19 Sep 2020  

KBH: Overskyet, 14 °C

Præsident, dommer og bøddel

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 29. oktober, 2019, 15:19:08

Præsident, dommer og bøddel

Fra en base i Irak sendte USA's præsident Trump specialstyrken Delta Force ind i det nordlige Syrien for at dræbe den berygtede IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, som ifølge USA's oplysninger dog endte med at begå selvmord og angiveligt tog tre børn med sig i døden.

Yderligere to kvinder døde under aktionen. Hvem der dræbte dem, fortæller Trump ikke.

Medierne jubler af glæde over endelig at have en historie, hvor man finder det relevant at rose Trump. Men det er værd at huske, at IS og de andre terrorgrupper i Syrien fra første færd er udrustet og finansieret af USA og dets allierede som led i planerne om et "regimeskifte" og en sønderdeling af Syrien.

Efter i mange år at have været et aktiv for USA's planer havde IS-lederen udspillet sin rolle.

I dag er IS og de andre terrorgrupper i Syrien nedkæmpet. Det kalifat, som Abu Bakr al-Baghdadi udråbte i Raqqa, er knust, og op mod 10 millioner mennesker, som blev holdt som gidsler i IS-kontrollerede områder i Irak og Syrien, er blevet befriet.

Angrebet ind i Syrien indgår i en efterhånden endeløs række af dødsmissioner, hvor USA benytter specialtropper eller droner til at henrette modstandere. Præsidenten ophøjer sig selv til både dommer og bøddel.

Dødsmissionerne foregår oftest i det skjulte, men særligt spektakulære drab meddeles til offentligheden, når præsidenten finder det politisk formålstjenligt. Sådan var det også med den konkrete aktion mod lederen af IS. Også Israel er kendt for sine hyppige dronedrab på udvalgte modstandere, ikke mindst i Palæstina.

Magtforholdene i Syrien forandrer sig dramatisk i disse dage og uger. Den syriske regeringshær har nu overtaget kontrollen over stort set hele landet og fortsætter sin fremrykning op mod grænsen til Tyrkiet.

IS-lederen døde i det nordlige Syrien i et område, som fortsat kontrolleres af tyrkisk støttede terrorister. Det er bemærkelsesværdigt, at han af alle steder valgte at gå i skjul her med sin nærmeste familie, hvor det var et spørgsmål om tid, før hans skjulested ville blive afsløret.

Efter i mange år at have været et aktiv for USA's planer havde IS-lederen udspillet sin rolle og kunne elimineres af sin tidligere herre, sådan som det er sket så mange gange før i historien.

Hvis han var blevet fanget og stillet for en domstol, kunne han formodentlig fortælle mange sandheder, som USA ikke ønskede kom for dagens lys.

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...