18 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Skrot budgetloven

SENESTE LEDERE

man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 13. maj, 2019, 14:50:07

Skrot budgetloven

I marts måned startede en række københavnske fagforeninger og organisationer kampagnen "Skrot budgetloven", som kulminerer i morgen med en demonstration.

Det er et vigtigt initiativ, som fortjener al mulig støtte. Og det er et tiltrængt indspark i valgkampen, fordi det sætter fokus på, hvordan de danske politikere har deponeret deres økonomiske handlefrihed i EU.

En genopretning af velfærden hænger uløseligt sammen med, at budgetloven skrottes.

Det skete, da Thorning-regeringen i 2012 tilsluttede sig EU's finanspagt, som fastlægger en række krav til de enkelte landes finanspolitik. Pagten kræver blandt andet, at det årlige såkaldte strukturelle underskud på de offentlige finanser kun må udgøre 0,5 procent af bruttonationalproduktet, BNP.

Finanspagten blev en del af dansk lovgivning gennem vedtagelse af budgetloven i 2012. Med budgetloven fastlægger Folketinget hvert år lofterne for kommunernes, regionernes og statens udgifter fire år frem i tiden.

Budgetloven har ført til meget snævre økonomiske rammer og har dermed en stor andel i de nedskæringer, som kommuner og regioner er blevet tvunget til at gennemføre.

En konsekvens af loven er også, at selv om kommunerne har penge i kassen, må de ikke bruge dem til forbedringer af velfærden. Og budgetlovens økonomiske straffemekanismer betyder, at kommunerne år efter år bruger færre penge, end de må, af frygt for at blive straffet.

Den stramme økonomi har ført til større og større pres på arbejdsforholdene i den offentlige sektor og har skabt et usundt og stressende arbejdsmiljø. Flere og flere af de fagforeninger, som organiserer velfærdens kernetropper, kræver forbedringer. Kampagnen for at få skrottet budgetloven er derfor helt rigtig, men den er også kontroversiel i en fagbevægelse, som stadig er domineret af Socialdemokratiet.

Tilslutningen til både finanspagt og budgetlov skete, mens Helle Thorning-Schmidt var statsminister, og intet tyder på, at Socialdemokratiets nuværende statsministerkandidat, Mette Frederiksen, anfægter den økonomiske politik, det har medført i Danmark. 

Derfor nøjes Fagbevægelsen Hovedorganisation, FH, med at kritisere budgetloven og kræve ændringer i stedet for en skrotning, der vil indebære, at Danmark træder ud af EU's finanspagt.

Men faktum er, at det er finanspagten, som er årsag til, at både Socialdemokratiet og Venstre bevæger sig inden for samme snævre økonomiske ramme, hvor der reelt ikke er særlig stor forskel.

Mange – også økonomer – har gennem de sidste år undret sig over, at Socialdemokratiet ikke fører en anden velfærdspolitik, og har efterlyst nogle af de økonomiske reformer, som partiet tidligere stod fadder til. Forklaringen skal søges i EU's indflydelse på den danske økonomiske politik og Socialdemokratiets accept af denne.

En genopretning af velfærden hænger derfor uløseligt sammen med, at budgetloven skrottes.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud
Kultur
17. jun. 2019 - 15:19
Ytringsfrihed – kors eller befrielse?Kunstneren Jens Galschiøt satte på årets Folkemøde fokus på ytringsfrihed som retten til at klage over arbejdsforhold. "Hvis du ikke kan ytre dig, må du bære smerten selv", siger han.
17. junYtringsfrihed – kors eller befrielse?
Indland
17. jun. 2019 - 14:50
Elever vil bekæmpe flugt til privatskolerDanske Skoleelever brugte Folkemødet på Bornholm til sammen med landets seks største kommuner at rejse debatten om, hvordan vi får flere forældre til at vælge folkeskolen.
17. junElever vil bekæmpe flugt til privatsk...
Indland
17. jun. 2019 - 14:21
Iraker-advokat til ny regering: Drop tortur-ankesagDe irakiske torturofre fra den danskledede operation Green Desert har lidt nok og levet i uvished i årevis. Nu er det tid til, at irakerne får fred og retfærdighed, mener deres juridiske rådgiver, som opfordrer en ny regering til at droppe statens ankesag.
17. junIraker-advokat til ny regering: Drop...
Historie
17. jun. 2019 - 13:31
Danmark har fået de første snublestenSnublesten skal minde os om nazismens ofre. Ideen kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig, som lagde den første sten i Köln i 1992. Og han var også til stede i København i dag for at nedlægge 12 nye sten.
17. junDanmark har fået de første snublesten
Indland
17. jun. 2019 - 12:01
Oprør i Mjølnerparkens boligselskabEt flertal i boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse – der administrerer Mjølnerparken – vil bringe Bo-Vita tilbage til lejerne og lytte til lejerne i stedet for at træffe beslutninger henover hovedet på dem.
17. junOprør i Mjølnerparkens boligselskab
Udland
17. jun. 2019 - 10:09
Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktionerDen tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.
17. junKaptajn risikerer 20 års fængsel for...

Nyeste: Idekamp