pandemien genopblusser. Også derfor må den internationale solidaritet optrappes.

I USA har Trump overladt store dele af befolkningen uden nogen form for beskyttelse og lægehjælp. Og Trump har nægtet at afskaffe eller lempe sanktionerne, i det mindste så længe coronapandemien raser. Det kan få katastrofale konsekvenser.

>> LÆS OGSÅ: Ngo'er forudser corona-katastrofe blandt flygtninge og fattige

I andre lande handler myndighederne mere solidarisk. Det sanktionsramte Cuba har sendt sundhedspersonale til mange lande, herunder Italien. Kina og Rusland har sendt store hjælpepakker til rigtigt mange lande, herunder til USA, på trods af at Trump har indført økonomiske sanktioner mod begge lande og benytter enhver anledning til at lægge landene og deres regeringer for had.

Danmark har sendt økonomisk hjælp til flere lande. Det er positivt, når vi ikke kan hjælpe med værnemidler og ikke prioriterer at sende sundhedspersonale til de hårdest ramte områder som Italien og Spanien.

Men nu er det tiden, at den danske regering også støtter kravet om, at de økonomiske sanktioner afskaffes under coronakrisen, på trods af at de er igangsat af USA.

FN's generalsekretær, regeringer og personligheder, NGO'er og mange, mange andre over hele kloden har i ugevis – på forskellig måde – peget på, at disse sanktioner må stoppes eller suspenderes.

Det er en meget bred humanistisk bevægelse, som fortsat udvikler sig. Desværre er det ikke nyheder, der finder vej til andre danske medier end Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: FN-top: Ophæv sanktioner mod Iran, Cuba og Venezuela under coronakrisen

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp