04 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 17 °C

Social dumping har mange ansigter

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 10. juli, 2020, 15:00:47

Social dumping har mange ansigter

I denne uge blev EU's vejpakke endelig vedtaget. Dermed bliver der forhåbentlig sat en stopper for nogle af de mange muligheder for social dumping, som EU's grænseløse arbejdsmarked har skabt.

EU's vejpakke er et fremskridt, men løser ikke de helt grundlæggende problemer, som er skabt af EU's indre marked og den frie bevægelighed for arbejdskraft.

Det er nemlig EU's egen politik, som gang på gang har sat nye dårlige standarder for, hvordan man kan behandle varen arbejdskraft. 

Det har længe været kendt, at mange af de lastvognschauffører, som kører rundt på de europæiske veje, lever en kummerlig tilværelse.

Det så vi for to år siden, da det blev afsløret, at filippinske chauffører, som kørte for vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport, boede i containere i en slumlejr i Padborg og fik en sulteløn.

Senest er det afdækket i en rapport fra Det Internationale Transportarbejderforbund, ITF, som både beskriver menneskehandel, tvang, svindel og arbejdsforhold, hvor alle regler overtrædes.

>> LÆS OGSÅ: Menneskehandel og svindel florerer i europæisk vejtransport

Hvis der med vejpakken kan blive sat en stopper for noget af denne uhæmmede udbytning, så er det et fremskridt, men pakken løser ikke de helt grundlæggende problemer, som er skabt af EU's indre marked og den uhæmmede frie bevægelighed for arbejdskraft.

Spørgsmålet er også, om myndighederne i alle EU's lande sætter kræfter af til at kontrollere, at de nye regler rent faktisk overholdes. Det kan man godt være i tvivl om.

I Danmark er det nu besluttet, at alle danske og udenlandske chauffører, som kører bus- og godskørsel her i landet, skal have en løn, som svarer til den mest repræsentative overenskomst i vejtransportbranchen. Det blev vedtaget i Folketinget i januar – og det er også et fremskridt. 

Men den sociale dumping har mange ansigter. Nu kommer slagsmålet om, hvilken overenskomst som er mest repræsentativ. De vognmænd, der har valgt at oprette filialer syd for grænsen, har i stor udstrækning lavet aftaler med Krifa...

Indenfor byggeriet handler den sociale dumping i høj grad om mindstelønnen – og det var også det store slagsmål ved overenskomstforhandlingerne tidligere på året. Her oplever man nemlig, at mange udenlandske firmaer, som vinder entrepriser i Danmark, melder sig ind i arbejdsgiverforeningen og betaler overenskomstens absolutte mindsteløn.

Det så vi endnu et eksempel på for nylig i byggeriet af Carlsberg Byen. Her måtte et dansk betonsjak, som fik 227,50 kroner i timen, forlade arbejdspladsen den ene dag, mens et polsk sjak fra Budomex rykkede ind den næste dag og kun fik mindstelønnen på omkring 130 kroner i timen.

>> LÆS OGSÅ: Demo i Carlsberg Byen: Opbakning til betonsjak fra mange faggrupper

Også det er et resultat af EU's grænseløse arbejdsmarked. Og heller ikke det problem bliver løst, sålænge Danmark er medlem af EU. 

Det kan nok så mange vejpakker ikke rette op på. Kampen mod social dumping fortsætter og fortsætter...

Nyeste artikler

Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...
Fagligt
04. aug. 2020 - 05:50
Store faggrupper har reelt ingen mulighed for at tegne lønforsikringDanskernes mulighed for at forsikre sig ved arbejdsløshed afslører massive forskelle i pris og vilkår. Store faggrupper efterlades uden reel mulighed for at tegne forsikringerne, viser en ny analyse fra Tænketanken Cevea.
04. augStore faggrupper har reelt ingen muli...
Udland
03. aug. 2020 - 14:29
Hviderussisk præsidentvalg er blevet overraskende interessantPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg. Længe var der udsigt til et forudsigeligt resultat, hvor Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko vanen tro kunne fortsætte. Men pludselig er valgkampen blevet overraskende interessant.
03. augHviderussisk præsidentvalg er blevet...
Idekamp
03. aug. 2020 - 11:56
Næsten 20 års politik med skattelettelser har slået fejlJesper Park van der Schaft giver tre eksempler på, at mennesker ikke får den rette hjælp, og påpeger en årsag.
03. augNæsten 20 års politik med skattelette...
Idekamp
03. aug. 2020 - 10:45
Nej til kontant betaling i busserneUdtalelse fra Faglig Chaufførklub Stilling om genindførsel af kontant betaling i busserne i Midttrafiks område.
03. augNej til kontant betaling i busserne
Udland
03. aug. 2020 - 05:50
Bag om Trumps føderale oprustning mod Black Lives MatterDonald Trumps indsættelse af føderale styrker i Portland, Oregon, rejser flere spørgsmål, mener dansk professor. Der hersker uklarheder om, hvorvidt indgrebet mod Black Lives Matter-demonstranter er lovligt, og hvad Trumps bagtanker er med indsatsen.
03. augBag om Trumps føderale oprustning mod...
Udland
03. aug. 2020 - 05:32
Corona rejser det store spørgsmål om 'retten til livet'Eksperter vurderer, at 99 procent af USA's 150.000 coronadøde kunne være reddet. Hvor er deres ret til livet blevet af, spørger Henrik Thejl i denne 13. reportage fra Cuba, som også konstaterer, at corona igen flammer op enkelte steder i Cuba.
03. augCorona rejser det store spørgsmål om...