16 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 17 °C

Spirer et håb i skyggen?

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 13. marts, 2020, 14:13:05

Spirer et håb i skyggen?

"Er alt dette ikke et klart vidnesbyrd om, hvor påtrængende nødvendigt det er at reorganisere den globale økonomi efter nye principper, så den ikke er udleveret til markedsmekanismernes nåde?"

Sådan spørger Slavoj Žižek fredag i et debatindlæg i Information under overskriften "Corona rammer kapitalismen i hjertet. Måske kan det få os til at genopfinde kommunismen".

I indlægget udpeger Žižek coronapandemien som "en form for social Five Point Palm Exploding Heart Technique (dræbende slag fra filmen Kill Bill, red.), men den er rettet mod hjertet af globalkapitalismen – som et uafviseligt signal om, at vi ikke kan fortsætte som hidtil, men bliver nødt til at gennemføre radikale systemforandringer."

Han peger på, at coronakrisen sætter nogle grundlæggende elementer af vores nuværende verdenssystem under et nyt lys, og peger på det ironiske ved, "at det, som nu bringer os sammen i global solidaritet, kommer til udtryk i påbud om at undgå tæt kontakt med andre og gå i isolation."

Og det er jo uomtvisteligt rigtigt, at coronapandemien sætter spot på mange interessante kendsgerninger. Herunder hvorfra samfundssindet udspringer: Fra de som af magthaverne er tiltænkt rollen som tilskuer og nyttedyr i spillet om magten.

>> LÆS OGSÅ: Ansatte på sygehuse klar til ekstra indsats

Det er ikke den ellers internationalt velorganiserede elite af kapitalejere, som springer til og redder dagen, men mellemstatslige organisationer som WHO og helt almindelige – og superdygtige og engagerede – mennesker, som gør en forskel for det store fællesskab, som under denne krise har vist sig langt større end nogen nationalstat.

Der bliver meget at lære af håndteringen af coronapandemien. Indtil videre ikke mindst den handlekraft hvormed der bliver sat ind for at skabe hurtige og nødvendige forandringer, afstemt efter videnskabens vurderinger.

I klimabevægelsen har man da heller ikke kunnet undgå at bemærke, "at man både nu under coronakrisen og tidligere under finanskrisen kan udvise en handlekraft, som vi i den grad savner i forhold til klimakrisen", som John Holten-Andersen fra NOAH siger til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Klimabevægelse: Der venter en krise som overgår corona

Det samme kan siges om den række af sociale og universelle kriser, som kendetegner det nye årtusinde.

Til forskel fra det 20. århundredes primært politiske kriser, sætter disse kriser kampen for forandringer helt anderledes på spidsen.

Som ph.d.-stipendiat ved Afdeling for Filosofi og Idéhistorie på Aarhus Universitet Magnus Møller Ziegler skrev i en artikel i det forrige nummer af Magasinet Arbejderen: 

"Hvad er indholdet af kommunismens idé i dag? Det er ikke en spidsfindig diskussion af dette eller hint politiske eller økonomiske tiltag, for eller imod, frem eller tilbage. Kommunismens idé er ikke længere, som på Rosa Luxemburgs tid, alternativet til menneskehedens barbari – kommunismens idé er i dag alternativet til menneskehedens undergang som sådan. Derfor er det mere kritisk end nogensinde før, at kommunismens idé – forstået som den virkelige historiske bevægelse, Marx og Engels talte om allerede i 1840’erne – gribes og virkeliggøres."

Nyeste artikler

Indland
15. jul. 2020 - 09:02
Cementgigant får millioner til at lagre CO2For første gang nogensinde bliver der nu søsat et forsøg med at indfange og lagre CO2 i Danmark. En af Danmarks største CO2-udledere – cementfabrikken Aalborg Portland – har fået 6,7 millioner i offentlig støtte til at prøve at "fange" CO2, så den kan dumpes i Nordsøen.
15. julCementgigant får millioner til at lag...
Indland
13. jul. 2020 - 14:09
Uber betaler bøde på 25 millioner kronerDet hollandske selskab Uber betaler nu en bøde på 25 millioner kroner for at have overtrådt adskillige paragraffer i den danske taxalov.
13. julUber betaler bøde på 25 millioner kro...
Udland
11. jul. 2020 - 15:00
Imperialismen i den antropocæne tidsalderMan kan ikke forholde sig realistisk til vor planets problemer uden at forholde sig til det imperialistiske verdenssystem, den globaliserede kapitalisme. Det rejser i dag spørgsmålet om imperialismen i den antropocæne tidsalder.
11. julImperialismen i den antropocæne tidsa...
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Kapitalen har en plan – en klimaplanMed DI's plan rulles det store grønne røgtæppe ud: Et grønt og mere bæredygtigt Danmark, hvor grøn eksport giver stigende velstand til alle, og hvor BNP vokser med hele 20 procent frem til 2030, skriver Anders Bjerre Mikkelsen.
11. julKapitalen har en plan – en klimaplan
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Antikapitalistisk politik i en covid-19-tidMed covid-19 er grundlaget dannet for et altomfattende sammenbrud lige i hjertet af den form for forbrugerisme, som er dominerende i de fleste rige lande.
11. julAntikapitalistisk politik i en covid-...
Historie
11. jul. 2020 - 15:00
Lenin var med til at ændre historienI år er det 150 år siden, Lenin blev født i den russiske by Simbirsk. Han indså som ganske ung, at omvæltninger i samfundet kun kan ske gennem arbejdernes og bøndernes revolutionære kamp. Dette blev bestemmende for hele hans liv.
11. julLenin var med til at ændre historien
Arbejderen
11. jul. 2020 - 15:00
Nyt nummer: Os og planetenDe eskalerende klimaforandringer og covid-19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Det er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.
11. julNyt nummer: Os og planeten

< jul 2020 >

16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00

< aug 2020 >

06
06. aug. 2020 - 17:00 til 18:00