02 Apr 2020  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Skammeligt at gå i krig i Mali

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 19. december, 2013, 08:30:01

Skammeligt at gå i krig i Mali

Et enigt Folketing siger ja til fortsat at involvere Danmark i det militære projekt i Mali. Det er ikke bare tåbeligt. Det er også dybt skammeligt.

Civilbefolkningen er fanget i et blodigt spil mellem terrorister, vestligt støttede kupgeneraler og en nykolonial fransk invasionsstyrke med et uklart FN-mandat.

Det er naivt at håbe på, at de franske styrker i Mali får mindre albuerum med tiden, så FN-styrken kan tiltage sig den reelle kontrol.

Problemet er, at Mali-projektet tjener imperialismen og den gamle kolonimagt Frankrig.

Projektet er under klart fransk førerskab med en tam FN-styrke halsende desperat bagefter. I en situation, hvor Frankrig har økonomisk appetit på landets naturressourcer som uran og guld, er det forkasteligt at sende danske soldater og fly ned for at servicere franske fremmedlegionærer i kamphumør.

Det er naivt at håbe på, at de franske styrker får mindre albuerum med tiden, så FN-styrken kan tiltage sig den reelle kontrol. Med Frankrigs militære synderegister og allestedsnærværende magtarrogance in mente er det fuldstændig utænkeligt.

FN er ikke hævet over klodens rådende magtforhold. Tværtimod. Fra Korea-krigen i 1950-53 til Libyen i 2011 er FN-mandater blevet brugt som dække for imperialistiske krige. Det er således ikke nok med et FN-mandat i Mali. 

Det er direkte tåbeligt at sende 70 danske stabsofficerer og bevæbnede soldater samt et Hercules-fly til det nordvestafrikanske land, der er en heksekedel af kompliceret intern splid mellem nord og syd. Hvorfor skal Danmark gå ind i konflikten og vælge side ved at støtte nogle af parterne?

Hvorfor skal danske soldater deltage i en krig på samme side som Malis centralhær, der er berygtet for alvorlige brud på menneskerettigheder og årelangt had mod etniske mindretal?

Erfaringerne fra blandt andet Afghanistan viser, at udenlandsk militær intervention i sidste ende skærper de interne etniske konflikter, der eksisterer.

Når nu et enigt dansk Folketing er så ivrige for at involvere Danmark på de internationale slagmarker - hvor vil det næste militære slag foregå, som Danmark skal udkæmpe for andre imperialistiske magter? Skal danske soldater også kæmpe side og side med franske fremmedlegionærer i Den Centraafrikanske Republik?

Nyeste artikler

Idekamp
01. apr. 2020 - 17:09
Den kritiske journalist er truetDen kritiske journalist er en truet art. Ikke kun herhjemme, men også udenrigs. De totalitære regimer består, skriver Joakim Lemme, som savner Radio24Syv.
01. aprDen kritiske journalist er truet
Idekamp
01. apr. 2020 - 15:37
Intet bliver som før! Socialisme er løsningen!“Vi står og kigger ned i en dyb, dyb afgrund,” skriver Egon Laugesen. “Klassekampen vil skærpes. Verden vil blive mere ustabil. Sociale oprør vil blive mødt med brutal magt. Klimakrisen vil blive glemt. USA og de europæiske imperialistiske magter vil gå i panik. Propagandakrigen mod Kina er allerede begyndt. Risikoen for krige og borgerkrige vil vokse.” “Socialisme er løsningen!”
01. aprIntet bliver som før! Socialisme er l...
Idekamp
01. apr. 2020 - 15:25
OK20: Det må blive et nej herfraHjælp byggeriet – stem nej til OK20, opfordrer bygningsmaler Lasse Piil Pertou.
01. aprOK20: Det må blive et nej herfra
Indland
01. apr. 2020 - 14:22
Greenpeace: Grøn omstilling kan sætte gang i samfundet ovenpå coronaDer ligger tusindvis af grønne arbejdspladser og venter på at blive aktiveret, mener Greenpeace. Hjælpepakkerne til erhvervslivet og ophævelsen af anlægsloftet kan være startsignalet, men det kræver, at politikerne skriver grønne krav ind.
01. aprGreenpeace: Grøn omstilling kan sætte...
Kultur
01. apr. 2020 - 14:08
Dansk Artist Forbund: Indlysende at åbne dagpengesystemet opSkuespillere, musikere og andre med sammensatte indtægter i kulturlivet er stadig uden hjælpepakker ved arbejdsløshed under coronakrisen. Kulturministeren forhandler igen i dag.
01. aprDansk Artist Forbund: Indlysende at å...
Fagligt
01. apr. 2020 - 05:14
Lukkede grænser - men ikke for udenlandske arbejdere Udenlandske arbejdere kan tage direkte ind over grænsen og på arbejde i Danmark, mens en dansker efter en udlandsrejse opfordres til at tage 14 dages karantæne. Beskæftigelsesministeren skal gribe ind og stramme reglerne, lyder kritikken.
01. aprLukkede grænser - men ikke for udenla...
Idekamp
31. mar. 2020 - 14:48
Jernbanearbejdernes Landsklub anbefaler et nej til OK20Dansk Industri nægter at forhandle om noget som helst! OK20 har ikke formået at lappe på en i forvejen hullet overenskomst.
31. marJernbanearbejdernes Landsklub anbefal...