10 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Stilladsarbejderne viser vejen

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 02. december, 2019, 15:24:38

Stilladsarbejderne viser vejen

Der er grænser for, hvad man skal finde sig i. Og når faglige aktivister overfaldes og tæskes for at dokumentere usle arbejdsforhold på en byggeplads – som det skete søndag – så er den grænse overskredet med flere længder.

Det er derfor helt forståeligt, at Københavns stilladsarbejdere i dag valgte at nedlægge arbejdet i protest mod social dumping og mafiametoder på en byggeplads i Tikøbgade i København.

>> LÆS OGSÅ: Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

Helt forståeligt er det også, at en gruppe af de strejkende var så rasende, at de valgte at trænge ind på pladsen og vælte et stillads, som ifølge stilladsarbejderne er opsat af underbetalte og utilstrækkeligt uddannede arbejdere.

De pæne forhandlinger ved blankpolerede borde giver ikke resultater, hvis ikke der er folk ude på arbejdspladserne, som er klar til at sætte magt bag forhandlernes krav.

Stilladsarbejderne sørger hver dag for, at alle bygningsarbejdere sikkert kan bevæge sig rundt på byggepladser over hele landet. At de er nidkære med, hvem der får lov til at opsætte stilladser i Danmark, skylder vi dem alle stor tak for.

De rimelige krav om uddannelse og ordnede forhold er ikke kun en sikring af stilladsfolkenes egne vilkår, men i lige så høj grad en kamp for hele byggebranchen, som over en årrække er blevet mere og mere uorganiseret.

De borgerlige medier vil utvivlsomt over de næste timer, dage og måske uger benytte stilladsarbejdernes aktionsmetoder til at puste nyt liv i deres igangværende kampagne mod fagbevægelsen – en kampagne, som først rettede sig mod kuffertslæberne i Københavns Lufthavns ret til at organisere deres kollegaer og siden handlede om 3F's såkaldt "ulovlige" overenskomster, som indeholdt krav om medlemskab.

I øvrigt en kampagne som er belejligt timet for arbejdsgiverne, som ser frem til endnu engang at tryne en spareoverenskomst igennem, hvor arbejderne nok en gang skal betale en urimelig lav lønfremgang med forringelser og "fleksibilitet".

Men midt i fordømmelsen, forargelsen og den selvretfærdige ophidselse over metoder i den faglige kamp skal herfra lyde en opfordring til at stoppe op og tænke over, hvor al vores velfærd og forholdsvis velfungerende arbejdsmarked kommer fra.

For det er ikke gaver, som arbejdsgiverne velvilligt har delt ud, men goder, som generationer af arbejdere har kæmpet sig til. De pæne forhandlinger ved blankpolerede borde giver ikke resultater, hvis ikke der er folk ude på arbejdspladserne, som er klar til at sætte magt bag forhandlernes krav.

Stilladsarbejderne er altid solidariske i andre faggruppers kampe – nu er det tid til at vise, at solidariteten går begge veje!

Nyeste artikler

Fagligt
07. aug. 2020 - 13:04
Sympatikonfliktet firma pudser facader for Dansk TotalentrepriseDansk Totalentreprise er i vælten i Hedehusene. Den 10. august bliver én af firmaets byggepladser i Hedehusene blokeret, fordi der arbejder et sympatikonfliktet litauisk firma på projektet, der ligger lige overfor den byggeplads, hvor der i tirsdags blev gennemført en demonstration.
07. augSympatikonfliktet firma pudser facade...
Udland
07. aug. 2020 - 12:53
Rekordmange miljøaktivister dræbt i 2019Rekordmange klima- og miljøaktivister blev på verdensplan dræbt i 2019. Men kampen mod uretfærdigheden fortsætter, rapporterer Global Witness.
07. augRekordmange miljøaktivister dræbt i 2...
Idekamp
07. aug. 2020 - 11:23
Nej til atomvåbenTale af Christian Juhl til demonstrationen den 6. august ved Peblingesøen i København. “Danmark skal i front mod atomvåben. Norden skal i front mod atomvåben. Vi har gjort det før – vi kan gøre det igen.”
07. augNej til atomvåben
Idekamp
07. aug. 2020 - 09:28
Løslad BDS-koordinator Mahmoud NawajaaBoykot Israel Kampagnen kræver øjeblikkelig løsladelse af BDS-koordinator Mahmoud Nawajaa.
07. augLøslad BDS-koordinator Mahmoud Nawaja...
Fagligt
07. aug. 2020 - 07:32
Enhedslisten i Odense vil stoppe misbrug af gratis arbejdskraftI 2019 blev der oprettet i alt 10.591 virksomhedspraktikker hos offentlige og private virksomheder i Odense Kommune. Enhedslisten vil kombinere praktikken med løntimer.
07. augEnhedslisten i Odense vil stoppe misb...
Indland
06. aug. 2020 - 14:02
75 år efter Hiroshima: Internationalt Røde Kors vil forbyde atomvåben75 år efter sprængningen af atombomberne over Hiroshima og Nagasaki har Danmark – sammen med de øvrige NATO-lande og verdens atommagter – fortsat ikke underskrevet og ratificeret FN's traktat om forbud mod atomvåben. Nu forsøger Internationalt Røde Kors at få flere lande til at forbyde atomvåben.
06. aug75 år efter Hiroshima: Internationalt...
Idekamp
06. aug. 2020 - 10:15
Kunstgødning er sprængstofDer skal være langt mere omfattende opsyn med kunstgødning til opbevaring, mener Holger Øster Mortensen.
06. augKunstgødning er sprængstof

< aug 2020 >

10
10. aug. 2020 - 06:30 til 08:00
13
13. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
15
15. aug. 2020 - 17:00
20
20. aug. 2020 - 17:00 til 18:00

Nyeste: Idekamp