09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -4 °C

Social dumping i coronaens skygge

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 19. marts, 2020, 14:33:42

Social dumping i coronaens skygge

Mens Danmark næsten er lukket ned på grund af coronakrisen, er der tusindvis af mennesker, som fortsat passer deres arbejde på de private arbejdspladser.

Det stiller krav til arbejdsgiverne om at håndtere smitterisikoen. Og meldingen fra mange arbejdspladser er da heldigvis også, at det sker. Men der begynder også at komme historier frem, som viser det modsatte.

Som omtalt i Arbejderen i går kom der i denne uge fem udenlandske håndværkere for at arbejde på en byggeplads i Københavns Lufthavn – tilsyneladende direkte fra Tyskland. For mens grænsen er lukket ned for besøgende til Danmark, så gælder det ikke for varen arbejdskraft.

Coronakrisen sætter nye standarder for social dumping og for visse arbejdsgiveres griskhed.

Blandt arbejderne på byggepladsen skabte det naturligvis ængstelse. Er de udenlandske arbejdere tjekket for smitte? Og kender de retningslinjerne, som vi lige nu følger i Danmark?

Svaret blæser tilsyneladende i vinden, for byggeledelsen har ikke informeret de øvrige på arbejdspladsen.

Eksemplet er desværre ikke enestående. Fagbladet 3F har beskrevet, hvordan byggegiganten NCC samlede 80 arbejdere i en kælder for orientere dem om, at en af deres kollegaer var smittet med corona. Hele situationen på byggepladsen har ført til, at 3F har sendt en klage til Arbejdstilsynet.

Flere håndværkere fra andre arbejdspladser fortæller om problemer med hygiejne. De er utrygge i forhold til, om de udenlandske kollegaer er blevet ordentligt informeret. Flere steder har det ført til arbejdsnedlæggelser, eller at arbejdere vælger individuelt at holde ferie.

Men det er ikke et individuelt problem. Det er arbejdsgivernes ansvar, at virksomheden overholder arbejdsmiljøloven. Den siger som bekendt, at arbejdsgiveren skal planlægge, tilrettelægge og udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Bemærkelsesværdigt er det også, at selvom regeringen nu har indførte et forbud mod, at mere end 10 personer er samlet ét sted, så gælder det ikke for arbejdspladser og byggepladser, som Dansk Byggeri påpeger.

Kunne man så ikke forvente en lidt højere standard? Og hvorfor fortsætte med at importere arbejdskraft?

Coronakrisen sætter tilsyneladende nye standarder for social dumping og for visse arbejdsgiveres griskhed.

Nyeste artikler

Indland
08. mar. 2021 - 19:27
Aktivister har blokeret byggeplads på Amager Fælled hele mandagenExtinction Rebellion har også i dag blokeret byggeforberedelserne på Amager Fælled. To aktivister er stadig lænket fast til hegnet. De opfordrer alle modstandere af byggeriet til at møde op ved blokaden tirsdag morgen.
08. marAktivister har blokeret byggeplads på...
Idekamp
08. mar. 2021 - 13:59
Om "repræsentativ deltagelse" og "reel indflydelse"Åbent brev til Magistraten for Sundhed og Omsorg og Aarhus Byråd ved Jacob Bundsgaard fra en række faglige organisationer.
08. marOm "repræsentativ deltagelse...
Fagligt
08. mar. 2021 - 12:16
Fagligt aktive foran Arbejdsretten: Det gælder vores ret til at stå i fagforeningI dag behandler Arbejdsretten sagen om fyring af to tillidsrepræsentanter, der arbejdede med byggeriet af Storstrømsbroen. Dagen startede med en faglig demonstration foran Arbejdsretten.
08. marFagligt aktive foran Arbejdsretten: D...
Idekamp
08. mar. 2021 - 11:54
Mette F.’s coronarejse satte fokus på Israels apartheidI forbindelse med Mette Frederiksens besøg i Israel blev der – omsider – givet taletid til palæstinensere og palæstinaaktivister i de forskellige medier, skriver Irene Clausen.
08. marMette F.’s coronarejse satte fokus på...
Fagligt
08. mar. 2021 - 11:28
Danmark har stadig lang vej til ligestillingLigeløn, et kønsopdelt arbejdsmarked, sexisme og chikane er blot nogle af de emner, der fylder den faglige dagsorden på Kvindernes Internationale Kampdag. Der er et stykke vej, inden Danmark er i mål med ligestilling, mener kvinder i fagbevægelsen.
08. marDanmark har stadig lang vej til liges...
Historie
08. mar. 2021 - 07:00
Louise Michel – den røde jomfru fra MontmartreLouise Michel var en oprører, som fra den første dag var aktiv i Pariserkommunen. Efter nederlaget blev hun deporteret, men vendte efter syv år tilbage til Paris, hvor hun fortsatte kampen frem til sin død i 1905. Og altid var hun på de udbyttedes side.
08. marLouise Michel – den røde jomfru fra M...
Indland
08. mar. 2021 - 06:47
Mange ofre men få dømte for menneskehandel i DanmarkSiden 2018 er en enkelt blevet dømt for menneskehandel i Danmark. Det er ikke udtryk for, at der ikke er problemer med menneskehandel i Danmark. Tværtimod. I perioden 2018 til 2020 har Center mod Menneskehandel identificeret 238 ofre for menneskehandel. Hertil kommer et mørketal af endnu flere ofre.
08. marMange ofre men få dømte for menneskeh...