28 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 1 °C

Respekt for rengøring

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 16. april, 2020, 15:00:00

Respekt for rengøring

Denne leder er en hyldest til rengøringspersonalet i Danmark – ja i hele verden!

I Danmark har rengøringspersonalet, som ofte er kvinder, altid været nederst i det faglige hierarki. Arbejdet har traditionelt været slidsomt, ufaglært og dårligt lønnet. På mange arbejdspladser udføres det om natten – når de andre er gået hjem. Derved er arbejdet også usynligt.

Lad coronakrisen blive startskuddet til, at rengøringspersonalet får respekt som fortjent, og at det kommer ordentlige løn- og arbejdsforhold i hele branchen.

Fagbevægelsen har i årevis kæmpet for at gøre op med dette image. Kæmpet for at skabe respekt om arbejdet, gøre opmærksom på at jobbet kræver en uddannelse, og dermed også en højere løn. Det lykkedes på et tidspunkt, især inden for den offentlige sektor, hvor eksempelvis skolerengøring blev et respektfuldt job, som blev udført i dagtimerne.

Men så kom nyliberalismen og udliciteringsbølgen. Alle kommuner skulle være med og udliciterede i hundredvis af arbejdspladser. Det skete angiveligt for at spare skatteborgernes penge og ofte pakket ind i dyre rapporter om rengøringstakter og fiberklude.

I dag ved vi, hvordan det er gået. Fast rengøringspersonale på skolerne er en saga blot. Og rengøringen er støt blevet dårligere i hele den offentlige sektor.

Samtidig har man i hele rengøringsbranchen set en absurd opskruning af arbejdstempoet. Fem minutter til rengøring af et hotelværelse. To minutter til at skifte sengelinned... Det er i vid udstrækning blevet en branche befolket med udenlandsk – ofte illegal – arbejdskraft. De dårlige historier står i dag i kø.

Men så kom coronakrisen. Og pludselig er det blevet synligt – for dem som måtte have glemt det – hvor vigtigt et job, rengøring er. Det kan i yderste tilfælde være forskellen mellem liv og død.

Der bliver nu diskuteret krav til rengøringen fremfor krav til rengøringstakten. Der bliver nu igen snakket om hovedrengøring, ugentlig rengøring, daglig rengøring, og der skal ansættes ekstra personale.

Regeringen har ligefrem bevilget ekstra penge – et trecifret millionbeløb – til "understøttelse af rengøring" i dagtilbud, skoler, uddannelsesinstitutioner og plejehjem. Kan nogen huske, hvornår det sidst er sket?

Det groteske er, at der skal en verdensomspændende pandemi til at sætte fokus på det helt åbenlyse, at rengøring er vigtigt. Og lige så grotesk er det, at vigtige manuelle jobs som rengøring og pleje hører til de dårligst lønnede og mest slidsomme.

Lad coronakrisen blive startskuddet til, at rengøringspersonalet får respekt som fortjent, og at det kommer ordentlige løn- og arbejdsforhold i hele branchen. Lad os få sat en stopper for evindelige diskussioner om udlicitering for at spare penge.

Fremover skal vi have uddannet personale, som har tid til at udføre den nødvendige rengøring, som kan afbryde smitteveje og forebygge infektioner.

Lad os genindføre respekt for rengøringen!

Nyeste artikler

Idekamp
28. jan. 2021 - 12:04
Højskolesangbogens anden bølgeEn kort kommentar fra John Poulsen om trusler og hadefulde mails mod medlemmer af sangbogens redaktion.
28. janHøjskolesangbogens anden bølge
Idekamp
28. jan. 2021 - 10:54
Cubas vacciner mod coronaCuba gør klar til at producere 100 millioner doser af sin første vaccine mod corona. Tre andre cubanske coronavacciner er langt fremme i Cubas forskningscentre. Sven-Erik Simonsen, formand for Dansk-Cubansk Forening, fortæller seneste nyt.
28. janCubas vacciner mod corona
Udland
28. jan. 2021 - 06:39
USA's venstrefløj møder Bidens tiltag med både glæde og skepsisUSA's nye præsident Joe Biden har underskrevet en lang række dekreter, der gør op med dele af Trumps politik. Blandt andet optrapper han kampen mod covid-19 og stopper en omstridt olierørledning. Der er glæde, men også forsigtig skepsis blandt aktivister på USA's venstrefløj.
28. janUSA's venstrefløj møder Bidens t...
Fagligt
28. jan. 2021 - 05:50
OK21 under coronakrisen udfordrer det faglige sammenholdForhandlingerne om nye offentlige overenskomster er i gang. Coronakrisen har sat de faglige fællesskaber på prøve, og forventningerne er meget afdæmpede.
28. janOK21 under coronakrisen udfordrer det...
Kultur
27. jan. 2021 - 13:15
Forfatteren Kalle Holmqvist får Robespierreprisen 2021Årets modtager er den 33-årige svenske forfatter Kalle Holmqvist. Han modtager den kontroversielle Robespierrepris for sit virke som socialistisk skribent og klassisk oplysningsmand.
27. janForfatteren Kalle Holmqvist får Robes...
Indland
27. jan. 2021 - 12:37
FN beder rige lande om at tage mere ansvar for verdens mest udsatte flygtningeSidste år kom kun 22.770 af de mest sårbare mennesker på flugt – de såkaldte kvoteflygtninge – ud af flygtningelejrene. Nu efterlyser FN's Flygtningeorganisation (UNHCR), at ressourcestærke lande tager mere ansvar.
27. janFN beder rige lande om at tage mere a...
Navne
27. jan. 2021 - 10:45
Til Jørgen BuchBilledkunstneren Jørgen Buch døde tirsdag den 5. januar 2021. Han blev 77 år gammel.
27. janTil Jørgen Buch

< jan 2021 >

30
30. jan. 2021 - 13:00 til 18:30
31
31. jan. 2021 (Hele dagen)
31
31. jan. 2021 - 14:00 til 16:00

< feb 2021 >

05
05. feb. 2021 (Hele dagen) til 27. feb. 2021 (Hele dagen)
06
06. feb. 2021 (Hele dagen)