18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Pres for privatisering af ældrepleje

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 23. september, 2019, 14:32:41

Pres for privatisering af ældrepleje

Over halvdelen af danskerne mellem 18 og 35 år tror ikke på, at den offentlige ældrepleje vil være tilstrækkelig, når de bliver gamle, viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for pensionsselskabet PFA. 

Der skubbes ivrigt på lanceringen af private ordninger, der skal sikre mulighed for at tilkøbe bedre pleje i alderdommen. 

Det er ikke underligt, at bekymringerne for fremtidens ældrepleje er massive efter årtiers voldsomme nedskæringer på området. Det er blevet langt sværere at få hjemmehjælp, og hjælpen er blevet langt mere skrabet, når den endelig bevilges. En undersøgelse fra VIVE viser, at der i 2017 var 73.000 svage ældre, der ikke fik den hjælp, de havde behov for. 

Gabet mellem den hjælp, danskerne har brug for, og det, kommunerne tilbyder, bliver større og større. Derfor skal der private løsninger til, erklærer PFA's direktør for Senior Services, Jesper Brask Fischer.

Han udtaler sig til Berlingske, der i weekenden brugte et helt opslag på at tale for flere private løsninger i ældreplejen. Ikke et eneste sted i artiklen stilles der spørgsmålstegn ved påstanden om, at Danmark, et af verdens rigeste lande, ikke har råd til at sikre en ordentlig offentlig ældrepleje. 

I stedet skubbes der ivrigt på lanceringen af private ordninger, der skal sikre mulighed for at tilkøbe bedre pleje i alderdommen. PFA arbejder ihærdigt på løsninger i den retning, helt på linje med Dansk Industris ønskedrømme. 

Erhvervslivet, borgerlige politikere og borgerlige medier har i årevis presset på for at fremme og styrke det private marked for ældrepleje. Nu ønsker de at bruge mange års udhuling af ældreområdet til at give det offentlige, skattefinansierede og universelle danske velfærdssystem et afgørende dødsstød.

Det bliver selvfølgelig ikke sagt åbent. Dertil er den kollektive velfærdsmodel alt for populær blandt flertallet af danskere.

I stedet bliver vi mødt med argumenter om det urimelige i, at det offentlige skal betale for velstillede pensionisters hjælp. Hvis de selv betaler, bliver der bedre råd til at sikre hjælpen til de fattigste og mest udsatte ældre, lyder den besnærende påstand.

Men kernen i den kollektive velfærdsmodel er netop, at alle har ret til de samme ydelser af en kvalitet, der er så god, at den tilfredsstiller alles behov. Velfærd rettet alene mod de fattigste er ensbetydende med skrabede ydelser.

Den sociale retfærdighed i den kollektive velfærdsmodel sikres ved, at det er de rigeste, der betaler mest i skat og dermed mest til velfærden. Den mekanisme er blevet undergravet af mange års skattelettelser og skattestop.

Men det er ingen naturlov, at vi skal fortsætte ad den vej. Der vil være god fornuft i at sætte skatterne op for de rigeste og dermed sikre flere penge til velfærd. Det vil også være i overensstemmelse med den store del af den danske befolkning, der gang på gang erklærer sig parat til at betale mere i skat, hvis pengene går til bedre velfærd.

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...