20 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Skammeligt at gå i krig i Mali

SENESTE LEDERE

ons. 19. jun - 2019
tir. 18. jun - 2019
man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 19. december, 2013, 08:30:01

Skammeligt at gå i krig i Mali

Et enigt Folketing siger ja til fortsat at involvere Danmark i det militære projekt i Mali. Det er ikke bare tåbeligt. Det er også dybt skammeligt.

Civilbefolkningen er fanget i et blodigt spil mellem terrorister, vestligt støttede kupgeneraler og en nykolonial fransk invasionsstyrke med et uklart FN-mandat.

Det er naivt at håbe på, at de franske styrker i Mali får mindre albuerum med tiden, så FN-styrken kan tiltage sig den reelle kontrol.

Problemet er, at Mali-projektet tjener imperialismen og den gamle kolonimagt Frankrig.

Projektet er under klart fransk førerskab med en tam FN-styrke halsende desperat bagefter. I en situation, hvor Frankrig har økonomisk appetit på landets naturressourcer som uran og guld, er det forkasteligt at sende danske soldater og fly ned for at servicere franske fremmedlegionærer i kamphumør.

Det er naivt at håbe på, at de franske styrker får mindre albuerum med tiden, så FN-styrken kan tiltage sig den reelle kontrol. Med Frankrigs militære synderegister og allestedsnærværende magtarrogance in mente er det fuldstændig utænkeligt.

FN er ikke hævet over klodens rådende magtforhold. Tværtimod. Fra Korea-krigen i 1950-53 til Libyen i 2011 er FN-mandater blevet brugt som dække for imperialistiske krige. Det er således ikke nok med et FN-mandat i Mali. 

Det er direkte tåbeligt at sende 70 danske stabsofficerer og bevæbnede soldater samt et Hercules-fly til det nordvestafrikanske land, der er en heksekedel af kompliceret intern splid mellem nord og syd. Hvorfor skal Danmark gå ind i konflikten og vælge side ved at støtte nogle af parterne?

Hvorfor skal danske soldater deltage i en krig på samme side som Malis centralhær, der er berygtet for alvorlige brud på menneskerettigheder og årelangt had mod etniske mindretal?

Erfaringerne fra blandt andet Afghanistan viser, at udenlandsk militær intervention i sidste ende skærper de interne etniske konflikter, der eksisterer.

Når nu et enigt dansk Folketing er så ivrige for at involvere Danmark på de internationale slagmarker - hvor vil det næste militære slag foregå, som Danmark skal udkæmpe for andre imperialistiske magter? Skal danske soldater også kæmpe side og side med franske fremmedlegionærer i Den Centraafrikanske Republik?

Nyeste artikler

Indland
20. jun. 2019 - 07:00
Beboere organiserer sig mod BlackstoneDen amerikanske kapitalfond Blackstone er i fuld gang med at opkøbe boliger i Danmark. Nu begynder de Blackstone-ramte lejere at organisere sig for at forsvare et København, hvor det ikke kun er rige, der har råd til at bo.
20. junBeboere organiserer sig mod Blackston...
Indland
19. jun. 2019 - 16:44
Studerende til overborgmester: Opret ungdomsboliger i MjølnerparkenI morgen skal Københavns Borgerrepræsentation tage stilling til, om halvdelen af Mjølnerparkens almene familieboliger skal sælges. På overborgmesterens bord ligger et andet forslag, underskrevet af en masse unge: Opret bofællesskaber i Mjølnerparken.
19. junStuderende til overborgmester: Opret...
Udland
19. jun. 2019 - 14:26
USA sender yderligere 1000 soldater til MellemøstenUSA har omkring 50.000 soldater udstationeret i Mellemøsten, et hangarskib og B-52 bombefly og sender nu yderligere 1000 soldater afsted for at imødegå trusler fra Iran, lyder det fra USA.
19. junUSA sender yderligere 1000 soldater t...
Idekamp
19. jun. 2019 - 11:51
Astronomisk forklaring på global opvarmningTideenergien er årsag til, at Jorden er varm indvendig, og de såkaldte istider og mellemistider. Som regel er Månen drabant til Solen, men ind imellem er den Jordens drabant, så har vi en såkaldt mellemistid, altså som nu. Men som regel er Månen drabant til Solen, og så har vi istid her på Jorden, forklarer Tom Nielsen.
19. junAstronomisk forklaring på global opva...
Udland
19. jun. 2019 - 11:26
Hvide arbejdere i USA dør tidligereDen gennemsnitlige levealder for hvide midaldrende falder. Men det rammer kun amerikanere med kort uddannelse. De rigestes levealder stiger fortsat.
19. junHvide arbejdere i USA dør tidligere
Idekamp
19. jun. 2019 - 11:04
Landbrug & Fødevarer burde have deltaget på FolkemødetI år deltog Landbrug & Fødevarer ikke på Folkemødet på Bornholm. Man skulle ikke tro, det var økonomien, der får dem til at holde sig borte. Måske snarere dårlig eksponering. Landbruget har et kæmpe imageproblem, skriver Holger Øster Mortensen.
19. junLandbrug & Fødevarer burde have d...
Indland
19. jun. 2019 - 10:00
Bo-Vita formand overlever mistillidsvotumBo-Vitas repræsentantskab har fortsat tillid til formand Jan Hyttel. Et flertal i bestyrelsen havde ellers stillet mistillidsvotum til formanden og ville udarbejde en uafhængig advokatundersøgelse af forløbet om Mjølnerparkens afviklingsplan.
19. junBo-Vita formand overlever mistillidsv...

Nyeste: Idekamp