18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Racisme i den blinde vinkel

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 28. oktober, 2019, 13:58:41

Racisme i den blinde vinkel

Politiet har netop offentliggjort den årlige opgørelse over såkaldte hadforbrydelser. Opgørelsen viser, at langt det største problem i denne kategori er racisme.

Over halvdelen af sagerne er racistiske forbrydelser, begået på grund af ofrets hudfarve, nationalitet eller etniske oprindelse. De fleste af overgrebene sker på grund af hudfarve, og antallet af racistiske hadforbrydelser er mere end fordoblet på tre år.

Den næsthyppigste årsag til hadforbrydelser er ofrets religiøse overbevisning. Her er den gruppe, som bliver udsat for flest hadforbrydelser, muslimer.

Vold og hadefulde ytringer er de mest forekommende forbrydelser. Herefter kommer trusler. Eksemplerne er ikke kønne:

"En person henvendte sig til forurettede og dennes tre måneder gamle barn (...). Personen sagde blandt andet til forurettede, "I lugter ligesom rotter" (…) Personen spyttede forurettede fire gange i ansigtet."

Vi hører meget sjældent om disse overfald og forbrydelser i medierne, der derimod er hurtige til at sætte spot på muslimer eller flygtninge, når nogle blandt disse minoritetsgrupper går over grænsen.

Den racistiske chikane stortrives i Danmark. Den findes i lovgivningen, i medierne, på arbejdspladsen, i skolerne, på nettet og på gaden. Både som den såkaldte hverdagsracisme og som målrettede overfald og chikane, foretaget af organiserede racister.

Den gødes af højrefløjens partier og af en politik, der rækker langt ind i regeringskontorerne. Se bare vor tids svar på Bukse-Marius, hvis parti bliver tilbudt at holde årsmøde på Christiansborg.

Men hvor er støtten til muslimske og andre medborgere, der bliver udsat for racistiske forbrydelser? Hvor er den brede, folkelige antiracistiske Pride?

Heldigvis er der masser af antiracisme – om kort tid bliver årsdagen for Krystalnatten markeret – men der er alligevel en blind vinkel i brede kredse.

Ligesom vi ikke skal lukke øjnene for problemer med integration, skal vi se og bekæmpe enhver form for racisme. Sammenhold – nærmere betegnet fælles kamp – er den eneste vej frem. Vi skal række ud – i kampen for almene boliger, i den faglige kamp og i alle kampe, som gælder fælles interesser.

Hvis ikke vi formår at overvinde racismen, får vi aldrig skabt resultater.

Se hele Rigspolitiets årsrapport vedrørende hadforbrydelser

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...