18 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

Russerne kom ikke

SENESTE LEDERE

tir. 18. jun - 2019
man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 12. juni, 2019, 15:54:01

Russerne kom ikke

Der var ingen forsøg på russisk indblanding i hverken det danske folketingsvalg eller i valget til EU-parlamentet. Det står nu klart, efter at begge valg er overstået.

Forsvaret har ikke fundet et eneste eksempel på russisk påvirkning af valget i Danmark, bekræftede Claus Hjort Frederiksen, lige før han blev afgående forsvarsminister.

Og på EU-plan er det mediekontoret East StratCom Task Force, hvis formål er at overvåge "russisk misinformation", som konkluderer, at russerne ikke har forsøgt at påvirke valget. Det samme gør en forsker i misinformation på Malmö Universitet.

I dag kan vi se tilbage på flere års koldkrigsretorik mod Rusland og overveje, hvad det egentlig er, vi har været udsat for.

Det har ellers ikke skortet på advarsler fra både regeringen og Claus Hjort Frederiksen.

"Det er ærligt talt rystende at se, hvordan Rusland i stigende grad udbreder falske nyheder. Det er kampagner, der bevidst prøver at undergrave vores samfund og tilliden til vores systemer", lød det fra ministeren i marts 2018.

Og i september sidste år søsatte regeringen en handlingsplan mod udenlandske påvirkningsoperationer. Ved pressemødet stod tre ministre skulder ved skulder og erklærede, at det handler om at "forsvare vores frihed og demokrati" og bekæmpe truslen "mod vores frie demokrati med håndfaste midler".

Handlingsplanen bestod af 11 punkter, og et af dem var at invitere repræsentanter for medierne til en "dialog" om at imødegå udenlandske forsøg på at påvirke det kommende folketingsvalg.

Det førte til, at Arbejderen gennem foreningen "Danske Medier" for første gang i avisens historie blev inviteret til et møde med politiets og forsvarets efterretningstjenester. Her blev vi briefet af henholdsvis PET-chefen og FE-chefen om, hvordan de vurderer Rusland og truslen mod Danmark. Og selv om de konkrete eksempler var få, understregede de gang på gang, at truslen mod Danmark var og er alvorlig.

I dag kan vi se tilbage på flere års koldkrigsretorik mod Rusland og overveje, hvad det egentlig er, vi har været udsat for.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, påpeger i Berlingske, at "regeringen har nok følt et behov for at øge forsvarsbudgettet, og det har russerne så fået skylden for..."

Den lader vi stå lidt.

Men den russiske trussel er også blevet brugt til at vedtage den såkaldte påvirkningslov, som gør det strafbart at dele informationer, der eksempelvis skal "påvirke den almene opfattelse af NATO-samarbejdet negativt", hvis den danske anklagemyndighed kan bevise, at det er sket i samarbejde med en udenlandsk efterretningstjeneste. Flere har advaret om, at loven er en indskrænkning i ytringsfriheden...

I historien er det set før, at fjendebilleder tjener et helt andet formål, end det som siges højt.

Nyeste artikler

Økonomi
18. jun. 2019 - 15:30
Vismandsrapport viser, at arbejderne er hårdest ramt af efterlønsreformI dag offentliggøres Det Økonomiske Råds såkaldte "vismandsrapport". Rapporten viser, at de ufaglærte og faglærte arbejdere er blevet hårdt ramt af både efterlønsreform og lav lønudvikling.
18. junVismandsrapport viser, at arbejderne...
Indland
18. jun. 2019 - 13:00
24-timers aktion for lukning af EllebækFra mandag eftermiddag til tirsdag eftermiddag har aktivister fra Luk Ellebæk-initiativet med sang, musik, brevskrivning og aktivisme sat fokus på forholdene i Ellebæk-fængslet, hvor afviste asylansøgere bliver tilbageholdt.
18. jun24-timers aktion for lukning af Elleb...
Udland
18. jun. 2019 - 11:01
Zelenskij ønsker Ukraine ind i EU og NATODen 20. maj tiltrådte Volodymyr Zelenskij som præsident i Ukraine. Han har lovet fred i det østlige Ukraine og bedre levevilkår for de fattigste, men fastholder planerne om at søge ind i EU og NATO.
18. junZelenskij ønsker Ukraine ind i EU og...
Idekamp
18. jun. 2019 - 10:28
Greenwash og redwashPartierne klynger sig til, at en liberal markedsøkonomi kan afkoble sammenhængen mellem vækst og klimabelastning og vokse med et par procent om året – og samtidig reducere klimabelastningen. Men det er ikke muligt, siger de fleste, der ved noget om problemet. Lad os antage, at det bliver klart for hele det politiske spektrum, at et genvalg kræver mere radikale tiltag... Ib Nyhus tegner scenariet.
18. junGreenwash og redwash
Indland
18. jun. 2019 - 09:16
Dagpengesystemet er stressendeJoan Wellendorph fik sig noget af en oplevelse, da hun som 63-årig kom på supplerende dagpenge. Et utal af krav og mangelfuldt organiserede kurser var nogle af de stressfaktorer, hun blev udsat for.
18. junDagpengesystemet er stressende
Fagligt
17. jun. 2019 - 21:59
Chauffører kræver bedre køreplanerMandag mødtes 3F og Dansk Person Trafik med Nordjyllands Trafikselskab for at snakke buschaufførernes arbejdsforhold. Chaufførerne vil gerne snart se forbedringer.
17. junChauffører kræver bedre køreplaner
Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud

Nyeste: Idekamp

18. jun. 2019 - 10:28
17. jun. 2019 - 15:53
17. jun. 2019 - 09:32
13. jun. 2019 - 11:11
12. jun. 2019 - 12:47