16 Sep 2019  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Racisme og folkemord på stemmesedlen

SENESTE LEDERE

man. 16. sep - 2019
man. 09. sep - 2019
fre. 06. sep - 2019
tor. 05. sep - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 10. maj, 2019, 12:18:38

Racisme og folkemord på stemmesedlen

Så kom raceteori og opfordring til folkemord på dagsordenen i en dansk valgkamp.

Ikke ud af ingenting, men efter en årelang udvikling med stadigt mere udbredt accept af umenneskeliggørelse – i ord og handling.

Fascismen gror ikke frem over en nat. Den fodres af armod og umenneskelige forhold.

Fænomenet Paludan er ikke opstået ud af det blå, men er en midlertidig kulmination af års offentlig eftergivenhed overfor fremmedhad og islamofobi. Og det uhyggeligste ved hr. Paludan er næsten ikke engang hans opfordringer til folkemord eller hans raceteoretiske udgydelser, men det faktum, at han får valgkampens øvrige skingre hadprædikanter til at fremstå moderate.

Selvom det er nemt at finde sig selv grinende af den ene mere virkelighedsfjerne påstand efter den anden fra "danernes lys", er det vigtigt at stoppe op og lugte den frygt og det had, som Stram Kurs' forbryderiske menneskesyn skaber.

Historien har lært os, at vi aldrig må vende det døve øre til fascister og racister. Og der er i den grad brug for, at kampen tages op mod ikke bare Stram Kurs, men den frygt og det had som pustes til af et bredt udsnit af de opstillede partier til folketingsvalget.

Fascismen gror ikke frem over en nat. Den fodres af armod og umenneskelige forhold. Frygt er dens muld og usikkerhed for morgendagen dens gødning.

Fordi det ikke kan siges meget klarere, vil jeg overlade det til Nordahl Grieg at forklare, hvordan fascismen bedst bekæmpes på den lange bane:

Da synker våpnene
maktesløs ned!
Skaper vi menneskeverd,
skaper vi fred.
Den som med høyre arm
bærer en byrde,
dyr og umistelig,
kan ikke myrde.

Det er på tide, at alle gode kræfter siger fra overfor umenneskeliggørelsen og kræver forandring – kræver en helt anden politisk ramme, som sætter menneskeværd før profit.

En sådan forandring kommer ikke alene gennem et ændret flertal på Christiansborg. Reelle forandringer kræver organisering og kamp ude i virkeligheden. Og skal det lykkes at vende skuden, inden skibet forliser, er det helt afgørende, at fagbevægelsen stiller sig i spidsen for kravet om et menneskeværdigt samfund – med lige ret for alle.

Heller ikke det sker af sig selv, men kræver, at medlemmerne i fagbevægelsen – dig og mig – tager ansvaret på sig og presser på for en mere aktiv linje.

Nogle få lokale fagforeninger viser allerede vejen, men der er plads til mange flere! Sammen kan vi sætte en helt ny kurs for det gode skib Danmark, men det kræver først og fremmest, at vi handler.

Nyeste artikler

Idekamp
16. sep. 2019 - 10:47
Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiseredeUdtalelse fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920: Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiserede. Vi har retten til at organisere os og føre kollektive forhandlinger.
16. sepVi vil ikke arbejde sammen med uorgan...
Fagligt
16. sep. 2019 - 10:38
Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organiseringEn vikar i Københavns Lufthavn har sat fut i debatten om retten til at organisere sig. Støtten til bagagefolkene, der kræver, at vikaren melder sig ind i 3F, strømmer ind.
16. sepArbejdspladser bakker bagagefolk op i...
Indland
16. sep. 2019 - 10:26
Ikke plads til Jesper og Tanja i almen lejlighedUngt par med fast arbejde, ren straffeattest og et ønske om at være aktiv i lokalområdet må ikke flytte i almen bolig i Odense. De tjener for lidt, vurderer boligselskabet. Nu har de droppet tanken om at bo alment og bor i stedet privat til leje.
16. sepIkke plads til Jesper og Tanja i alme...
Udland
16. sep. 2019 - 09:53
Israels kommunister: Netanyahu må væk!I morgen er der parlamentsvalg i Israel, og landets kommunister er i front i kampen for at tilføje den ultrahøjreorienterede premierminister et nederlag. Vi har talt med Aida Touma-Suleiman fra Israels Kommunistiske Parti.
16. sepIsraels kommunister: Netanyahu må væk...
Udland
16. sep. 2019 - 09:34
48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USAIngen fyringer, højere løn og en sundhedsordning der er til at betale. Det er kravene til bilproducenten General Motors i USA fra 48.000 bilarbejdere, der søndag indledte deres strejke for en ny overenskomst.
16. sep48.000 bilarbejdere i historisk strej...
Idekamp
13. sep. 2019 - 14:49
Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!I stilladsbranchen holder vi fast i vores fælles beslutning om, at alle er medlemmer af den samme fagforening. Det kommer hverken lovgivning, Liberal Alliance – eller for den sags skyld 3F – til at lave om på, skriver Jacob Jespersen, formand for Aarhus Stilladsarbejderklub.
13. sepFrit fagforeningsvalg? Ikke hos os!
Navne
13. sep. 2019 - 11:51
Ulla Søbjerg Nielsen er dødDen socialistiske venstrefløj har mistet en usædvanlig god kammerat.
13. sepUlla Søbjerg Nielsen er død