23 Feb 2020  

KBH: Overskyet, regn, 4 °C

Staterne i industriens lommer

SENESTE LEDERE

fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020
ons. 05. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 25. oktober, 2019, 11:36:59

Staterne i industriens lommer

Det er sagt før fra denne lederplads og vil utvivlsomt blive gentaget: Klimakrisen kan ikke løses inden for rammerne af det kapitalistiske system, hvor det er profitten, der viser vejen, og hvor gigantfirmaer sidder på større værdier end nogen stat.

Torsdag kunne Arbejderen fortælle historien om, hvordan olie- og gasindustrien udvander EU's lovgivning. Men også i vores egen lille andedam har industrien plads til staten i lommen og kan mere eller mindre uhindret sikre sig en lovgivning, som tilgodeser ejerkredsenes profitsult – i stedet for at varetage danskernes interesser.

Det er ikke lige meget, hvad arbejderklassens hoveder og hænder bruges til. Alle jobs er ikke lige gode!

Det ses blandt andet tydeligt, når Danmarks såkaldte klimaminister Dan Jørgensen ikke blot blankt afviser at standse den ottende udbudsrunde, hvor selskaber skal have lov til at hive mere olie og gas op af Nordsøen.

Hvis den ottende udbudsrunde gennemføres, vil det betyde, at der kan udvindes olie og gas i Nordsøen frem til 2055. Men det er alligevel for tidligt at sige, om den ottende udbudsrunde skal fortsætte, lød det fra ministeren, da han torsdag var i samråd i Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

Ministerens stillingtagen til spørgsmålet kræver nemlig "en meget fyldestgørende analyse, som i øjeblikket pågår i regeringen", lyder det fra ministeren, som blandt andet er bekymret for at gå glip af de otte milliarder kroner, som sidste år udgjorde statens beskedne del af rovet fra kilderne i Nordsøen.

Det kan jo koste arbejdspladser, må vi forstå. Og hvem vil være med til at skabe arbejdsløshed?

Men det er ikke lige meget, hvad arbejderklassens hoveder og hænder bruges til. Alle jobs er ikke lige gode! Våbenfremstilling, sort energiproduktion og andre arbejdsopgaver, som direkte undergraver arbejdernes egne objektive interesser i fred og tryghed, skal staten ikke understøtte med henvisning til arbejdernes velbefindende!

Der er da også meget lille sandsynlighed for, at det rent faktisk er antallet af arbejdspladser og statens indkomster, som holder Dan Jørgensen og vores socialdemokratiske regering vågen om natten. Derimod er det olie- og gasgiganternes mulighed for at tjene penge – og med profitmotivets hellige magt at holde samfundets hjul i gang.

Herfra skal der lyde et meget stort og eftertrykkeligt: Ellers tak! Vi foretrækker en sikker fremtid frem for evigt voksende bankkonti hos den rigeste ene procent.

Nyeste artikler

Indland
21. feb. 2020 - 15:17
Folketinget retter i udtalelse – men mangler fortsat dokumentationSelvom Folketinget har rettet i en fælles udtalelse om antisemitisme, kan partierne bag fortsat ikke dokumentere deres påstand om, at der skulle være en stigende antisemitisme i islamistiske kredse. Det viser en rundringning til partiernes ordførere, som Arbejderen har foretaget.
21. febFolketinget retter i udtalelse – men...
Idekamp
21. feb. 2020 - 14:25
Er Ørsteds grønne garantier troværdige?En af verdens mest anerkendte klimaforskere kritiserer Ørsteds brug af biomasse. Selskabets svar har fået bestyrelsesmedlem i Verdens Skove Andreas Petersen til tasterne.
21. febEr Ørsteds grønne garantier troværdig...
Idekamp
21. feb. 2020 - 12:51
Ideernes brydning i RomerrigetLars Ulrik Thomsen skriver denne kronik i anledning af udgivelsen af hans bog: Spartacus – i slavernes fodspor. (Udkommer 1. marts på Forlaget Populi).
21. febIdeernes brydning i Romerriget
Indland
21. feb. 2020 - 11:51
Regeringen sparer fortsat på ulandsbistand og prioriterer erhvervslivet Den socialdemokratiske regering bruger få bistandskroner og projekter, som er drevet af danske virksomheder, og multinationale koncerner prioriteres fortsat højt
21. febRegeringen sparer fortsat på ulandsbi...
Indland
21. feb. 2020 - 10:28
Pensionister fortsætter kampen for mimrekortetEfter torsdagens store demonstration foran Christiansborg mod afskaffelse af mimrekortet er initiativtagerne parat til flere aktiviteter.
21. febPensionister fortsætter kampen for mi...
Kultur
21. feb. 2020 - 09:50
Berlinalen er i gang for 70. gangI jubilæumsåret har Berlin Film Festival fået ny ledelse, og programmet er blevet udvidet med en helt ny konkurrence, der vil vise særligt innovative film. Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival, Forum, der fylder 50 i år.
21. febBerlinalen er i gang for 70. gang
Fagligt
21. feb. 2020 - 07:28
Stigende pres på regeringen for at ændre budgetlovOnsdag var der høring om budgetloven i Folketinget. Talere fra fagbevægelsen og kommunerne advarede om, at budgetloven er en trussel mod det danske velfærdssystem.
21. febStigende pres på regeringen for at æn...

Nyeste: Kultur