29 Mar 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 3 °C

Politisk censur på Facebook

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 29. juni, 2018, 07:00:35

Politisk censur på Facebook

"Der er ytringsfrihed i Danmark. Alle har ret til at købe aktiemajoriteten i A/S Politiken". Således sagde forfatteren Hans Scherfig, som i efterkrigstiden var en aktiv skribent på kommunisternes daværende dagblad Land og Folk.

Den frihed, mange har fundet på Facebook, er på vej til at blive lukket ned igen. I hvert fald hvis man udfordrer den herskende dagsorden. 

Han fastholdt gennem alle årene, at ytringsfriheden under kapitalismen fundamentalt er beskåret, fordi den afhænger af dem, som ejer ytringsmidlerne. Kapitalen, som ejer aviser og forlag, bestemmer, hvortil ytringsfriheden skal anvendes.

Det er en sandhed, som også allerede Karl Marx påpegede. Men en sandhed, som mange måske har glemt – eller ikke tror gælder i dag, hvor vi har fået de sociale medier. Alle kan jo bare skrive og læse på Facebook.

Men – som man kan læse i dagens avis – passer det ikke. Grundlæggende er intet forandret, selv om meget kommunikation er anderledes i dag. De store sociale medier er også private virksomheder, som har sammenfaldende interesser med den politiske elite og de store efterretningstjenester.

>> LÆS OGSÅ: Facebook lukker ned for kritiske Syrien-røster

Ytringsfriheden er stadig beskåret, men det nye er, at det i dagens digitale virkelighed er usynligt og kan være svært at forstå. Vi tror, at Googles søgemaskine er neutrale. Men det er de ikke. Og vi tror, at vi ser venners opslag på Facebook. Men alt er redigeret og styret.

Det er i det lys, vi skal forstå den såkaldte kamp mod "fake news", som er blevet udråbt som det største problem af alverdens magthavere, fra præsident Trump, EU og NATO og til danske politikere og den danske efterretningstjeneste. 

Med argumenter om "russiske trolde" og senest nu også en forventning om, at Rusland vil blande sig i det kommende folketingsvalg, forberedes vi til at acceptere "den nødvendige censur". Den frihed, mange har fundet på Facebook, er på vej til at blive lukket ned igen. I hvert fald hvis man udfordrer den herskende dagsorden. 

Det er vigtigt at tage kampen op mod den politiske censur, det er vigtigt at afsløre, at det foregår. Men samtidig er det vigtigt at fastholde kritiske medier som Arbejderen, som ser verden på en anden måde.

Nyeste artikler

Idekamp
27. mar. 2020 - 16:54
Kommunistisk Parti anbefaler nej til OK20Når OK20 er slut, er det afgørende, at den aktive fagbevægelse rykker sammen, klar til at takle kommende udfordringer, skriver Jan Mathisen, formand for Fagligt Udvalg i Kommunistisk Parti.
27. marKommunistisk Parti anbefaler nej til...
Idekamp
27. mar. 2020 - 16:28
Sig nej, sig nej, sig nej!Jeg håber, at vi kan få vores kollegaer i industrien til at hjælpe byggeriet i en solidarisk slagsang, skriver Trine Skov, bestyrelsesmedlem i Malernes Fagforening Midtjylland.
27. marSig nej, sig nej, sig nej!
Idekamp
27. mar. 2020 - 16:12
Struktør- og Betonklubben om OK20“Arbejdsgiverne sagde nej til at gøre noget ved social dumping. Vi anbefaler derfor, at der stemmes nej.”
27. marStruktør- og Betonklubben om OK20
Indland
27. mar. 2020 - 16:01
Almene boligselskaber kan sætte gang i hjuleneLandsbyggefonden har godkendt byggeprojekter for 18,4 milliarder kroner. De almene lejeres penge kan blive en vigtig motor for at sætte gang i hjulene i Danmark, når coronakrisen er overstået.
27. marAlmene boligselskaber kan sætte gang...
Fagligt
27. mar. 2020 - 15:39
Tandlæger afviser ny overenskomst for klinikassistenter3.800 tandklinikassistenter skal ikke stemme om den nye overenskomst. Deres arbejdsgivere har med stort flertal forkastet forliget med henvisning til corona-krisen. Helt uacceptabelt, siger HK Privats næstformand, Anja C. Jensen.
27. marTandlæger afviser ny overenskomst for...
Idekamp
27. mar. 2020 - 15:38
Murerbrancheklubben i København stemmer nej til OK20“Det er murerbrancheklubbens opfattelse, at forliget ikke indeholder murersvendenes rejste krav.”
27. marMurerbrancheklubben i København stemm...
Indland
27. mar. 2020 - 15:36
Corona-enighed i Folketinget slår sprækker over fængsel for tyveri af håndspritJustitsministeren vil hæve straffen for coronarelateret tyveri. Eksempelvis skal tyveri af håndsprit og værnemidler straffes med ubetinget fængsel i stedet for bøde som i dag. Men forslaget slår revner i enigheden i Folketinget.
27. marCorona-enighed i Folketinget slår spr...