15 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

Stop nutidens slaveri

SENESTE LEDERE

man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019
tor. 03. okt - 2019
tir. 01. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 31. marts, 2017, 12:00:38

Stop nutidens slaveri

I denne weekend foregår den officielle markering af, at det er 100 år siden, Danmark solgte de Vestindiske Øer til USA. Denne historiske begivenhed har sat gang i en vigtig debat om Danmarks beskidte rolle som slavehandlernation.

Det er kapitalismens konkurrence i sin mest grådige form, som baner vejen for, at slaveri igen bliver et stigende problem.

Men måske endnu vigtigere er det at sætte fokus på, at slaveri også findes i dag. Ifølge ILO, FN’s agentur for arbejdsmarkedsspørgsmål, lever 21 millioner mennesker som slaver i dag – det største antal nogensinde.

I anledning af jubilæet har Arbejdermuseet i Danmark åbnet en særudstilling om slaveri. Museet mener, at vi som samfund skal bruge historien til at ændre problemstillinger i nutiden. Det er en god pointe. Men gør vi så det?

Center mod Menneskehandel, som hører under Social- og Indenrigsministeriet, har i perioden 2007 til 2015 identificeret 511 ofre for nutidigt slaveri i Danmark og konstaterer på sin hjemmeside, at det er et stigende problem! Og at det formentlig kun er toppen af isbjerget – der er nemlig et stort 'mørke' tal.

Flertallet af de ofre, der er identificeret i Danmark, er kvinder fra Nigeria, som ofte har været transporteret på tværs af flere lande og er handlet til prostitution. At det kan få lov at foregå er en kæmpe skamplet på det danske samfund og siger mest af alt noget om myndighedernes prioritering.

Men Center mod Menneskehandel påpeger også, at billedet er ved at ændre sig. Flere og flere personer – blandt andet fra Østeuropa – handles nu til forskellige former for tvangsarbejde indenfor landbrug, byggeri og rengøring. 

Når tvangsarbejde får indpas i et så velreguleret land som Danmark, skyldes det ikke mindst det enorme pres, der er på, at alle mulige opgaver skal "konkurrenceudsættes". Det har igangsat en nedadgående spiral, hvor løn og arbejdsforhold er under konstant pres. Deregulering og illegale forhold vinder frem, og kontrollen minimeres.

Det er kapitalismens konkurrence i sin mest grådige form, som baner vejen for, at slaveri igen bliver et stigende problem. 

Nyeste artikler

Idekamp
14. okt. 2019 - 15:56
FOA tager ansvar for fremtidenFOA forventer, at Folketinget vedtager en klimalov, der anviser en bæredygtig vej for Danmark og et eksempel til efterfølgelse ... Vejen skal være socialt retfærdig ...
14. oktFOA tager ansvar for fremtiden
Idekamp
14. okt. 2019 - 15:44
FOA's kongres: Sig farvel til velfærdsforligetFOA's kongres 2019 opfordrer de politiske partier til at sige farvel til velfærdsforliget fra 2006. Forliget har udviklet sig til en spændetrøje for udvikling af velfærden i Danmark.
14. oktFOA's kongres: Sig farvel til ve...
Indland
14. okt. 2019 - 10:05
Offentligt ansattes ytringsfrihed stækkes igenI Holbæk Kommune har en sag ført til, at Enhedslisten vil undersøge, hvor stort problemet med begrænsning af de offentligt ansattes ytringsfrihed er. Og i Esbjerg Kommune har flere hundrede ansatte fået vejledning, som stækker deres ytringsfrihed.
14. oktOffentligt ansattes ytringsfrihed stæ...
Indland
14. okt. 2019 - 07:00
Lejere skal betale 5,6 milliarder for nedrivningLejerne i de almene boliger skal – foreløbig – betale 5,6 milliarder kroner for, at ghettolovens nedrivninger og salg kan blive ført ud i livet. Pengene bliver taget fra lejernes opsparing i Landsbyggefonden.
14. oktLejere skal betale 5,6 milliarder for...
Indland
12. okt. 2019 - 11:28
Tusindvis deltog i klimamarchDe mange deltagere i gårsdagens klimamarch i København havde et klart budskab til borgmestrene fra verdens storbyer, der var samlet til topmøde.
12. oktTusindvis deltog i klimamarch
Indland
11. okt. 2019 - 15:21
Voldsom uenighed i Enhedslisten om soldater til MaliFlere medlemmer af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse fortryder nu deres ja-stemme til at sende danske soldater til det afrikanske land Mali. Enhedslistens ungdomsforbund kalder de medlemmer af folketingsgruppen, der stemmer ja, "regeringens medløbere".
11. oktVoldsom uenighed i Enhedslisten om so...
Udtalelser
11. okt. 2019 - 10:57
Kæmp imod imperialismen i Mali!Lige nu tager Folketinget stilling til, hvorvidt der skal sendes yderligere fly og tropper til Mali. Det er en røverkrig, der er gennemsyret af økonomiske interesser, mener Socialistisk Ungdomsfront, SUF.
11. oktKæmp imod imperialismen i Mali!