20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Radikale forandringer er nødvendige!

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 03. april, 2020, 14:44:24

Radikale forandringer er nødvendige!

Om noget har den nuværende coronapandemi – og den økonomiske krise, som virusset har fremskyndet og uddybet – vist os, at kapitalismen ikke er i stand til at sikre verdens flertal tryghed, frihed og velstand.

I EU har mindst én million arbejdere i skrivende stund mistet deres job som følge af coronakrisen – og i det tal finder vi endda kun de, som har søgt understøttelse. I Danmark har over 42.000 mistet jobbet under pandemien, over 24.000 er sendt hjem uden løn. I USA er hele 6,6 millioner blevet arbejdsløse alene i denne uge. Og krisen er kun lige begyndt!

Lad os erstatte den uretfærdige, sundhedsfarlige og destruktive verdensorden med fælles kamp for en bedre fremtid!

Den økonomiske krise er ikke skabt af coronapandemien. Den har været undervejs længe og har rødder i kapitalismens inderste væsen. Derfor kan vi heller ikke regne med, at den løjer af, når vi når ud på den anden side af pandemien.

Tværtimod tyder meget på, at de krisetegn, vi ser nu, kun er toppen af et isbjerg af historiske dimensioner. Og med en sundhedskrise som lods skaber det uhyggelige udsigter – hvis ikke den progressive bevægelse kender sin besøgelsestid.

Tingene udvikler sig hurtigt, og der er brug for handling. Nu gælder det om:

  1. At bremse de mest reaktionære repræsentanter for borgerskabet i at udnytte situationen til at opbygge et moderne fascistisk markedsdiktatur.
  2. At forhindre at regningen for krisen sendes til arbejderklassen og de små selvstændige og sikre, at prisen betales af de, som har skabt grundlaget for kolapset.
  3. At sætte alt ind for at undgå at målet for modstanden bliver en tilbagevenden til det uudholdelige status quo, som udgjorde normaliteten før nedlukningen. 

Til det er det nødvendigt, at de progressive kræfter hurtigst muligt finder frem til netop de fremadrettede, offensive krav, som kan sætte arbejderklassen i stand til at gøre sin magt gældende.

Sådanne krav må ikke være hverken dogmatiske, defensive eller bagstræberiske. Det gælder om at samle alle gode kræfter til kamp for et nyt Danmark på den anden side af krisen. Et Danmark hvor en forsvindende lille gruppe mennesker ikke kan berige sig på bekostning af det uhyre flertal.

Sådanne krav kunne være:

· Kravet om nu og her at påbegynde opbygningen af et bæredygtigt samfund, som baserer sig på vedvarende energi, et 100 procent økologisk landbrug og et opgør med forbrugerismen. Produktionen skal tilrettelægges, så den tilfredsstiller menneskenes materielle og kulturelle behov – uden at drive rovdrift på hverken mennesker eller natur.

· Kravet om kollektivisering af de afgørende produktionsmidler og opbyggelsen af en folkelig ledelse af produktionen. Herunder også af den finansielle sektor, energisektoren, vand, varme, transport og kommunikation.

· Kravet om en bæredygtig genopbygning af Danmarks selvstændige industriproduktion sammen med en plan for enden på den økonomiske, erhvervsmæssige, sundhedsmæssige og uddannelsesmæssige skævvridning af det danske samfund. Den internationale arbejdsdeling kommer kun de rigeste til gode, og uligheden indenfor Danmarks grænser er et rigt samfund uværdigt.

· Kravet om kollektive og solidariske velfærdsløsninger i et samfund som lønner ethvert menneske efter indsats og samtidigt tager hånd om dem, der ikke kan klare sig selv.

For første gang i meget lang tid er det nu muligt for stadigt flere mennesker at forestille sig kapitalismens undergang. Lad os sammen kæmpe for, at systemet ikke trækker menneskeligheden – eller menneskeheden – med sig i faldet!

Lad os erstatte den uretfærdige, sundhedsfarlige og destruktive verdensorden med fælles kamp for en bedre fremtid!

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp