21 Aug 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Skammeligt at gå i krig i Mali

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 19. december, 2013, 08:30:01

Skammeligt at gå i krig i Mali

Et enigt Folketing siger ja til fortsat at involvere Danmark i det militære projekt i Mali. Det er ikke bare tåbeligt. Det er også dybt skammeligt.

Civilbefolkningen er fanget i et blodigt spil mellem terrorister, vestligt støttede kupgeneraler og en nykolonial fransk invasionsstyrke med et uklart FN-mandat.

Det er naivt at håbe på, at de franske styrker i Mali får mindre albuerum med tiden, så FN-styrken kan tiltage sig den reelle kontrol.

Problemet er, at Mali-projektet tjener imperialismen og den gamle kolonimagt Frankrig.

Projektet er under klart fransk førerskab med en tam FN-styrke halsende desperat bagefter. I en situation, hvor Frankrig har økonomisk appetit på landets naturressourcer som uran og guld, er det forkasteligt at sende danske soldater og fly ned for at servicere franske fremmedlegionærer i kamphumør.

Det er naivt at håbe på, at de franske styrker får mindre albuerum med tiden, så FN-styrken kan tiltage sig den reelle kontrol. Med Frankrigs militære synderegister og allestedsnærværende magtarrogance in mente er det fuldstændig utænkeligt.

FN er ikke hævet over klodens rådende magtforhold. Tværtimod. Fra Korea-krigen i 1950-53 til Libyen i 2011 er FN-mandater blevet brugt som dække for imperialistiske krige. Det er således ikke nok med et FN-mandat i Mali. 

Det er direkte tåbeligt at sende 70 danske stabsofficerer og bevæbnede soldater samt et Hercules-fly til det nordvestafrikanske land, der er en heksekedel af kompliceret intern splid mellem nord og syd. Hvorfor skal Danmark gå ind i konflikten og vælge side ved at støtte nogle af parterne?

Hvorfor skal danske soldater deltage i en krig på samme side som Malis centralhær, der er berygtet for alvorlige brud på menneskerettigheder og årelangt had mod etniske mindretal?

Erfaringerne fra blandt andet Afghanistan viser, at udenlandsk militær intervention i sidste ende skærper de interne etniske konflikter, der eksisterer.

Når nu et enigt dansk Folketing er så ivrige for at involvere Danmark på de internationale slagmarker - hvor vil det næste militære slag foregå, som Danmark skal udkæmpe for andre imperialistiske magter? Skal danske soldater også kæmpe side og side med franske fremmedlegionærer i Den Centraafrikanske Republik?

Nyeste artikler

Indland
21. aug. 2019 - 12:57
Mona Striib: "Vi har brug for en økonomiaftale uden fifleri"Kommunerne har brug for 1,3 milliarder kroner, sygehusområdet to milliarder, påpeger FOA, der håber, S-regeringen vil undlade at give med den ene hånd og tage med den anden.
21. augMona Striib: "Vi har brug for en...
Udland
21. aug. 2019 - 11:20
Ny regering vil stække strejkerettenGrækenlands nye regering kræver, at fagforeningernes medlemmer skal stemme elektronisk, om de støtter en strejke. Fagbevægelsen skal nemlig dokumentere, at mindst 50 procent af medlemmerne har stemt ja, før en strejke kan sættes i værk.
21. augNy regering vil stække strejkeretten
Indland
21. aug. 2019 - 10:54
Enhedslisten vil skaffe flere penge til finanslovPå sit sommergruppemøde onsdag fremlagde Enhedslisten forslag til, hvordan der kan skaffes otte milliarder mere i indtægt til statskassen. Pengene skal bruges til den kommende finanslov og være med til at øge ligheden.
21. augEnhedslisten vil skaffe flere penge t...
Indland
21. aug. 2019 - 10:22
Danske soldater træner i at bombe i bebyggede områderKampfly brager i disse dage igennem luften over fire jyske byer – og på landjorden sniger bevæbnede soldater sig rundt med laserudstyr for at lede "bomber" og "missiler" mod mål i bebyggede områder.
21. augDanske soldater træner i at bombe i b...
Fagligt
21. aug. 2019 - 09:47
Kabineansatte i Atlantic Airways truer med strejkeStewardesserne i det færøske flyselskab kæmper for en ny overenskomst og for arbejdsvilkår på niveau med det, kolleger i sammenlignelige selskaber får. Nu har arbejdsgiver fået første strejkevarsel.
21. augKabineansatte i Atlantic Airways true...
Fagligt
21. aug. 2019 - 09:21
Forvaltning vil se nærmere på spareplan Teknik- og miljøforvaltningen i København vil se nærmere på effektiviseringsplan. Antallet af fyringer skal begrænses så meget som muligt, siger Enhedslistens teknik- og miljøborgmester.
21. augForvaltning vil se nærmere på sparepl...
Indland
21. aug. 2019 - 08:12
Kommuner og regioner kræver flere penge til velfærdEfter mange års nedskæringer i både kommuner og regioner er der krav om markante forbedringer ved de økonomiforhandlinger, der starter i dag.
21. augKommuner og regioner kræver flere pen...