20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Stå fast på pensionsalderen

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 10. august, 2020, 16:03:47

Stå fast på pensionsalderen

Det politiske spil om pensionsalderen spidser til.

Det ser ud til, at regeringen vil gennemføre en aftale, der kan fungere som et plaster på såret for dem, der har været længe på arbejdsmarkedet - men samtidig fortsætte med at hæve pensionsalderen løbende.

Med kritikken af italienernes pensionsalder bevæger FH-formanden sig ud af et spor, der hverken hjælper danske eller italienske arbejdere.

Det stiller store krav til fagbevægelsen, hvor aktive kræfter med kampagnen Stop68 siger tydeligt fra over for en fortsat stigning af verdens højeste pensionsalder.

Samtidig diskuterer EU betingelser for hjælpepakker til de kriseramte sydeuropæiske lande. Og hvad har det så med hinanden at gøre? Jo, hjælpepakkerne kan blandt andet bruges til at tvinge landene til at banke pensionsalderen i vejret og dermed sætte pres på lønningerne.

Det var den slags metoder, der blev brugt under den seneste store krise, finanskrisen.

Midt i sommerferien meldte FH’s formand, Lizette Risgaard sig på banen i Jyllands-Posten. Hun mener ikke, det hænger sammen, at danskerne skal arbejde, til de er 70 "for at sende penge til nogle, der kan stoppe, når de er 60 år" - med adresse til italienerne.

"Vi skal hjælpe hinanden, så vi får et stærkt Europa, men ikke med gavepakker. Det kan ikke nytte noget, at vi ukritisk støtter andre lande uden at stille krav om, at de gennemfører de reformer, som er nødvendige, og at de undlader at give skattelettelser,"sagde Lizette Risgaard.

Pointen med skattelettelser giver mening, men med kritikken af italienernes pensionsalder bevæger FH-formanden sig ud af et spor, der hverken hjælper danske eller italienske arbejdere.

EU står på spring for "gennemføre nødvendige reformer," der igen kan forarme arbejderne på bekostning af private selskaber. Kommissionen har arbejdet benhårdt - og med succes - for en højere pensionsalder i Danmark og resten af EU. Det er ikke fagbevægelsens opgave at støtte den indsats og overtage liberalistiske økonomers tankegods om de dovne italienere / grækere / franskmænd (fortsæt selv listen).

Italienerne og danskerne fører hver deres kamp for en værdig pensionalder og skal være solidariske med hinanden - ikke med arbejdsgivernes behov for udbud af arbejdskraft, der kan trykke lønnen ned.

På samme måde skal fagbevægelsen og andre aktive kræfter ikke lade sig spise af med en lappeløsning, når det engang "bliver Arnes tur." Den almindelige pensionsalder skal ikke stige, og det krav skal man holde fast i, uanset hvem der sidder i regering.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp