27 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 2 °C

Pinlig tavshed om Trumps krigserklæring

SENESTE LEDERE

tir. 25. feb - 2020
fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 04. februar, 2020, 15:18:46

Pinlig tavshed om Trumps krigserklæring

I sidste uge fremlagde USA's præsident Donald Trump sin såkaldte fredsplan for konflikten i Palæstina. Tidligere har Trump storskrydende kaldt den for århundredets fredsplan – i dag er titlen på planen Fred til Velstand.

Planen er en hån mod palæstinensernes ønske om befrielse fra besættelsesmagten Israels brutale undertrykkelse og deres håb om at blive herre i eget hus – i en selvstændig og levedygtig stat. Og lige lidt hjælper det at besmykke planen med floskler som fred og velstand.

Det bedste, man kan sige om Trumps "fredsplan" for Palæstina, er, at den er død ved fødslen.

Planen giver intet som helst til palæstinenserne og er i lodret strid med FN's resolutioner siden 1948, mens Israel får alt serveret på et sølvfad. Den er så at sige skrevet med ført pen af Israels zionistiske magthavere.

Israel bevarer sine bosættelser, til gengæld får palæstinenserne to ørkenområder, hvor det ene ligger tæt på Israels atomlosseplads. Palæstina i Trumps version bliver delt i fire dele – kun forbundet med smalle korridorer gennem Israel, som det nemt kan lukke efter forgodtbefindende.

Den del af Vestbredden, som planen tildeler palæstinenserne, vil være fuldstændig omkranset af Israel og gennemhullet af israelske bosættelser.

Israel får fuld kontrol med alle ydre grænser, og Israel skal stå for "staten" Palæstinas eksterne sikkerhed. Israel får ret til at oprette mindst én militær forpost i "staten" Palæstina med uhindret adgang for israelske militærfolk. Alle palæstinensiske områder skal være fuldt demilitariseret, men altså omgivet af et Israel bevæbnet til tænderne.

Listen over uhyrlige krav, der begrænser palæstinensernes selvbestemmelse, er al for lang til denne leder. Essensen i planen er, at Israel og USA får fuldstændig hånds- og halsret over Palæstina, Trumps version er en bastard af en stat – som de bantustans, apartheidregimet i Sydafrika oprettede.

Det bedste, man kan sige om Trumps "fredsplan" for Palæstina, er, at den er død ved fødslen.

Det kan ikke undre nogen, at Israels premierminister Benjamin Netanyahu og hans erklærede rival Benny Ganz har taget imod Trumps plan med kyshånd.

Det kan heller ikke undre nogen, at EU nøjes med at kritisere udspillet fra Trump i milde vendinger. Det mest pinlige er imidlertid vores egen udenrigsminister Jeppe Kofod, der er tavs som graven.

Har ministeren overhovedet en selvstændig, kritisk holdning til Trumps plan, som han bare ikke har nosser til at ytre offentligt? Eller er han som vanligt mere optaget af at tækkes USA end at håndhæve folkeretten og internationale konventioner?

Desværre tyder denne regerings udenrigspolitik på det sidste.

Nyeste artikler

Indland
27. feb. 2020 - 16:02
Minister afviser fortsat afskaffelse af gensidig forsørgerpligtNye tal viser, at det vil koste 460 millioner kroner at fjerne den modregning, der sker af førtidspension og folkepension, hvis samleveren har en indtægt over en vis størrelse. Altså langt mindre end de 12,3 milliarder, der blev nævnt gang på gang under førstebehandlingen af borgerforslag.
27. febMinister afviser fortsat afskaffelse...
Udland
27. feb. 2020 - 15:00
Julian Assange risikerer 175 års fængsel i USAUSA kræver WikiLeaks-stifteren Julian Assange udleveret til USA, hvor han risikerer 175 års fængsel for brud på landets spionagelovgivning. Retssagen om udlevering blev indledt i mandags og slutter foreløbig fredag ved retten i London.
27. febJulian Assange risikerer 175 års fæng...
Indland
27. feb. 2020 - 14:06
Ingen plan for udsmidte beboere i SlagelseSlagelse almene Boligselskab har ingen plan for, hvad der skal ske med 17 opsagte beboere, der per 1. juni skal være ude af deres lejlighed. Beboernes fremtid er højst usikker: De risikerer både at skulle flytte til en helt anden kommune samt at skulle betale mere i husleje.
27. febIngen plan for udsmidte beboere i Sla...
Kultur
27. feb. 2020 - 13:20
Brechtfestivalen samlede kunstnere og publikum til skub, knubs og håbEn velbesøgt Brechtfestival i Svendborg kunne markere digteren Bertolt Brecht som en, der stadig kan rykke i folk og inspirere til kritik og kamp i en tid, hvor det rumler med krigstrusler og syndebukke.
27. febBrechtfestivalen samlede kunstnere og...
Fagligt
26. feb. 2020 - 18:14
Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag étDansk El-Forbund Ungdom gennemfører OK20 aktionsdag, hvor de sætter spot på lærlingenes krav ved de afsluttende forhandlinger om ny overenskomst: Markante lønstigninger og pension fra dag ét.
26. febLærlinge kæmper for lønstigninger og...
Indland
26. feb. 2020 - 15:27
Udlejningschef i Slagelse: Vi kan ikke tvinge beboere udDe opsagte beboere i Schackenborgvænge i Ringparken i Slagelse kan ikke blive tvunget til at flytte. De kan blive boende og afvente rettens ord for, om deres opsigelse er lovlig. Det indrømmer boligselskabet. Den nye investor er også klar over problemstillingen og lover at respektere rettens afgørelse.
26. febUdlejningschef i Slagelse: Vi kan ikk...
Udland
26. feb. 2020 - 14:15
Den sidste kamp om Syrien nærmer sigSyriens regeringshær er ved at omringe de islamistiske jihadisters sidste bastioner i Syrien i provinsen Idlib. Men NATO-landet Tyrkiet sender tropper til området for at støtte nogle af de islamistiske jihadister, der holder civilbefolkningen som gidsler ved ikke at lade dem komme ud af kampzonerne.
26. febDen sidste kamp om Syrien nærmer sig