25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Respekt for rengøring

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 16. april, 2020, 15:00:00

Respekt for rengøring

Denne leder er en hyldest til rengøringspersonalet i Danmark – ja i hele verden!

I Danmark har rengøringspersonalet, som ofte er kvinder, altid været nederst i det faglige hierarki. Arbejdet har traditionelt været slidsomt, ufaglært og dårligt lønnet. På mange arbejdspladser udføres det om natten – når de andre er gået hjem. Derved er arbejdet også usynligt.

Lad coronakrisen blive startskuddet til, at rengøringspersonalet får respekt som fortjent, og at det kommer ordentlige løn- og arbejdsforhold i hele branchen.

Fagbevægelsen har i årevis kæmpet for at gøre op med dette image. Kæmpet for at skabe respekt om arbejdet, gøre opmærksom på at jobbet kræver en uddannelse, og dermed også en højere løn. Det lykkedes på et tidspunkt, især inden for den offentlige sektor, hvor eksempelvis skolerengøring blev et respektfuldt job, som blev udført i dagtimerne.

Men så kom nyliberalismen og udliciteringsbølgen. Alle kommuner skulle være med og udliciterede i hundredvis af arbejdspladser. Det skete angiveligt for at spare skatteborgernes penge og ofte pakket ind i dyre rapporter om rengøringstakter og fiberklude.

I dag ved vi, hvordan det er gået. Fast rengøringspersonale på skolerne er en saga blot. Og rengøringen er støt blevet dårligere i hele den offentlige sektor.

Samtidig har man i hele rengøringsbranchen set en absurd opskruning af arbejdstempoet. Fem minutter til rengøring af et hotelværelse. To minutter til at skifte sengelinned... Det er i vid udstrækning blevet en branche befolket med udenlandsk – ofte illegal – arbejdskraft. De dårlige historier står i dag i kø.

Men så kom coronakrisen. Og pludselig er det blevet synligt – for dem som måtte have glemt det – hvor vigtigt et job, rengøring er. Det kan i yderste tilfælde være forskellen mellem liv og død.

Der bliver nu diskuteret krav til rengøringen fremfor krav til rengøringstakten. Der bliver nu igen snakket om hovedrengøring, ugentlig rengøring, daglig rengøring, og der skal ansættes ekstra personale.

Regeringen har ligefrem bevilget ekstra penge – et trecifret millionbeløb – til "understøttelse af rengøring" i dagtilbud, skoler, uddannelsesinstitutioner og plejehjem. Kan nogen huske, hvornår det sidst er sket?

Det groteske er, at der skal en verdensomspændende pandemi til at sætte fokus på det helt åbenlyse, at rengøring er vigtigt. Og lige så grotesk er det, at vigtige manuelle jobs som rengøring og pleje hører til de dårligst lønnede og mest slidsomme.

Lad coronakrisen blive startskuddet til, at rengøringspersonalet får respekt som fortjent, og at det kommer ordentlige løn- og arbejdsforhold i hele branchen. Lad os få sat en stopper for evindelige diskussioner om udlicitering for at spare penge.

Fremover skal vi have uddannet personale, som har tid til at udføre den nødvendige rengøring, som kan afbryde smitteveje og forebygge infektioner.

Lad os genindføre respekt for rengøringen!

Nyeste artikler


25. okt. 2020 - 06:08
It-vikar får løn under sygdom En mandlig vikar får nu løn for seks sygedage, han havde i løbet af ni måneders it-arbejde. Det har Arbejdsretten afgjort i en sag rejst af Prosa. De it-professionelles fagforbund opfordrer flere vikaransatte medlemmer til at henvende sig for at få afprøvet flere sager.
25. oktIt-vikar får løn under sygdom
Fagligt
23. okt. 2020 - 14:31
Kampen for overenskomst på Jensens Bøfhus fortsætterDer var et klart signal fra de 3F'ere, der torsdag demonstrede foran Arbejdsretten: Kampen for overenskomst på Jensens Bøfhus fortsætter, om det så skal tage flere år. Samtidig med demonstrationen behandlede Arbejdsretten Jensens Bøfhus' overtrædelse af konfliktreglerne.
23. oktKampen for overenskomst på Jensens Bø...
Indland
23. okt. 2020 - 09:43
Omkring 2000 københavnere slog ring om Amager FælledVed en stærk manifestation torsdag aften dannede op mod 2000 københavnere ring om det område på Amager Fælled, hvor politikerne vil bygge. Samme aften sluttede høringen om byggeriet. Der er kommet i alt 2354 høringssvar, som protesterer over byggeplanerne.
23. oktOmkring 2000 københavnere slog ring o...
Fagligt
23. okt. 2020 - 07:39
FOA kritiserer, at forsikringsselskaber får dobbeltrolle i sager om arbejdsskaderFOA ser et nyt samarbejde mellem Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og forsikringsselskaberne som en trussel mod medlemmernes retssikkerhed i behandlingen af arbejdsskadesager.
23. oktFOA kritiserer, at forsikringsselskab...
Indland
23. okt. 2020 - 07:28
75 år med FN: Alternativ til junglelov og 'koalitioner af villige'Den 24. oktober 1945 blev FN oprettet i en tid med håb om fred. Årsdagen er en god anledning til at genopfriske, hvad de 51 stiftende lande ønskede at opnå, da de oprettede FN. For FN-pagten indeholder faktisk en smuk vision for en fredelig verden.
23. okt75 år med FN: Alternativ til junglelo...
Indland
23. okt. 2020 - 05:07
Kendt forsker mener, at atomfaren er rykket nærmereFaren for, at atomvåben vil blive brugt, er rykket nærmere, advarer professor Ole Wæver. Han mener, det er nødvendigt at presse USA og Rusland til at nedruste.
23. oktKendt forsker mener, at atomfaren er...
Indland
22. okt. 2020 - 14:47
Fagbevægelsen: Økonomiske vismænd er for optimistiskeDe såkaldte økonomiske vismænd er for optimistiske i deres vurdering af situationen for dansk økonomi, mener dansk fagbevægelse og økonomer knyttet til arbejderbevægelsen.
22. oktFagbevægelsen: Økonomiske vismænd er...

< okt 2020 >

25
25. okt. 2020 - 16:30
29
29. okt. 2020 - 14:00 til 15:00

< nov 2020 >

04
04. nov. 2020 - 19:00 til 22:00
05
05. nov. 2020 - 14:00 til 15:00

Nyeste: Idekamp