23 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, let regn, 4 °C

Racisme i den blinde vinkel

SENESTE LEDERE

fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020
ons. 05. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 28. oktober, 2019, 13:58:41

Racisme i den blinde vinkel

Politiet har netop offentliggjort den årlige opgørelse over såkaldte hadforbrydelser. Opgørelsen viser, at langt det største problem i denne kategori er racisme.

Over halvdelen af sagerne er racistiske forbrydelser, begået på grund af ofrets hudfarve, nationalitet eller etniske oprindelse. De fleste af overgrebene sker på grund af hudfarve, og antallet af racistiske hadforbrydelser er mere end fordoblet på tre år.

Den næsthyppigste årsag til hadforbrydelser er ofrets religiøse overbevisning. Her er den gruppe, som bliver udsat for flest hadforbrydelser, muslimer.

Vold og hadefulde ytringer er de mest forekommende forbrydelser. Herefter kommer trusler. Eksemplerne er ikke kønne:

"En person henvendte sig til forurettede og dennes tre måneder gamle barn (...). Personen sagde blandt andet til forurettede, "I lugter ligesom rotter" (…) Personen spyttede forurettede fire gange i ansigtet."

Vi hører meget sjældent om disse overfald og forbrydelser i medierne, der derimod er hurtige til at sætte spot på muslimer eller flygtninge, når nogle blandt disse minoritetsgrupper går over grænsen.

Den racistiske chikane stortrives i Danmark. Den findes i lovgivningen, i medierne, på arbejdspladsen, i skolerne, på nettet og på gaden. Både som den såkaldte hverdagsracisme og som målrettede overfald og chikane, foretaget af organiserede racister.

Den gødes af højrefløjens partier og af en politik, der rækker langt ind i regeringskontorerne. Se bare vor tids svar på Bukse-Marius, hvis parti bliver tilbudt at holde årsmøde på Christiansborg.

Men hvor er støtten til muslimske og andre medborgere, der bliver udsat for racistiske forbrydelser? Hvor er den brede, folkelige antiracistiske Pride?

Heldigvis er der masser af antiracisme – om kort tid bliver årsdagen for Krystalnatten markeret – men der er alligevel en blind vinkel i brede kredse.

Ligesom vi ikke skal lukke øjnene for problemer med integration, skal vi se og bekæmpe enhver form for racisme. Sammenhold – nærmere betegnet fælles kamp – er den eneste vej frem. Vi skal række ud – i kampen for almene boliger, i den faglige kamp og i alle kampe, som gælder fælles interesser.

Hvis ikke vi formår at overvinde racismen, får vi aldrig skabt resultater.

Se hele Rigspolitiets årsrapport vedrørende hadforbrydelser

Nyeste artikler

Indland
21. feb. 2020 - 15:17
Folketinget retter i udtalelse – men mangler fortsat dokumentationSelvom Folketinget har rettet i en fælles udtalelse om antisemitisme, kan partierne bag fortsat ikke dokumentere deres påstand om, at der skulle være en stigende antisemitisme i islamistiske kredse. Det viser en rundringning til partiernes ordførere, som Arbejderen har foretaget.
21. febFolketinget retter i udtalelse – men...
Idekamp
21. feb. 2020 - 14:25
Er Ørsteds grønne garantier troværdige?En af verdens mest anerkendte klimaforskere kritiserer Ørsteds brug af biomasse. Selskabets svar har fået bestyrelsesmedlem i Verdens Skove Andreas Petersen til tasterne.
21. febEr Ørsteds grønne garantier troværdig...
Idekamp
21. feb. 2020 - 12:51
Ideernes brydning i RomerrigetLars Ulrik Thomsen skriver denne kronik i anledning af udgivelsen af hans bog: Spartacus – i slavernes fodspor. (Udkommer 1. marts på Forlaget Populi).
21. febIdeernes brydning i Romerriget
Indland
21. feb. 2020 - 11:51
Regeringen sparer fortsat på ulandsbistand og prioriterer erhvervslivet Den socialdemokratiske regering bruger få bistandskroner og projekter, som er drevet af danske virksomheder, og multinationale koncerner prioriteres fortsat højt
21. febRegeringen sparer fortsat på ulandsbi...
Indland
21. feb. 2020 - 10:28
Pensionister fortsætter kampen for mimrekortetEfter torsdagens store demonstration foran Christiansborg mod afskaffelse af mimrekortet er initiativtagerne parat til flere aktiviteter.
21. febPensionister fortsætter kampen for mi...
Kultur
21. feb. 2020 - 09:50
Berlinalen er i gang for 70. gangI jubilæumsåret har Berlin Film Festival fået ny ledelse, og programmet er blevet udvidet med en helt ny konkurrence, der vil vise særligt innovative film. Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival, Forum, der fylder 50 i år.
21. febBerlinalen er i gang for 70. gang
Fagligt
21. feb. 2020 - 07:28
Stigende pres på regeringen for at ændre budgetlovOnsdag var der høring om budgetloven i Folketinget. Talere fra fagbevægelsen og kommunerne advarede om, at budgetloven er en trussel mod det danske velfærdssystem.
21. febStigende pres på regeringen for at æn...

Nyeste: Kultur