22 Oct 2019  

KBH: Overskyet, 11 °C

Red klimaet – ikke kapitalismen

SENESTE LEDERE

man. 21. okt - 2019
tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 17. september, 2019, 15:26:52

Red klimaet – ikke kapitalismen

I næste uge er der klimauge. Over hele landet er der forberedt massevis af aktiviteter, hvor tusinder og atter tusinder af danskere vil deltage. Der er for alvor kommet gang i klimadebatten, og støtten til klimaugen afspejler et hastigt voksende folkeligt engagement – ikke mindst blandt de unge.

Der breder sig en stadig mere rodfæstet bekymring for klodens fremtid – i takt med at klimaforandringerne udvikler sig. Men beslutningstagerne lever langtfra op til befolkningens ønsker. Danmark kritiseres endda af eksperter for at sminke sine tal for CO2-udledning. Og Danmark vil ikke engang leve op til de helt utilstrækkelige reduktioner af CO2-udledningen, som ligger i Parisaftalen.

Kapitalismen må afskaffes for at redde klimaet og sikre menneskehedens fremtid!

Grøn bæredygtighed sikres ikke med indførelse af såkaldt grønne afgifter – senest i form af højere skat på flyrejser. De øger blot uligheden i samfundet. Affaldssortering, kostomlægninger og genbrug er gode og nødvendige skridt, hvor befolkningen er klar til at bidrage, hvis de kollektive rammer og betingelser skabes.

Men den største mangel i klimadebatten er fortsat, at man ikke lægger hovedansvaret på den overklasse, som eksisterer i kraft af en vedholdende rovdrift på både mennesker og natur.

Den danske containerflåde udleder mere CO2 end den samlede danske befolkning. Profitjagten betyder, at varer og råstoffer transporteres kloden rundt, alt imens både klimaet og de ansattes løn- og arbejdsforhold nedbrydes. 

Den industrielle stordrift i landbruget er på ingen måde tilrettelagt med henblik på bæredygtighed, men er en af de helt store klimasyndere – både når det gælder udledning af CO2, mangel på dyrevelfærd og forurening af de indre danske farvande og grundvandet.

Læg hertil industriens hensynsløse forbrug af ressourcer – den utroligt langsomme omstilling fra olie og gas til vedvarende energi. Industriens og landbrugets hovedaktører er drevet af bundlinjer og ikke af bæredygtighed!

Eller hvad med de gentagne nedsættelser af beskatningen af biler, udbygningen af motorvejsnettet og de helt utilstrækkelige midler, der afsættes til udbygning og billiggørelse af den kollektive trafik?

De største klimasyndere og miljøsvin beskyttes af titusinder af lobbyister, som varetager monopolernes interesser på bekostning af både mennesker og natur. 

Kapitalismen har ikke alene den private ejendomsret som sin hellige gud: Forbrugerismen – køb og smid væk-kulturen – er skabt af selve den kapitalistiske produktionsmåde. Den er drevet af profitjagt, ikke af at dække menneskenes behov.

Kapitalismen må afskaffes for at redde klimaet og sikre menneskehedens fremtid!

Nyeste artikler

Udland
21. okt. 2019 - 14:10
Protesterne fortsætter i ChileSelv om Chiles konservative præsident lørdag trak et forslag om at hæve biletprisen i metroen, fortsætter protesterne mod præsidentens nyliberale økonomiske politik.
21. oktProtesterne fortsætter i Chile
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:57
Om dansk militær støtteOp til Forsvarsudvalgets behandling af forslag til dansk militært bidrag til Operation Barkhane og til FN's mission i Mali skrev formand for Fredsministerium Hasse Schneidermann den 8. oktober dette til forsvarsordførerne.
21. oktOm dansk militær støtte
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:26
Vil lave et velfærdsbudget i RandersBeboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten ser frem til budgetforhandlingerne og forventer, at et flertal i Randers Byråd vil sætte velfærd først, og er om nødvendigt klar til at sætte indkomstskatten op.
21. oktVil lave et velfærdsbudget i Randers
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:05
Når Information kloger sig på CatalonienHvordan skal ordensmagten agere for at beskytte borgerne mod ildspåsættelser og sig selv mod syreangreb? Reaktion på en leder i Information af spanienskorrespondent Sara Høyrup.
21. oktNår Information kloger sig på Catalon...
Idekamp
21. okt. 2019 - 11:14
Værdig psykiatriEt ydmygt ønske om en værdig psykiatri i Danmark. På tirsdag den 22. oktober følger vi op på vores happening den 1. juni 2019, hvor vi ønskede, at politikerne skulle give os en #VærdigPsykiatriForAlle. Indlæg fra Mikkel Rasmussen fra arrangørerne.
21. oktVærdig psykiatri
Indland
21. okt. 2019 - 07:19
Fagbevægelsen vil have socialt sikkerhedsnet tilbageDet skal være slut med økonomisk pisk til udsatte kontanthjælpsmodtagere, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, der er klar med otte principper for et nyt kontanthjælpssystem.
21. oktFagbevægelsen vil have socialt sikker...
Udland
19. okt. 2019 - 09:08
Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldigMens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.
19. oktLula kræver at Højesteret dømmer ham...

Nyeste: Idekamp