18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Staterne i industriens lommer

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 25. oktober, 2019, 11:36:59

Staterne i industriens lommer

Det er sagt før fra denne lederplads og vil utvivlsomt blive gentaget: Klimakrisen kan ikke løses inden for rammerne af det kapitalistiske system, hvor det er profitten, der viser vejen, og hvor gigantfirmaer sidder på større værdier end nogen stat.

Torsdag kunne Arbejderen fortælle historien om, hvordan olie- og gasindustrien udvander EU's lovgivning. Men også i vores egen lille andedam har industrien plads til staten i lommen og kan mere eller mindre uhindret sikre sig en lovgivning, som tilgodeser ejerkredsenes profitsult – i stedet for at varetage danskernes interesser.

Det er ikke lige meget, hvad arbejderklassens hoveder og hænder bruges til. Alle jobs er ikke lige gode!

Det ses blandt andet tydeligt, når Danmarks såkaldte klimaminister Dan Jørgensen ikke blot blankt afviser at standse den ottende udbudsrunde, hvor selskaber skal have lov til at hive mere olie og gas op af Nordsøen.

Hvis den ottende udbudsrunde gennemføres, vil det betyde, at der kan udvindes olie og gas i Nordsøen frem til 2055. Men det er alligevel for tidligt at sige, om den ottende udbudsrunde skal fortsætte, lød det fra ministeren, da han torsdag var i samråd i Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

Ministerens stillingtagen til spørgsmålet kræver nemlig "en meget fyldestgørende analyse, som i øjeblikket pågår i regeringen", lyder det fra ministeren, som blandt andet er bekymret for at gå glip af de otte milliarder kroner, som sidste år udgjorde statens beskedne del af rovet fra kilderne i Nordsøen.

Det kan jo koste arbejdspladser, må vi forstå. Og hvem vil være med til at skabe arbejdsløshed?

Men det er ikke lige meget, hvad arbejderklassens hoveder og hænder bruges til. Alle jobs er ikke lige gode! Våbenfremstilling, sort energiproduktion og andre arbejdsopgaver, som direkte undergraver arbejdernes egne objektive interesser i fred og tryghed, skal staten ikke understøtte med henvisning til arbejdernes velbefindende!

Der er da også meget lille sandsynlighed for, at det rent faktisk er antallet af arbejdspladser og statens indkomster, som holder Dan Jørgensen og vores socialdemokratiske regering vågen om natten. Derimod er det olie- og gasgiganternes mulighed for at tjene penge – og med profitmotivets hellige magt at holde samfundets hjul i gang.

Herfra skal der lyde et meget stort og eftertrykkeligt: Ellers tak! Vi foretrækker en sikker fremtid frem for evigt voksende bankkonti hos den rigeste ene procent.

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...