21 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, dis, 9 °C

Retten til at stå sammen

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 16. september, 2019, 14:46:36

Retten til at stå sammen

Støtten strømmer ind fra arbejdere over hele landet. Fagligt aktive tømrere, godschauffører, jernbaneansatte, bygningsarbejdere, lagerarbejdere og mange andre støtter kollegerne i Kastrup Lufthavn midt i den hetz, der er sat i gang.

Hvor er ramaskriget, når firmaer truer ansatte med fyring, vold eller en enkeltbillet til Polen, hvis de melder sig i fagforening? 

Det er folk på gulvet, der selv har kæmpet en hård kamp for at forsvare løn og arbejdsforhold og ved, hvad der skal til.

De ved, at det ikke kun handler om, at man er usolidarisk, når man vil have overenskomstens goder, men ikke vil være organiseret i fagforeningen. Det handler også om, at det er umuligt at fastholde rettigheder og værdige forhold, hvis fagforeningen mister fodfæste. Jungleloven starter der, hvor den faglige organisering og overenskomsterne stopper.

>> LÆS OGSÅ: Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organisering

Se bare på Tyskland og Storbritannien, hvor hver tiende er working poor, og 20 procent er truet af fattigdom. Det er en direkte konsekvens af faldende faglig organisering.

Se på de danske brancher med lav faglig organisering, hvor østeuropæiske kolleger må arbejde uden rettigheder – for eksempel i lastbilbranchen. På mange byggepladser er der ikke noget frit fagforeningsvalg, for melder folk sig i en fagforening, bliver de sendt hjem.

Strejken i Kastrup har fået meget omtale den seneste uge, og de fagligt aktive kaldes bøller, når de kæmper for friheden til at bestemme, hvem de vil arbejde sammen med, og for retten til at stå sammen.

Men hvor er ramaskriget, når firmaer truer ansatte med fyring, vold eller en enkeltbillet til Polen, hvis de melder sig i fagforening? Hvor er de forargede røster fra Venstre og Liberal Alliance? Der er utallige båndoptagelser, men det er ikke den frihed, de højreorienterede partier hylder. De hylder friheden til at ødelægge solidariteten.

Optagelsen fra lufthavnen giver ikke topkarakter hos Emma Gad, men man må spørge sig selv, hvem der har gavn af at orkestrere et angreb på det faglige sammenhold.

De mange støtteerklæringer viser, at flere og flere smider pænheden og siger fra over for et fagforeningsvalg, der er alt andet end frit. De ved, at der er brug for at kæmpe på arbejdspladserne.

Nyeste artikler

Udland
19. okt. 2019 - 09:08
Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldigMens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.
19. oktLula kræver at Højesteret dømmer ham...
Indland
19. okt. 2019 - 07:00
Statsministeren lover folkeafstemning om bankunionHvis Danmark skal med i bankunionen, så skal det ske ved en folkeafstemning, lyder løftet nu fra statsminister Mette Frederiksen, som gerne vil have "demokratisk legitimitet" om beslutningen.
19. oktStatsministeren lover folkeafstemning...
Indland
19. okt. 2019 - 07:00
FredsVagten fylder 18 årDanmark er fortsat i krig, og konsekvenserne er kun blevet værre. Derfor flager FredsVagten med sort flag, når 18-års dagen skal markeres den 19. oktober. FredsVagten sikrer dagligt, at fredsflaget er synligt foran Folketinget, og får mange gode snakke med forbipasserende.
19. oktFredsVagten fylder 18 år
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail

< okt 2019 >

26
26. okt. 2019 - 11:00 til 19:00
28
28. okt. 2019 (Hele dagen) til 03. nov. 2019 (Hele dagen)