18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Rystende justitsmord på Lula

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Søndag, 15. april, 2018, 09:19:58

Rystende justitsmord på Lula

Det er naturligvis sin sag at sidde tusinder af kilometer væk og gøre sig klogere end det hold dommere i Brasilien, som har besluttet at fængsle landets tidligere præsident Lula da Silva. Men der er ingen tvivl om, at dommen mod Lula er et klokkeklart justitsmord. 

Der er ingen beviser for anklagerne mod Lula, og alligevel sidder han i fængsel selvom de 11 dommere var dybt uenige.

Eliten kæmper med næb og klør for at undgå, at 'de fattiges præsident' genvinder præsidentposten.

Det er værd at bemærke, at Højesterettens dom faldt med stemmerne seks mod fem. Og det er vigtigt at notere sig, hvad Højesteretten dømte om. Det var ikke en dom, som fastslår, at Lula er skyldig i de anklager, som to tidligere retsinstanser har dømt ham skyldig i. Højesteret bestemte blot, at Lula da Silva skal i fængsel nu og ikke kan være fri indtil en ny ankesag er afgjort. Lula fratages således den fundamentale rettighed at blive betragtet og behandlet som uskyldig indtil det modsatte er bevist.

Når der nu ikke er beviser for, at Lula da Silva er korrupt og faktisk – som anklagen lyder – har taget imod en ferielejlighed af byggefirmaet OAS til gengæld for at OAS fik offentlige byggeopgaver, hvad er så byrettelens og første appelrets belæg for at dømme ham skyldig?

Dommene bygger på vidneudsagn fra to topfolk i OAS. De to err begge dømt for kriminelle forhold. Den ene var OAS's topdirektør og han fik strafnedsættelse fra fængsel i 10 år og otte måneder til tre år og seks måneder til gengæld for at samarbejde med anklagemyndigheden i sagen mod Lula da Silva.

Det var det lidt om det juridiske spil. Det reelle spil er politisk. Brasiliens elite vil fjerne Lula fra den politiske scene. Hvis han ikke bliver fjernet, ser det ud til, at han kan genvinde præsidentposten ved efterårets valg. Den tidligere fagforeningsleder Lula var Brasiliens præsident mellem 2003 og 2010. I den periode blev 30-40 millioner fattige løftet ud af sult og elendighed. 

Lula blev efterfulgt at partifællen Dilma Rousseff på præsidentposten. Hun blev afsat ved et 'parlamentarisk kup' i 2016. Siden har højrefløjen rullet den sociale politik tilbage, og eliten kæmper med næb og klør for at undgå, at 'de fattiges præsident' genvinder præsidentposten.

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...

< sep 2020 >

18
18. sep. 2020 - 18:00 til 22:00
19
19. sep. 2020 (Hele dagen)
22
22. sep. 2020 - 08:00 til 10:00