14 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 18 °C

Stop kød-mafiaens svineri

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 27. maj, 2020, 15:41:21

Stop kød-mafiaens svineri

En tikkende bombe. Sådan kaldte den tyske præst Peter Kossen smittefaren på landets slagterier i april:

– Det er kun et spørgsmål om tid, før bomben eksploderer, og smitten spreder sig blandt arbejderne, sagde Kossen, der i årevis har arbejdet med migrantarbejdere.

EU's frie bevægelighed er friheden til at være underlagt kriminelle, skruppelløse kolonnefirmaer.

Få uger efter eksploderede bomben, og hundredvis af østeuropæiske slagteriarbejdere blev smittet med coronavirus.

Det er de såkaldte kolonnearbejdere, det gik ud over. Polakker og rumænere, der bor stuvet sammen i sovesale i faldefærdige bygninger og transporteres til arbejde i busser og minibusser.

På bare et enkelt af Danish Crowns slagterier er 146 arbejdere ud af 280 blevet smittet.

Det er et gammelkendt problem, som coronavirusset sætter nyt lys på.

I 15 år har der været en berettiget hårdt kritik af Danish Crown og de andre slagterier i Tyskland, der benytter sig af underbetalte kolonnearbejdere uden rettigheder.

Der har været utallige historier om dummebøder, trusler og mafia-lignende vilkår. Det er ikke uden grund, branchen kaldes Die Fleischmafia.

Alligevel holdt Danish Crown fast i sit misbrug af kolonnearbejdere i Tyskland og underbetalte migranter i Storbritannien, samtidig med at man truede danske slagteriarbejdere med, at de ville miste deres job, hvis ikke de gik ned i løn.

Tusinder af svin bliver hvert år fragtet over den dansk-tyske grænse af østeuropæiske eller asiatiske lastbilchauffører, der lever og arbejder under lige så ringe forhold.

EU's frie bevægelighed er friheden til at være underlagt kriminelle, skruppelløse kolonnefirmaer.

Slagterierne vidste, at det foregik, men fortsatte uanfægtet. Hårdt presset indførte Danish Crown til sidst et kodeks for boliger og forhold for arbejderne sammen med andre slagterier, men alligevel fortsatte mange af problemerne og den lave løn. Man skal jo kunne konkurrere, som koncernen har forklaret fra sit hovedkontor i Randers.

Danish Crown er sågar ikke blege for at sige, at det handler om at bevare danske arbejdspladser.

Konkurrencedueligheden gav selskabet et rekordstort overskud på 1,4 milliarder i det seneste halvårsregnskab.

Det er en branche, der er gennemsyret af råddenskab, og det er desværre ikke den eneste – se bare på landbrug, byggeri og godstransport i Tyskland og Danmark.

Det er den moderne lavtlønskapitalisme i fuld galop.

Coronakrisen skærpede blot modsætningerne. Manglen på rettigheder betød, at kolonnearbejderne arbejdede med livet som indsats. Det er den basale ret til ikke at blive dødssyg på arbejdet, der er i spil.

Efter de seneste smittetal har den tyske forbundsregering forbudt brugen af kolonnefirmaer på slagterierne efter at have ignoreret problemerne i mange år.

Men det stopper ikke kødbranchens ræs mod bunden. Danish Crown og deres tyske konkurrenter vil uvægerlig søge at finde nye veje til at holde lønnen nede og arbejdernes vilkår på et minimum. Ikke fordi de er onde, men fordi systemet er indrettet sådan, at kun de mest profitable overlever. Og det er noget svineri.

Nyeste artikler

Indland
13. jul. 2020 - 14:09
Uber betaler bøde på 25 millioner kronerDet hollandske selskab Uber betaler nu en bøde på 25 millioner kroner for at have overtrådt adskillige paragraffer i den danske taxalov.
13. julUber betaler bøde på 25 millioner kro...
Udland
11. jul. 2020 - 15:00
Imperialismen i den antropocæne tidsalderMan kan ikke forholde sig realistisk til vor planets problemer uden at forholde sig til det imperialistiske verdenssystem, den globaliserede kapitalisme. Det rejser i dag spørgsmålet om imperialismen i den antropocæne tidsalder.
11. julImperialismen i den antropocæne tidsa...
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Kapitalen har en plan – en klimaplanMed DI's plan rulles det store grønne røgtæppe ud: Et grønt og mere bæredygtigt Danmark, hvor grøn eksport giver stigende velstand til alle, og hvor BNP vokser med hele 20 procent frem til 2030, skriver Anders Bjerre Mikkelsen.
11. julKapitalen har en plan – en klimaplan
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Antikapitalistisk politik i en covid-19-tidMed covid-19 er grundlaget dannet for et altomfattende sammenbrud lige i hjertet af den form for forbrugerisme, som er dominerende i de fleste rige lande.
11. julAntikapitalistisk politik i en covid-...
Historie
11. jul. 2020 - 15:00
Lenin var med til at ændre historienI år er det 150 år siden, Lenin blev født i den russiske by Simbirsk. Han indså som ganske ung, at omvæltninger i samfundet kun kan ske gennem arbejdernes og bøndernes revolutionære kamp. Dette blev bestemmende for hele hans liv.
11. julLenin var med til at ændre historien
Arbejderen
11. jul. 2020 - 15:00
Nyt nummer: Os og planetenDe eskalerende klimaforandringer og covid-19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Det er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.
11. julNyt nummer: Os og planeten
Indland
10. jul. 2020 - 11:47
Kampen mod Baltic Pipe-gasledning optrappes Aktivister blokerer byggeplads, vrede landmænd gør klar til retssag, og Danmarks Naturfredningsforening og DTU skriver advarsler om iltsvind. Baltic Pipe-rørledningen er under angreb fra mange fronter.
10. julKampen mod Baltic Pipe-gasledning opt...

< jul 2020 >

16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00

< aug 2020 >

06
06. aug. 2020 - 17:00 til 18:00