18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Præsident, dommer og bøddel

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 29. oktober, 2019, 15:19:08

Præsident, dommer og bøddel

Fra en base i Irak sendte USA's præsident Trump specialstyrken Delta Force ind i det nordlige Syrien for at dræbe den berygtede IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, som ifølge USA's oplysninger dog endte med at begå selvmord og angiveligt tog tre børn med sig i døden.

Yderligere to kvinder døde under aktionen. Hvem der dræbte dem, fortæller Trump ikke.

Medierne jubler af glæde over endelig at have en historie, hvor man finder det relevant at rose Trump. Men det er værd at huske, at IS og de andre terrorgrupper i Syrien fra første færd er udrustet og finansieret af USA og dets allierede som led i planerne om et "regimeskifte" og en sønderdeling af Syrien.

Efter i mange år at have været et aktiv for USA's planer havde IS-lederen udspillet sin rolle.

I dag er IS og de andre terrorgrupper i Syrien nedkæmpet. Det kalifat, som Abu Bakr al-Baghdadi udråbte i Raqqa, er knust, og op mod 10 millioner mennesker, som blev holdt som gidsler i IS-kontrollerede områder i Irak og Syrien, er blevet befriet.

Angrebet ind i Syrien indgår i en efterhånden endeløs række af dødsmissioner, hvor USA benytter specialtropper eller droner til at henrette modstandere. Præsidenten ophøjer sig selv til både dommer og bøddel.

Dødsmissionerne foregår oftest i det skjulte, men særligt spektakulære drab meddeles til offentligheden, når præsidenten finder det politisk formålstjenligt. Sådan var det også med den konkrete aktion mod lederen af IS. Også Israel er kendt for sine hyppige dronedrab på udvalgte modstandere, ikke mindst i Palæstina.

Magtforholdene i Syrien forandrer sig dramatisk i disse dage og uger. Den syriske regeringshær har nu overtaget kontrollen over stort set hele landet og fortsætter sin fremrykning op mod grænsen til Tyrkiet.

IS-lederen døde i det nordlige Syrien i et område, som fortsat kontrolleres af tyrkisk støttede terrorister. Det er bemærkelsesværdigt, at han af alle steder valgte at gå i skjul her med sin nærmeste familie, hvor det var et spørgsmål om tid, før hans skjulested ville blive afsløret.

Efter i mange år at have været et aktiv for USA's planer havde IS-lederen udspillet sin rolle og kunne elimineres af sin tidligere herre, sådan som det er sket så mange gange før i historien.

Hvis han var blevet fanget og stillet for en domstol, kunne han formodentlig fortælle mange sandheder, som USA ikke ønskede kom for dagens lys.

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...