15 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

Sæt sikkerheden i centrum

SENESTE LEDERE

man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019
tor. 03. okt - 2019
tir. 01. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 04. februar, 2015, 05:30:49

Sæt sikkerheden i centrum

I 1955 opbyggede Danmark forsøgscentret Risø for at være med i udviklingen af atomkraft.  Idag er den lille forsøgsreaktor lukket, men det radioaktive affald hober sig op ved Roskilde fjord. Der er tale om mellem 5.000 og 10.000 m3 radioaktivt affald.

Der skulle forlængst være udarbejdet en langsigtet plan for deponeringen af affaldet. Nu er beslutningen igen udsat. Atomaffald er igen en varm kartoffel.

De danske krav til et eventuelt slutdepot er så utilstrækkelige, at de aldrig ville blive godkendt i Sverige.

I mere end ti år har myndighederne forgæves forsøgt at eksportere affaldet til udlandet.  Nu er fokus en deponering her i landet. De løsningsforslag, som er sendt til høring, arbejder med etablering af et såkaldt slutdepot, hvor man vil opbevare både de 233 kg brændselsstave fra atomreaktoren i Risø og de store mængder lav- og mellemradioaktivt affald.  

Seks kommuner har været inde i overvejelserne.  Overalt er planerne mødt med et ramaskrig, fordi beboerne frygter, at der vil komme udslip fra de depoter, hvor atomaffaldet placeres. 

Bornholm og Lolland er i fare for at trække det korteste strå. Det har ført til skarpe reaktioner fra myndighederne i Sverige, Tyskland og Polen, som blandt andet frygter en forurening af Østersøen med radioaktivt affald. Fra svensk side er der også kommet skarp kritik af planerne om at samle atomaffaldet ét sted i stedet for at opdele det efter farlighed.

I følge den svenske  miljøorganisation MKG er de danske krav til et eventuelt slutdepot så utilstrækkelige, at de aldrig ville blive godkendt i Sverige. De danske myndigheder planlægger for eksempel at grave atomaffaldet ned i 100 meters dybde. De svenske eksperter mener, at det faligste affald skal ned i 3-500 meters dybde.

Usikkerheden har tidligere fået miljøorganisationen Noah til at kræve, at der i første omgang kun vedtages en plan for en såkaldt mellemlagring af det danske atomaffald, som er sikker i de næste 50-100 år. 

 Det er nødvendigt at se problemerne i øjnene. Indtil der er sikkerhed om et slutdepot, er en mellemlagring den bedste mulighed.   

Nyeste artikler

Idekamp
14. okt. 2019 - 15:56
FOA tager ansvar for fremtidenFOA forventer, at Folketinget vedtager en klimalov, der anviser en bæredygtig vej for Danmark og et eksempel til efterfølgelse ... Vejen skal være socialt retfærdig ...
14. oktFOA tager ansvar for fremtiden
Idekamp
14. okt. 2019 - 15:44
FOA's kongres: Sig farvel til velfærdsforligetFOA's kongres 2019 opfordrer de politiske partier til at sige farvel til velfærdsforliget fra 2006. Forliget har udviklet sig til en spændetrøje for udvikling af velfærden i Danmark.
14. oktFOA's kongres: Sig farvel til ve...
Indland
14. okt. 2019 - 10:05
Offentligt ansattes ytringsfrihed stækkes igenI Holbæk Kommune har en sag ført til, at Enhedslisten vil undersøge, hvor stort problemet med begrænsning af de offentligt ansattes ytringsfrihed er. Og i Esbjerg Kommune har flere hundrede ansatte fået vejledning, som stækker deres ytringsfrihed.
14. oktOffentligt ansattes ytringsfrihed stæ...
Indland
14. okt. 2019 - 07:00
Lejere skal betale 5,6 milliarder for nedrivningLejerne i de almene boliger skal – foreløbig – betale 5,6 milliarder kroner for, at ghettolovens nedrivninger og salg kan blive ført ud i livet. Pengene bliver taget fra lejernes opsparing i Landsbyggefonden.
14. oktLejere skal betale 5,6 milliarder for...
Indland
12. okt. 2019 - 11:28
Tusindvis deltog i klimamarchDe mange deltagere i gårsdagens klimamarch i København havde et klart budskab til borgmestrene fra verdens storbyer, der var samlet til topmøde.
12. oktTusindvis deltog i klimamarch
Indland
11. okt. 2019 - 15:21
Voldsom uenighed i Enhedslisten om soldater til MaliFlere medlemmer af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse fortryder nu deres ja-stemme til at sende danske soldater til det afrikanske land Mali. Enhedslistens ungdomsforbund kalder de medlemmer af folketingsgruppen, der stemmer ja, "regeringens medløbere".
11. oktVoldsom uenighed i Enhedslisten om so...
Udtalelser
11. okt. 2019 - 10:57
Kæmp imod imperialismen i Mali!Lige nu tager Folketinget stilling til, hvorvidt der skal sendes yderligere fly og tropper til Mali. Det er en røverkrig, der er gennemsyret af økonomiske interesser, mener Socialistisk Ungdomsfront, SUF.
11. oktKæmp imod imperialismen i Mali!