20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Stakkels Bolivia – kom igen!

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 09. juni, 2020, 10:57:10

Stakkels Bolivia – kom igen!

Bolivia er historien om, hvordan et af de mest succesrige stater i Latinamerika de seneste 20 år med ét imperialistisk slag nu er på social, økonomisk, demokratisk og menneskeretsnedtur.

Det glædelige er, at folkelige kræfter kæmper for at rejse sig igen!

Evo Mora-les' arvtager Luis Arce fører stabilt i meningsmålingerne med 33 procent af stemmerne.

I 2004 var Bolivia og Haiti de to fattigste lande i Latinamerika. 10 år senere lå Haiti stadig i bunden af alle sociale og økonomiske statistikker, mens Bolivia under præsident Evo Morales var nummer 15 ud af 33 lande i regionen. Og denne eksplosive fremgang fortsatte de efterfølgende år.

Fattigdommen blev mere end halveret, analfabetismen blev udryddet, og over en million ældre fik pension. Der blev investeret statslige milliarder i infrastruktur og nye industrianlæg. Bolivias private erhvervsliv blomstrede. Over en 10-årig periode voksede antallet af registrerede private virksomheder fra 20.000 til 123.000.

Fremgangen for de mange skete på bekostning af milliarder i profit til de store olieselskaber. I 2006 nationaliserede Bolivia landets store forekomster af olie og naturgas. 

USA's regering og dets hemmelige tjenester har uophørligt arbejdet for et regimeskifte i Bolivia, og i november 2019 lykkedes det. Et præsidentvalg i oktober tegnede til et klart genvalg af Evo Morales, men i 11. time påstod observatører fra OAS – Organisationen af Amerikanske Stater – at der blev manipuleret med optællingen til fordel for Morales. Optællingen viste, at Morales ville vinde valget med 47 procent af stemmerne mod 36 til nummer to – og dermed vinde valget i første runde.

Washington, europæiske stormagter og de store internationale medier greb straks OAS' kritik. I hemmelighed havde toppen af politiet og militæret i Bolivia solgt sig til USA, og den 10. november var et militærkup mod Evo Morales en realitet.

Med kuppet tog højreoppositionen magten. Jeanine Añez blev fungerende præsident, officielt med én hovedopgave: At sikre et demokratisk nyvalg. Hun og hendes bagmænd har imidlertid ændret Bolivias indenrigs- og udenrigspolitik. Politivold og brud på menneskerettighederne er hverdag. Sociale ordninger er suspenderet, og tusinder af cubanske læger er sendt hjem. Økonomien er gået i minus, og arbejdsløsheden vokser. Internationale selskaber får på ny adgang til Bolivias rige undergrund. Det gælder blandt andet udvinding af det værdifulde litium, som bruges til fremstilling af batterier.

Uafhængige tænketanke og universiteter i USA har flere gange dokumenteret, at OAS' påstande om valgsvindel var opspind. Senest har den store avis The New York Times søndag slået fast, at det var OAS, der manipulerede, og at afsættelsen af Morales var et kup.

Nu er der udskrevet nyvalg til 6. september. Det bliver et valg med kampvogne i gaderne. Der er al mulig grund til at frygte, at valget ikke bliver frit og demokratisk.

Evo Morales har forbud mod at genopstille, men hans arvtager Luis Arce fører stabilt i meningsmålingerne med 33 procent af stemmerne mod 17-18 procent til højrefløjens kandidater.

Befolkningen husker de gode tider, og mange af dem er fast besluttede på at genvinde magten.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp