16 Sep 2019  

KBH: Let skyet, 15 °C

Skrot budgetloven

SENESTE LEDERE

man. 16. sep - 2019
man. 09. sep - 2019
fre. 06. sep - 2019
tor. 05. sep - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 13. maj, 2019, 14:50:07

Skrot budgetloven

I marts måned startede en række københavnske fagforeninger og organisationer kampagnen "Skrot budgetloven", som kulminerer i morgen med en demonstration.

Det er et vigtigt initiativ, som fortjener al mulig støtte. Og det er et tiltrængt indspark i valgkampen, fordi det sætter fokus på, hvordan de danske politikere har deponeret deres økonomiske handlefrihed i EU.

En genopretning af velfærden hænger uløseligt sammen med, at budgetloven skrottes.

Det skete, da Thorning-regeringen i 2012 tilsluttede sig EU's finanspagt, som fastlægger en række krav til de enkelte landes finanspolitik. Pagten kræver blandt andet, at det årlige såkaldte strukturelle underskud på de offentlige finanser kun må udgøre 0,5 procent af bruttonationalproduktet, BNP.

Finanspagten blev en del af dansk lovgivning gennem vedtagelse af budgetloven i 2012. Med budgetloven fastlægger Folketinget hvert år lofterne for kommunernes, regionernes og statens udgifter fire år frem i tiden.

Budgetloven har ført til meget snævre økonomiske rammer og har dermed en stor andel i de nedskæringer, som kommuner og regioner er blevet tvunget til at gennemføre.

En konsekvens af loven er også, at selv om kommunerne har penge i kassen, må de ikke bruge dem til forbedringer af velfærden. Og budgetlovens økonomiske straffemekanismer betyder, at kommunerne år efter år bruger færre penge, end de må, af frygt for at blive straffet.

Den stramme økonomi har ført til større og større pres på arbejdsforholdene i den offentlige sektor og har skabt et usundt og stressende arbejdsmiljø. Flere og flere af de fagforeninger, som organiserer velfærdens kernetropper, kræver forbedringer. Kampagnen for at få skrottet budgetloven er derfor helt rigtig, men den er også kontroversiel i en fagbevægelse, som stadig er domineret af Socialdemokratiet.

Tilslutningen til både finanspagt og budgetlov skete, mens Helle Thorning-Schmidt var statsminister, og intet tyder på, at Socialdemokratiets nuværende statsministerkandidat, Mette Frederiksen, anfægter den økonomiske politik, det har medført i Danmark. 

Derfor nøjes Fagbevægelsen Hovedorganisation, FH, med at kritisere budgetloven og kræve ændringer i stedet for en skrotning, der vil indebære, at Danmark træder ud af EU's finanspagt.

Men faktum er, at det er finanspagten, som er årsag til, at både Socialdemokratiet og Venstre bevæger sig inden for samme snævre økonomiske ramme, hvor der reelt ikke er særlig stor forskel.

Mange – også økonomer – har gennem de sidste år undret sig over, at Socialdemokratiet ikke fører en anden velfærdspolitik, og har efterlyst nogle af de økonomiske reformer, som partiet tidligere stod fadder til. Forklaringen skal søges i EU's indflydelse på den danske økonomiske politik og Socialdemokratiets accept af denne.

En genopretning af velfærden hænger derfor uløseligt sammen med, at budgetloven skrottes.

Nyeste artikler

Idekamp
16. sep. 2019 - 10:47
Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiseredeUdtalelse fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920: Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiserede. Vi har retten til at organisere os og føre kollektive forhandlinger.
16. sepVi vil ikke arbejde sammen med uorgan...
Fagligt
16. sep. 2019 - 10:38
Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organiseringEn vikar i Københavns Lufthavn har sat fut i debatten om retten til at organisere sig. Støtten til bagagefolkene, der kræver, at vikaren melder sig ind i 3F, strømmer ind.
16. sepArbejdspladser bakker bagagefolk op i...
Indland
16. sep. 2019 - 10:26
Ikke plads til Jesper og Tanja i almen lejlighedUngt par med fast arbejde, ren straffeattest og et ønske om at være aktiv i lokalområdet må ikke flytte i almen bolig i Odense. De tjener for lidt, vurderer boligselskabet. Nu har de droppet tanken om at bo alment og bor i stedet privat til leje.
16. sepIkke plads til Jesper og Tanja i alme...
Udland
16. sep. 2019 - 09:53
Israels kommunister: Netanyahu må væk!I morgen er der parlamentsvalg i Israel, og landets kommunister er i front i kampen for at tilføje den ultrahøjreorienterede premierminister et nederlag. Vi har talt med Aida Touma-Suleiman fra Israels Kommunistiske Parti.
16. sepIsraels kommunister: Netanyahu må væk...
Udland
16. sep. 2019 - 09:34
48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USAIngen fyringer, højere løn og en sundhedsordning der er til at betale. Det er kravene til bilproducenten General Motors i USA fra 48.000 bilarbejdere, der søndag indledte deres strejke for en ny overenskomst.
16. sep48.000 bilarbejdere i historisk strej...
Idekamp
13. sep. 2019 - 14:49
Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!I stilladsbranchen holder vi fast i vores fælles beslutning om, at alle er medlemmer af den samme fagforening. Det kommer hverken lovgivning, Liberal Alliance – eller for den sags skyld 3F – til at lave om på, skriver Jacob Jespersen, formand for Aarhus Stilladsarbejderklub.
13. sepFrit fagforeningsvalg? Ikke hos os!
Navne
13. sep. 2019 - 11:51
Ulla Søbjerg Nielsen er dødDen socialistiske venstrefløj har mistet en usædvanlig god kammerat.
13. sepUlla Søbjerg Nielsen er død