19 Sep 2020  

KBH: Overskyet, 14 °C

Racisme i den blinde vinkel

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 28. oktober, 2019, 13:58:41

Racisme i den blinde vinkel

Politiet har netop offentliggjort den årlige opgørelse over såkaldte hadforbrydelser. Opgørelsen viser, at langt det største problem i denne kategori er racisme.

Over halvdelen af sagerne er racistiske forbrydelser, begået på grund af ofrets hudfarve, nationalitet eller etniske oprindelse. De fleste af overgrebene sker på grund af hudfarve, og antallet af racistiske hadforbrydelser er mere end fordoblet på tre år.

Den næsthyppigste årsag til hadforbrydelser er ofrets religiøse overbevisning. Her er den gruppe, som bliver udsat for flest hadforbrydelser, muslimer.

Vold og hadefulde ytringer er de mest forekommende forbrydelser. Herefter kommer trusler. Eksemplerne er ikke kønne:

"En person henvendte sig til forurettede og dennes tre måneder gamle barn (...). Personen sagde blandt andet til forurettede, "I lugter ligesom rotter" (…) Personen spyttede forurettede fire gange i ansigtet."

Vi hører meget sjældent om disse overfald og forbrydelser i medierne, der derimod er hurtige til at sætte spot på muslimer eller flygtninge, når nogle blandt disse minoritetsgrupper går over grænsen.

Den racistiske chikane stortrives i Danmark. Den findes i lovgivningen, i medierne, på arbejdspladsen, i skolerne, på nettet og på gaden. Både som den såkaldte hverdagsracisme og som målrettede overfald og chikane, foretaget af organiserede racister.

Den gødes af højrefløjens partier og af en politik, der rækker langt ind i regeringskontorerne. Se bare vor tids svar på Bukse-Marius, hvis parti bliver tilbudt at holde årsmøde på Christiansborg.

Men hvor er støtten til muslimske og andre medborgere, der bliver udsat for racistiske forbrydelser? Hvor er den brede, folkelige antiracistiske Pride?

Heldigvis er der masser af antiracisme – om kort tid bliver årsdagen for Krystalnatten markeret – men der er alligevel en blind vinkel i brede kredse.

Ligesom vi ikke skal lukke øjnene for problemer med integration, skal vi se og bekæmpe enhver form for racisme. Sammenhold – nærmere betegnet fælles kamp – er den eneste vej frem. Vi skal række ud – i kampen for almene boliger, i den faglige kamp og i alle kampe, som gælder fælles interesser.

Hvis ikke vi formår at overvinde racismen, får vi aldrig skabt resultater.

Se hele Rigspolitiets årsrapport vedrørende hadforbrydelser

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...