27 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 2 °C

SKAT – for 117. gang

SENESTE LEDERE

tir. 25. feb - 2020
fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 12. februar, 2020, 16:00:00

SKAT – for 117. gang

Rækken af skandaler i SKAT vil ingen ende tage. Senest er det Berlingske, som afslører, at Skatteministeriet siden 2016 har hemmeligholdt ikke mindre end 117 advarsler fra Skatteministeriets Koncernrevision, som varetager ministeriets interne kontrol.

Advarslerne påpeger SKAT's mangelfulde kontrol med nogle af de helt store poster i statens indtægter, så som selskabsskat, told, punktafgifter og import af biler, og påpeger, at det kan medføre store tab for statskassen.

Når skandalerne kan fortsætte, afspejler det, at opbakningen til solidaritet, lighed og fællesskab har trange kår i det danske Folketing.

De hyppige afsløringer af skandaler har tidligere omfattet ulovlig refusion af udbytteskat, ejendomsvurderinger og SKAT's manglende inddrivelse af borgernes gæld. Det er alt sammen centrale områder, hvor SKAT's arbejde har været præget af kaos og lammelse. 

Skiftende regeringer og fem forskellige skatteministre fyrede på få år 5.000 ansatte i SKAT. Man smed milliarder efter nye IT-systemer, som aldrig kom til at virke. For storkapitalen, kapitalfonde, banker og ind- og udenlandske svindlere blev den danske statskasse reelt omdannet til et tag selv-bord. Mange store koncerner har haft tusinder af ansatte og en milliardomsætning uden at have betalt en krone. En alenlang liste af monopoler har i årevis selv afgjort størrelsen af deres skat og gør det stadig.

Politisk og ideologisk blev angrebene på SKAT systematisk pakket ind i nyliberale fraser om lavere skat, sænkelse af topskatten, lavere virksomhedsbeskatning og mere af samme skuffe, side om side med EU's budgetlov og dens kvælertag på størrelsen af de offentlige udgifter.

Der er arbejdet bevidst på at undergrave danskernes opbakning til finansieringen af den kollektive velfærd, som det store flertal af danskerne ønsker udbygget og forbedret.

Politikerne blev tvunget til at love bod og bedring og en genopbygning af SKAT, hvad der er en forudsætning for at finansiere den offentlige sektor. Alligevel viser de nye afsløringer, at ministeriet i 117 tilfælde bevidst har hemmeligholdt alvorlig kritik af SKAT siden 2016.

På trods af at flere partiers skatteordførere har spurgt ind til dokumenter fra Koncernrevisionen, er de mange kritiske rapporter ikke rundsendt til Folketingets medlemmer, som de burde. Det sker først nu, efter sagen er blevet kendt i medierne, hvor de ansvarlige ministre leverer endnu en runde af udenomssnak.

Samlet set har den førte politik i allerhøjeste grad medvirket til at booste uligheden i Danmark, sådan som det er sket i hele Europa. Skal det ændres, kræves der politisk vilje. Når skandalerne kan fortsætte, afspejler det, at opbakningen til solidaritet, lighed og fællesskab har trange kår i det danske Folketing.

Nyeste artikler

Indland
27. feb. 2020 - 16:02
Minister afviser fortsat afskaffelse af gensidig forsørgerpligtNye tal viser, at det vil koste 460 millioner kroner at fjerne den modregning, der sker af førtidspension og folkepension, hvis samleveren har en indtægt over en vis størrelse. Altså langt mindre end de 12,3 milliarder, der blev nævnt gang på gang under førstebehandlingen af borgerforslag.
27. febMinister afviser fortsat afskaffelse...
Udland
27. feb. 2020 - 15:00
Julian Assange risikerer 175 års fængsel i USAUSA kræver WikiLeaks-stifteren Julian Assange udleveret til USA, hvor han risikerer 175 års fængsel for brud på landets spionagelovgivning. Retssagen om udlevering blev indledt i mandags og slutter foreløbig fredag ved retten i London.
27. febJulian Assange risikerer 175 års fæng...
Indland
27. feb. 2020 - 14:06
Ingen plan for udsmidte beboere i SlagelseSlagelse almene Boligselskab har ingen plan for, hvad der skal ske med 17 opsagte beboere, der per 1. juni skal være ude af deres lejlighed. Beboernes fremtid er højst usikker: De risikerer både at skulle flytte til en helt anden kommune samt at skulle betale mere i husleje.
27. febIngen plan for udsmidte beboere i Sla...
Kultur
27. feb. 2020 - 13:20
Brechtfestivalen samlede kunstnere og publikum til skub, knubs og håbEn velbesøgt Brechtfestival i Svendborg kunne markere digteren Bertolt Brecht som en, der stadig kan rykke i folk og inspirere til kritik og kamp i en tid, hvor det rumler med krigstrusler og syndebukke.
27. febBrechtfestivalen samlede kunstnere og...
Fagligt
26. feb. 2020 - 18:14
Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag étDansk El-Forbund Ungdom gennemfører OK20 aktionsdag, hvor de sætter spot på lærlingenes krav ved de afsluttende forhandlinger om ny overenskomst: Markante lønstigninger og pension fra dag ét.
26. febLærlinge kæmper for lønstigninger og...
Indland
26. feb. 2020 - 15:27
Udlejningschef i Slagelse: Vi kan ikke tvinge beboere udDe opsagte beboere i Schackenborgvænge i Ringparken i Slagelse kan ikke blive tvunget til at flytte. De kan blive boende og afvente rettens ord for, om deres opsigelse er lovlig. Det indrømmer boligselskabet. Den nye investor er også klar over problemstillingen og lover at respektere rettens afgørelse.
26. febUdlejningschef i Slagelse: Vi kan ikk...
Udland
26. feb. 2020 - 14:15
Den sidste kamp om Syrien nærmer sigSyriens regeringshær er ved at omringe de islamistiske jihadisters sidste bastioner i Syrien i provinsen Idlib. Men NATO-landet Tyrkiet sender tropper til området for at støtte nogle af de islamistiske jihadister, der holder civilbefolkningen som gidsler ved ikke at lade dem komme ud af kampzonerne.
26. febDen sidste kamp om Syrien nærmer sig