20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Rana Plaza og den nye katastrofe

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 23. april, 2020, 14:08:08

Rana Plaza og den nye katastrofe

Den 24. april er årsdagen for katastrofen på tøjfabrikken Rana Plaza i Bangladesh. 1134 arbejdere mistede livet, da fabrikken kollapsede, og 2.500 blev hårdt såret.

Nu oplever tøjarbejderne i Bangladesh og andre lande i det sydlige Asien en ny katastrofe, der i sidste ende kan koste dem livet.

Konsekvenserne af kapitalens brug af en køb og smid væk-arbejdsstyrke bliver rullet ud nu.

Alene i Bangladesh er over to millioner blevet fyret eller hjemsendt – de fleste uden løn. For arbejdere, der til daglig lever på grænsen af fattigdom uden nogen form for opsparing, er det en desperat situation. Nogle går på gaden i demonstrationer og protesterer mod nøden, og flere er blevet dræbt af det frygtede uropoliti under protesterne.

De store globale tøjfirmaer har annulleret ordrer for 22 milliarder kroner i landet. Nogle koncerner har efter pres fra blandt andre fagforeninger valgt at overholde deres aftaler, mens andre har suspenderet deres. Det sender millioner af familier ud i en kamp for at få mad.

Tøjbranchen har tjent milliarder på at flytte produktionen til de lande med lavest løn og færrest rettigheder for arbejderne. Et eksempel er den danske rigmand Anders Holck Povlsen, der ejer firmaet Bestseller.

Men når konjunkturerne vender, er der ingen sikkerhed for de fattige arbejdere. 

De vestlige firmaer kom ikke til Sydasien for at løfte velstandsniveauet, men for at udbytte arbejderne. Derfor står arbejderne tilbage uden noget som helst, når ordrerne forsvinder.

Katastrofen på Rana Plaza betød større opmærksomhed på fabrikkernes sikkerhed i tøjindustrien. Alliancer mellem fagforeninger, arbejdsgivere, regeringer og FN har betydet mere sikre fabrikker og færre brande og kollaps. Men den nye katastrofe – coronakrisen – viser, at undertrykkelsen og undersikkerheden for arbejderne er intakt.

Kun en ganske lille del af arbejderne har reelt ret til at stå i fagforening, og fagbevægelsen kan ikke som i Danmark indgå trepartsaftaler – hvor ufuldstændige de end måtte være – der kan afbøde det frie fald.

Konsekvenserne af kapitalens brug af en køb og smid væk-arbejdsstyrke bliver rullet ud nu. Efter årtier med store profitter må aktionærerne i tøjfirmaerne nu undvære udbytte. Men dem, der skaber værdierne og syr tøjet, risikerer at sulte.

Rana Plaza banede vejen for en indsats mod, at fabrikker kunne falde ned over ørerne på arbejderne. Må coronakrisen blive startskuddet for, at arbejderklassen i de fattigste lande tilkæmper sig værdige vilkår og flere rettigheder.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp