18 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Rigtige klimaløsninger – nu!

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 26. september, 2019, 15:00:36

Rigtige klimaløsninger – nu!

I morgen fredag opfordres alle voksne til at diskutere klimaet i deres frokostpause. Det kan der bestemt være alle mulig gode grunde til at gøre – ikke kun i frokostpausen.

I denne uge kom endnu en rapport fra FN's klimapanel, IPCC. Rapporten er den hidtil mest omfattende vurdering af klimaforandringernes effekt på verdenshave og isområder, og det er ikke opmuntrende læsning.

Vandstanden globalt vil stige omkring en meter ved udgangen af dette århundrede, og det vil drive millioner af mennesker fra deres hjem i lavtliggende kystområder.

Klimaløsninger er konkrete – og snak gør det ikke. Der skal handling til nu!

Temperaturstigninger, ilttab, forsuring af havvandet og ikke mindst vandstandsstigninger udfordrer økosystemerne i kystområderne. Rapporten slår fast, at selv hvis den globale opvarmning begrænses til 1,5 grader, vil op mod 90 procent af koralrevene i varme havområder blive udryddet. 

Det siger sig selv, at så dramatiske ændringer kræver dramatiske tiltag for at imødegå udviklingen. Men den danske regering er på rette vej – i hvert fald hvis den selv skal sige det. Den har nemlig besluttet at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Alligevel er der netop indgået en økonomiaftale med kommunerne, hvor der ikke er kommet nogen løsning på, hvordan kommunerne får råd til klimasikring og kystbeskyttelse. Det er nemlig kommunerne, som har ansvaret for at klimasikre de lavtliggende områder i Danmark.

10 procent af verdens befolkning bor i et lavtliggende område, deriblandt os danskere. Og vi er allerede i dag ramt af et stigende antal oversvømmelser i forbindelse med stormflod og skybrud. Den udvikling vil – som FN-rapporten viser – accelerere de kommende år.

De danske kommuner blev i 2013 pålagt at lave planer for klimasikring. Planerne er i stor udstrækning lavet – men ikke ført ud i livet. En vigtig årsager er, at kommunerne mangler finansiering, blandt andet fordi de er underlagt det kommunale anlægsloft som følge af budgetloven. 

I lyset af, hvad der er på spil, forekommer det helt grotesk, at løsningerne ikke for længst er fundet. Den helt simple og kortsigtede løsning kunne være at friholde klimatilpasning fra budgetlovens snærende rammer.

Klimaløsninger er konkrete – og snak gør det ikke. Der skal handling til nu!

Nyeste artikler

Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail
Udland
18. okt. 2019 - 10:54
Labour-oprør: Vi stemmer for brexit-aftaleFlere og flere Labour-medlemmer af Underhuset stemmer ja til Boris Johnsons brexitaftale i morgen. Ikke mere snak og kaos, vi vil ud af EU nu, lyder det.
18. oktLabour-oprør: Vi stemmer for brexit-a...
Indland
18. okt. 2019 - 09:33
EU-modstandere vil styrke bredden i FolkebevægelsenHvis Folkebevægelsen mod EU skal stå i spidsen for en dansk udmeldelse af EU, så skal bevægelsen arbejde for at blive en ægte tværpolitisk bevægelse, hvor der er plads til alle, mener fire nuværende medlemmer.
18. oktEU-modstandere vil styrke bredden i F...
Indland
18. okt. 2019 - 09:26
Café Klare fik årets hjemløseprisTraditionen tro blev der afholdt hjemløsedag den 17. oktober på Københavns Rådhusplads.
18. oktCafé Klare fik årets hjemløsepris