18 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Skandaløs lukning af VUC

SENESTE LEDERE

man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 23. marts, 2019, 07:00:35

Skandaløs lukning af VUC

Hirtshals, Ebeltoft, Brovst, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde. Otte VUC-afdelinger spredt ud over danske provinsbyer lukker til sommer. Og yderligere 13 undervisningssteder er i farezonen. 

Den sociale arv er stadig stærk i Danmark – og regeringens uddannelsespolitik er bevidst socialt skæv.

VUC uddaner unge og voksne, som af den ene eller anden årsag ikke har taget den direkte vej gennem uddannelsessystemet. En del har ikke færdiggjort folkeskolen, andre har afbrudt en ungdomsuddannelse, et stor gruppe har anden etnisk baggrund end dansk. Og mange kommer fra hjem, hvor der ikke er tradition for lange uddannelser.

Det er en gruppe, som nemt falder igennem systemet, hvis der ikke er særlige uddannelser, som samler dem op. Det gør VUC-systemet, og netop derfor er det en skandale, at så mange afdelinger nu må lukke.

Lukningerne kommer samtidig med, at regeringen har indført nye adgangskrav til både gymnasier og erhvervsskoler. Adgangskrav, som vil afskære tusindvis af elever fra at komme direkte ind på en ungdomsuddannelse. Undersøgelser fra AE-rådet viser, at det især er elever, hvis forældre står uden for arbejdsmarkedet, og også en del elever med arbejderklassebaggrund, der vil blive ramt.

Netop disse elever burde samles op af et velfungerende VUC-system. Men de senere års politiske besparelser og reformer har gjort det vanskeligt at drive VUC. I alt 1,6 milliarder kroner har det været nødvendigt at spare fra 2016 til 2019. Her findes en del af årsagen til lukningerne.

Samtidig viser VUC-lukningerne også noget om regeringens hykleri. For mens regeringen med den ene hånd har travlt med at udflytte arbejdspladser og taler om et Danmark i balance, skæres med den anden hånd de livsvigtige institutioner, som skal sikre, at lokalområderne lever.

Undersøgelser viser ellers, at nærhed til uddannelse er med til at sikre, at flere gennemfører, og at frafaldet stiger proportionalt med transporttiden. Men hvad gør det? Det er jo bare de fattiges børn og unge.

Den sociale arv er stadig stærk i Danmark – og regeringens uddannelsespolitik er bevidst socialt skæv.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud
Kultur
17. jun. 2019 - 15:19
Ytringsfrihed – kors eller befrielse?Kunstneren Jens Galschiøt satte på årets Folkemøde fokus på ytringsfrihed som retten til at klage over arbejdsforhold. "Hvis du ikke kan ytre dig, må du bære smerten selv", siger han.
17. junYtringsfrihed – kors eller befrielse?
Indland
17. jun. 2019 - 14:50
Elever vil bekæmpe flugt til privatskolerDanske Skoleelever brugte Folkemødet på Bornholm til sammen med landets seks største kommuner at rejse debatten om, hvordan vi får flere forældre til at vælge folkeskolen.
17. junElever vil bekæmpe flugt til privatsk...
Indland
17. jun. 2019 - 14:21
Iraker-advokat til ny regering: Drop tortur-ankesagDe irakiske torturofre fra den danskledede operation Green Desert har lidt nok og levet i uvished i årevis. Nu er det tid til, at irakerne får fred og retfærdighed, mener deres juridiske rådgiver, som opfordrer en ny regering til at droppe statens ankesag.
17. junIraker-advokat til ny regering: Drop...
Historie
17. jun. 2019 - 13:31
Danmark har fået de første snublestenSnublesten skal minde os om nazismens ofre. Ideen kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig, som lagde den første sten i Köln i 1992. Og han var også til stede i København i dag for at nedlægge 12 nye sten.
17. junDanmark har fået de første snublesten
Indland
17. jun. 2019 - 12:01
Oprør i Mjølnerparkens boligselskabEt flertal i boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse – der administrerer Mjølnerparken – vil bringe Bo-Vita tilbage til lejerne og lytte til lejerne i stedet for at træffe beslutninger henover hovedet på dem.
17. junOprør i Mjølnerparkens boligselskab
Udland
17. jun. 2019 - 10:09
Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktionerDen tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.
17. junKaptajn risikerer 20 års fængsel for...

Nyeste: Idekamp