31 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Radikale forandringer er nødvendige!

SENESTE LEDERE

fre. 29. maj - 2020
tor. 28. maj - 2020
ons. 27. maj - 2020
fre. 15. maj - 2020
tor. 14. maj - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 03. april, 2020, 14:44:24

Radikale forandringer er nødvendige!

Om noget har den nuværende coronapandemi – og den økonomiske krise, som virusset har fremskyndet og uddybet – vist os, at kapitalismen ikke er i stand til at sikre verdens flertal tryghed, frihed og velstand.

I EU har mindst én million arbejdere i skrivende stund mistet deres job som følge af coronakrisen – og i det tal finder vi endda kun de, som har søgt understøttelse. I Danmark har over 42.000 mistet jobbet under pandemien, over 24.000 er sendt hjem uden løn. I USA er hele 6,6 millioner blevet arbejdsløse alene i denne uge. Og krisen er kun lige begyndt!

Lad os erstatte den uretfærdige, sundhedsfarlige og destruktive verdensorden med fælles kamp for en bedre fremtid!

Den økonomiske krise er ikke skabt af coronapandemien. Den har været undervejs længe og har rødder i kapitalismens inderste væsen. Derfor kan vi heller ikke regne med, at den løjer af, når vi når ud på den anden side af pandemien.

Tværtimod tyder meget på, at de krisetegn, vi ser nu, kun er toppen af et isbjerg af historiske dimensioner. Og med en sundhedskrise som lods skaber det uhyggelige udsigter – hvis ikke den progressive bevægelse kender sin besøgelsestid.

Tingene udvikler sig hurtigt, og der er brug for handling. Nu gælder det om:

  1. At bremse de mest reaktionære repræsentanter for borgerskabet i at udnytte situationen til at opbygge et moderne fascistisk markedsdiktatur.
  2. At forhindre at regningen for krisen sendes til arbejderklassen og de små selvstændige og sikre, at prisen betales af de, som har skabt grundlaget for kolapset.
  3. At sætte alt ind for at undgå at målet for modstanden bliver en tilbagevenden til det uudholdelige status quo, som udgjorde normaliteten før nedlukningen. 

Til det er det nødvendigt, at de progressive kræfter hurtigst muligt finder frem til netop de fremadrettede, offensive krav, som kan sætte arbejderklassen i stand til at gøre sin magt gældende.

Sådanne krav må ikke være hverken dogmatiske, defensive eller bagstræberiske. Det gælder om at samle alle gode kræfter til kamp for et nyt Danmark på den anden side af krisen. Et Danmark hvor en forsvindende lille gruppe mennesker ikke kan berige sig på bekostning af det uhyre flertal.

Sådanne krav kunne være:

· Kravet om nu og her at påbegynde opbygningen af et bæredygtigt samfund, som baserer sig på vedvarende energi, et 100 procent økologisk landbrug og et opgør med forbrugerismen. Produktionen skal tilrettelægges, så den tilfredsstiller menneskenes materielle og kulturelle behov – uden at drive rovdrift på hverken mennesker eller natur.

· Kravet om kollektivisering af de afgørende produktionsmidler og opbyggelsen af en folkelig ledelse af produktionen. Herunder også af den finansielle sektor, energisektoren, vand, varme, transport og kommunikation.

· Kravet om en bæredygtig genopbygning af Danmarks selvstændige industriproduktion sammen med en plan for enden på den økonomiske, erhvervsmæssige, sundhedsmæssige og uddannelsesmæssige skævvridning af det danske samfund. Den internationale arbejdsdeling kommer kun de rigeste til gode, og uligheden indenfor Danmarks grænser er et rigt samfund uværdigt.

· Kravet om kollektive og solidariske velfærdsløsninger i et samfund som lønner ethvert menneske efter indsats og samtidigt tager hånd om dem, der ikke kan klare sig selv.

For første gang i meget lang tid er det nu muligt for stadigt flere mennesker at forestille sig kapitalismens undergang. Lad os sammen kæmpe for, at systemet ikke trækker menneskeligheden – eller menneskeheden – med sig i faldet!

Lad os erstatte den uretfærdige, sundhedsfarlige og destruktive verdensorden med fælles kamp for en bedre fremtid!

Nyeste artikler

Indland
29. maj. 2020 - 13:17
Den nazistiske bombemager fra HundestedTopnazist kortlagde LGBT-miljø, mens han byggede bombe og skydevåben. De danske nazister fra NMR har vist sig parate til at overtage den svenske moderorganisations drabelige metoder.
29. majDen nazistiske bombemager fra Hundest...
Idekamp
29. maj. 2020 - 13:04
Bag om uroen i Minneapolis: "Oprør er berettigede"Den sorte George Floyd fra Minneapolis blev mandag dræbt af en hvid politibetjent – kvalt af et knæ mod struben. Oprøret, der breder sig, er et udtryk for en opsparet frustration overfor fattigdom, racisme, bolignød – overfor selve kapitalismen, skriver Monica Moorehead fra det kommunistiske parti Workers World Party i USA den 28. maj.
29. majBag om uroen i Minneapolis: "Opr...
Kultur
29. maj. 2020 - 12:45
Martin Andersen Nexø får en plads opkaldt efter sigFra anden pinsedag kan man se et skilt på Christianshavn med Martin Andersen Nexøs Plads. Initiativet til pladsen er kommet fra forfatterens familie og Martin Andersen Nexø Fonden.
29. majMartin Andersen Nexø får en plads opk...
Idekamp
29. maj. 2020 - 11:21
En ringe tak til coronahelteneSammenbrud i forhandlingerne skyldes regeringens manglende lydhørhed for de faktiske vilkår i sundhedsvæsenet, påpeger Else Kayser, regionsmedlem for Enhedslisten i Region Midtjylland.
29. majEn ringe tak til coronaheltene
Fagligt
29. maj. 2020 - 08:57
5,4 milliarder kroner til virksomheder med lærlinge Regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne er blevet enige om at belønne virksomheder med lærlinge og dem, der indgår nye uddannelsesaftaler. Til efteråret mødes parterne for at sikre en langsigtet løsning på uddannelsen af faglærte og manglen på praktikpladser.
29. maj5,4 milliarder kroner til virksomhede...
Fagligt
29. maj. 2020 - 05:21
Arbejdstilsynet har givet fem tandklinikker strakspåbudSiden tandlægerne fik lov til igen at tage imod kunder, har HK Privat oplevet store problemer med brud på myndighedernes regler for hygiejne og sikkerhed. 26 klinikker er anmeldt til AT, der ikke har besøgt alle, men udsted fem påbud.
29. majArbejdstilsynet har givet fem tandkli...
Indland
28. maj. 2020 - 16:23
Kommuner og fagforeninger kræver budgetlov suspenderet Aalborg, Albertslund og Horsens Kommune mener, at budgetloven skal suspenderes i 2021. Det sammen mener en række fagforeninger, der gik på gaden torsdag.
28. majKommuner og fagforeninger kræver budg...

< jun 2020 >

04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00
11
11. jun. 2020 - 10:00 til 14. jun. 2020 - 23:00