20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Racismen er blevet mainstream i Danmark

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 10. juni, 2020, 15:00:00

Racismen er blevet mainstream i Danmark

I de største danske byer har tusinder af unge deltaget i demonstrationer imod racisme i kølvandet på politimordet på George Floyd i Minneapolis, USA.

I USA udløste drabet de mest omfattende protester i årtier, og det ventes at medføre omfattende forandringer af lovgivning og politiets magtbeføjelser.

Inhumane, fremmed-fjendtlige eller racistiske holdninger er blevet en accepteret del af det traditionelle politiske liv.

Protesterne har bredt sig til hele den vestlige verden og har fået massiv støtte i mange europæiske lande. Opbakningen er næret af en stærk og voksende politisk modvilje mod præsident Trump og alt det, han står for.

Men man skal ikke tage fejl: Den dybe og fælles årsag til protesternes størrelse og kraft er en ophobet og indestængt modstand mod racisme.

I Canada indrømmede præsident Trudeau, at racisme er et udpræget problem i landet. I Danmark har regeringen forholdt sig pinligt tavs til udviklingen i USA, endnu engang af frygt for at skabe modsætninger til Trump, samtidigt med at man endnu engang vælger at sende danske soldater på Trump-styrede missioner i Mellemøsten.

Findes racismen i Danmark? JA, siger stadigt flere danskere i undersøgelse efter undersøgelse. Senest har herboende mennesker med asiatiske rødder været lagt for had i kølvandet på corona.

I Danmark er det pæne mænd og kvinder i jakkesæt og dyre kjoler, der i årtier har fremmanet racismen og pustet til fremmedhadet. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har på hver deres måde bidraget til udviklingen og kan i dag færdes på Christiansborg, hvor også Stram Kurs kan afholde møder som en del af det officielle politiske liv.

Deres inhumane, fremmedfjendtlige eller racistiske holdninger er blevet en accepteret del af det traditionelle politiske liv. Deres holdninger har slået dybe rødder i både Venstre og langt ind i Socialdemokratiet.

De to partier har stået sammen om den utallige række af love og regler, som har gjort flygtninge og indvandrere, ikke mindst med muslimsk baggrund, til jaget vildt i Danmark.

Det er ikke kun racisme i storbyernes natteliv, som de fleste unge kender fra sig selv eller gennem deres klassekammerater. Det er en bred vifte af love, som har skabt alt fra visitationszoner, diskriminerende forhold på arbejdsmarkedet og senest ghettoloven, som på mange måder har racistiske og fremmedfjendtlige elementer.

I et samfund, hvor uligheden er eksploderet, hvor en ny økonomisk krise med massearbejdsløshed truer lige om hjørnet, hvor klimakrisen vokser og vokser, uden at magthaverne handler, hvor demokratiet angribes, og overvågningen udbygges, breder frustrationerne sig. Modstanden vokser, især blandt de unge, som også var de bærende kræfter under de massive klimademonstrationer for et år siden.

Coronakrisen har i månedsvis lagt en massiv dæmper på al politisk aktivitet, men mordet på George Floyd blev en gnist, der antændte de indestængte frustrationer i hele den vestlige verden. Demonstrationerne har med stor kraft startet en bevægelse for forandring, der har skabt nyt håb for mange.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp