23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

Red klimaet – ikke kapitalismen

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 17. september, 2019, 15:26:52

Red klimaet – ikke kapitalismen

I næste uge er der klimauge. Over hele landet er der forberedt massevis af aktiviteter, hvor tusinder og atter tusinder af danskere vil deltage. Der er for alvor kommet gang i klimadebatten, og støtten til klimaugen afspejler et hastigt voksende folkeligt engagement – ikke mindst blandt de unge.

Der breder sig en stadig mere rodfæstet bekymring for klodens fremtid – i takt med at klimaforandringerne udvikler sig. Men beslutningstagerne lever langtfra op til befolkningens ønsker. Danmark kritiseres endda af eksperter for at sminke sine tal for CO2-udledning. Og Danmark vil ikke engang leve op til de helt utilstrækkelige reduktioner af CO2-udledningen, som ligger i Parisaftalen.

Kapitalismen må afskaffes for at redde klimaet og sikre menneskehedens fremtid!

Grøn bæredygtighed sikres ikke med indførelse af såkaldt grønne afgifter – senest i form af højere skat på flyrejser. De øger blot uligheden i samfundet. Affaldssortering, kostomlægninger og genbrug er gode og nødvendige skridt, hvor befolkningen er klar til at bidrage, hvis de kollektive rammer og betingelser skabes.

Men den største mangel i klimadebatten er fortsat, at man ikke lægger hovedansvaret på den overklasse, som eksisterer i kraft af en vedholdende rovdrift på både mennesker og natur.

Den danske containerflåde udleder mere CO2 end den samlede danske befolkning. Profitjagten betyder, at varer og råstoffer transporteres kloden rundt, alt imens både klimaet og de ansattes løn- og arbejdsforhold nedbrydes. 

Den industrielle stordrift i landbruget er på ingen måde tilrettelagt med henblik på bæredygtighed, men er en af de helt store klimasyndere – både når det gælder udledning af CO2, mangel på dyrevelfærd og forurening af de indre danske farvande og grundvandet.

Læg hertil industriens hensynsløse forbrug af ressourcer – den utroligt langsomme omstilling fra olie og gas til vedvarende energi. Industriens og landbrugets hovedaktører er drevet af bundlinjer og ikke af bæredygtighed!

Eller hvad med de gentagne nedsættelser af beskatningen af biler, udbygningen af motorvejsnettet og de helt utilstrækkelige midler, der afsættes til udbygning og billiggørelse af den kollektive trafik?

De største klimasyndere og miljøsvin beskyttes af titusinder af lobbyister, som varetager monopolernes interesser på bekostning af både mennesker og natur. 

Kapitalismen har ikke alene den private ejendomsret som sin hellige gud: Forbrugerismen – køb og smid væk-kulturen – er skabt af selve den kapitalistiske produktionsmåde. Den er drevet af profitjagt, ikke af at dække menneskenes behov.

Kapitalismen må afskaffes for at redde klimaet og sikre menneskehedens fremtid!

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...