06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Social dumping i coronaens skygge

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 19. marts, 2020, 14:33:42

Social dumping i coronaens skygge

Mens Danmark næsten er lukket ned på grund af coronakrisen, er der tusindvis af mennesker, som fortsat passer deres arbejde på de private arbejdspladser.

Det stiller krav til arbejdsgiverne om at håndtere smitterisikoen. Og meldingen fra mange arbejdspladser er da heldigvis også, at det sker. Men der begynder også at komme historier frem, som viser det modsatte.

Som omtalt i Arbejderen i går kom der i denne uge fem udenlandske håndværkere for at arbejde på en byggeplads i Københavns Lufthavn – tilsyneladende direkte fra Tyskland. For mens grænsen er lukket ned for besøgende til Danmark, så gælder det ikke for varen arbejdskraft.

Coronakrisen sætter nye standarder for social dumping og for visse arbejdsgiveres griskhed.

Blandt arbejderne på byggepladsen skabte det naturligvis ængstelse. Er de udenlandske arbejdere tjekket for smitte? Og kender de retningslinjerne, som vi lige nu følger i Danmark?

Svaret blæser tilsyneladende i vinden, for byggeledelsen har ikke informeret de øvrige på arbejdspladsen.

Eksemplet er desværre ikke enestående. Fagbladet 3F har beskrevet, hvordan byggegiganten NCC samlede 80 arbejdere i en kælder for orientere dem om, at en af deres kollegaer var smittet med corona. Hele situationen på byggepladsen har ført til, at 3F har sendt en klage til Arbejdstilsynet.

Flere håndværkere fra andre arbejdspladser fortæller om problemer med hygiejne. De er utrygge i forhold til, om de udenlandske kollegaer er blevet ordentligt informeret. Flere steder har det ført til arbejdsnedlæggelser, eller at arbejdere vælger individuelt at holde ferie.

Men det er ikke et individuelt problem. Det er arbejdsgivernes ansvar, at virksomheden overholder arbejdsmiljøloven. Den siger som bekendt, at arbejdsgiveren skal planlægge, tilrettelægge og udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Bemærkelsesværdigt er det også, at selvom regeringen nu har indførte et forbud mod, at mere end 10 personer er samlet ét sted, så gælder det ikke for arbejdspladser og byggepladser, som Dansk Byggeri påpeger.

Kunne man så ikke forvente en lidt højere standard? Og hvorfor fortsætte med at importere arbejdskraft?

Coronakrisen sætter tilsyneladende nye standarder for social dumping og for visse arbejdsgiveres griskhed.

Nyeste artikler

Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause