26 Aug 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Sort dag for Brasilien

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 03. januar, 2019, 12:39:09

Sort dag for Brasilien

Den 1. januar tiltrådte Jair Bolsonaro som præsident for Latinamerikas største land, Brasilien, og verdens ottendestørste økonomi. Og han viste allerede på sin første dag, at han er en dedikeret ven af Brasiliens økonomiske elite og en indædt fjende af landets arbejdere, de oprindelige folk og klimaet.

På førstedagen udstedte præsidenten, den 63-årige tidligere kaptajn i hæren, en stribe ildevarslende dekreter:

Spørgsmålet er, om Brasiliens arbejdere og oprindelige folk stiltiende vil acceptere Bolsonaros politik, eller om de vil bekæmpe den.

En planlagt forhøjelse af mindstelønnen, vedtaget af parlamentet, bliver sænket fra 1006 til 998 real om måneden. Ikke meget, vil nogle måske indvende, men meget for dem, der i forvejen har lidt.

Ifølge instituttet Dieese bør mindstelønnen være 3960 real om måneden for at dække de daglige fornødenheder for en familie på fire personer, så selv den planlagte forhøjelse forslår som en skrædder i helvede.

Dertil kommer, at Brasiliens mindsteløn også er rammen for fastsættelsen af pensioner, arbejdsløshedsforsikring og socialhjælp, så nedsættelsen rammer langt flere end de 48 millioner brasilianere, der må nøjes med mindstelønnen.

Klimaet og Brasiliens oprindelige folk fik også et gevaldigt tilbageslag. Bolsonaro flytter reguleringen og oprettelsen af nye områder for de oprindelige folk til landbrugsministeriet, der kontrolleres af landets magtfulde landbrugslobby. Det vil uden tvivl øge fældningen i Amazonas regnskov, som allerede er godt i gang.

Og LGBT-rettigheder skal ikke længere være en del af menneskerettighederne, har Bolsonaro dekreteret. Og det er blot begyndelsen.

Bolsonaros finansminister Paulo Guedes studerede økonomi i Chicago under den ultraliberale økonom Milton Friedman, der var kæledægge hos Chiles diktator Augusto Pinochet. Guedes lægger op til privatiseringer, massive nedskæringer i pensionerne og halvering af skatterne.

Det overrasker ikke, at USA's præsident Donald Trump hyldede Bolsonaro på indsættelsesdagen.

Spørgsmålet er, om Brasiliens arbejdere og oprindelige folk stiltiende vil acceptere Bolsonaros politik, eller om de vil bekæmpe den.

Nyeste artikler

Udland
23. aug. 2019 - 15:27
Her er USA's plan for Grønland og Arktis I takt med at isen smelter i Arktis, bliver hele området en vigtig brik i den nye kolde krig. USA ønsker at inddæmme Rusland. Derfor er det nødvendigt med amerikansk tilstedeværelse i Arktis, lyder det.
23. augHer er USA's plan for Grønland o...
Udland
23. aug. 2019 - 14:12
Fodboldspillere i Gaza må ikke spille på VestbreddenSelv om det palæstinensiske mesterskab i fodbold er anerkendt af det internationale fodboldforbund, FIFA, forbyder Israel spillere fra Gaza at deltage.
23. augFodboldspillere i Gaza må ikke spille...
Indland
23. aug. 2019 - 12:59
Forsker advarer: Krigsskib vil blande Danmark ind i USA-Iran-konfliktIran udgør ikke en trussel mod danske handelsskibe, og Danmark har ingen interesse i USA's og Storbritanniens militære optrapning mod Iran i Hormuzstrædet, mener lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.
23. augForsker advarer: Krigsskib vil blande...
Indland
23. aug. 2019 - 11:13
Natarbejde bliver stående på kræftlisteNatarbejde og skifteholdsarbejde forbliver på WHO's liste over påvirkninger, der sandsynligvis er kræftfremkaldende. Ny viden underbygger eksperters konklusion.
23. augNatarbejde bliver stående på kræftlis...
Udland
23. aug. 2019 - 08:02
USA's militær udledte 1.212 tons CO2 fra 2001-2017Den amerikanske professor Neta Crawford fra Brown University har målt USA's militærs CO2-udledning, og den er gigantisk. Fra 2001 til og med 2017 har militæret udledt 1.212 millioner tons CO2.
23. augUSA's militær udledte 1.212 tons...
Indland
22. aug. 2019 - 13:50
Vrede pårørende: København overtræder handicapkonventionDen barske virkelighed på handicapområdet blev afdækket, da der tirsdag aften var borgermøde i København. Socialborgmester Mia Nyegaard blev lagt under massivt pres for at sikre forbedringer.
22. augVrede pårørende: København overtræder...
Idekamp
22. aug. 2019 - 12:44
IncitamentDet er ikke lykkedes at påvise en synlig beskæftigelseseffekt af at forringe menneskers sociale sikkerhedsnet, påpeger Kim Nielsen.
22. augIncitament