16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -6 °C

På tide, Danish Crown!

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 04. december, 2020, 12:48:02

På tide, Danish Crown!

Fra den 1. januar er det ikke længere tilladt for slagterier i Tyskland at bruge såkaldt kolonnearbejdskraft.

Det har den tyske regering nu endelig besluttet. Og det er, som Fødevareforbundet NNF påpeger, en kæmpe sejr for europæiske lønmodtagere.

Det er værd at bemærke, at Danish Crown er ejet af de landmænd og storbønder, som vi i den sidste tid har set deltage i traktordemonstrationer forskellige steder i landet.

Både fagbevægelsen i Tyskland og Danmark har i mange år kritiseret den udbredte brug af lavtlønnede østeuropæiske "kolonnearbejdere", som har arbejdet og boet under slavelignende forhold.

De østeuropæiske arbejdere er blevet rekrutteret i deres hjemland af en "mellemmand" eller "underentreprenør", som har stået for både løn, transport og boligforhold og har udlejet dem som kolonnearbejdskraft til slagterierne. 

Og det er vel at mærke sket til en løn, som har ligget langt under det generelle tyske lønniveau. Det har betydet, at den tyske kødindustri i næsten to årtier har kunnet slagte og forarbejde kød langt billigere, end man har kunnet i Danmark og i de andre tyske nabolande.

Mange har beskrevet de elendige forhold, som de østeuropæiske slagteriarbejdere er blevet budt. De har ofte været indkvarteret i barakker eller faldefærdige huse, hvor de har boet tæt sammen. Herfra er de blevet transporteret i busser til slagterierne, hvor de har arbejdet til få euro i timen – og hvor der også har været eksempler med både dummebøder og tæsk. Flere steder har de arbejdet 12 timer om dagen seks dage om ugen.

De elendige bolig- og arbejdsforhold resulterede tidligere på året i, at flere slagterier blev hårdt ramt af corona og måtte lukke i lange perioder. Men coronaen ramte ikke kun slagterierne, men hele kommuner, som også måtte lukke ned. 

Coronapandemien synliggjorde for alvor, hvilke forhold den tyske kødindustri byder sine ansatte, og hvilke konsekvenser det har – ikke kun for slagteriarbejderne, men for hele samfundet. Og det var åbenbart det, som skulle til.

Ifølge det danske fødevareforbund NNF bliver det fra 1. januar 2021 forbudt at bruge kolonnearbejdere på slagterierne. Tyske og udenlandske slagteriarbejdere skal ansættes på kontrakt, der skal følge de aftalte løn- og ansættelsesforhold. Kun maksimalt otte procent af de beskæftigede må være løsarbejdere, og de skal vel at mærke have samme løn- og ansættelsesvilkår som resten af de ansatte. Samtidig forøger de tyske myndigheder kontrollen med den tyske kødindustri. Og er der snyd, bliver bøderne fordoblet.

De lave slagteriomkostninger i Tyskland har ad flere omgange fået den danske slagterigigant Danish Crown til at nedlægge danske slagterier og opkøbe og udvide tyske slagterier. Samtidig har de danske slagtegriseproducenter omlagt deres produktion fra slagtegrise til smågrise beregnet til eksport.

>> LÆS OGSÅ: Stop kød-mafiaens svineri

I en dansk sammenhæng er det nok værd at bemærke, at Danish Crown er ejet af de landmænd og storbønder, som vi i den sidste tid har set deltage i traktordemonstrationer forskellige steder i landet.

Landmænd som alt for villigt har accepteret og deltaget i det ræs mod bunden, som den tyske slagteribranche er gået i spidsen for.

Landmænd som synes, det er synd for minkavlerne, men åbenbart ikke synd for østeuropæiske slagteriarbejdere, som i årevis er blevet behandlet som slaver.

Det er på tide, den tyske regering greb ind. Det burde den have gjort for lang tid siden. På tide, Danish Crown!

Nyeste artikler

Kultur
15. jan. 2021 - 10:20
Norske Ohnesorg synger om retten til byenRetten til Byen hedder album nummer to fra det norske band Ohnesorg. Sangen og musikken tager en tur rundt i boligspekulationen fra Pariserkommunen 1871 til Sydamerika og Norge i dag.
15. janNorske Ohnesorg synger om retten til...
Idekamp
15. jan. 2021 - 09:02
Nej til USA's fornyede terrorstempling af CubaUdtalelse fra Enhedslistens Latinamerika-gruppe, den 15. januar 2021.
15. janNej til USA's fornyede terrorste...
Indland
15. jan. 2021 - 07:27
Akutpakke fra Socialpædagogerne skal forebygge nye drab i socialpsykiatrienSocialpædagogerne har efter det sjette drab siden 2012 på et socialpædagogisk bosted fremlagt en akutpakke, som skal forhindre nye drab. Social- og indenrigsminister lover at der skal ske noget.
15. janAkutpakke fra Socialpædagogerne skal...
Udland
14. jan. 2021 - 15:37
Politiets angreb på Rosa Luxemburg-demo bygger på falsk påstandSøndag angreb tysk politi mindedemonstrationen for Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht og anholdt medlemmer af Freie Deutsche Jugend (FDJ), med påstand om at ungdomsorganisationen er forbudt. Men FDJ er ikke forbudt, siger kritikere.
14. janPolitiets angreb på Rosa Luxemburg-de...
Idekamp
14. jan. 2021 - 14:58
Forbyd atomvåbenVil du være med til at værge os mod, at en fremtidig gal præsident som Trump fyrer atomvåbenarsenalet af til vor alles fordærv, så underskriv straks og senest den 20. januar borgerforslaget: ”Danmark skal tilslutte sig FN-traktaten om forbud mod atomvåben”.
14. janForbyd atomvåben
Indland
14. jan. 2021 - 11:12
Krav om straksforbud og samråd efter fund af forurenet grundvandRester fra sprøjtegift mod svampe og ukrudt spreder sig til grundvandet. Nu kræver både Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening straksforbud for at beskytte grundvandet.
14. janKrav om straksforbud og samråd efter...
Indland
14. jan. 2021 - 11:01
Fotograf med synligt pressekort udsat for politivoldResearchkollektivet Redox klager nu over Københavns Politi. Det sker efter lørdagens Men in Black-demonstration, hvor Redox' fotograf blev skubbet omkuld og senere slået med en knippel.
14. janFotograf med synligt pressekort udsat...

< jan 2021 >

20
20. jan. 2021 - 16:30 til 18:00
20
20. jan. 2021 - 19:00 til 20:00
31
31. jan. 2021 (Hele dagen)
31
31. jan. 2021 - 14:00 til 16:00

< feb 2021 >

05
05. feb. 2021 (Hele dagen) til 27. feb. 2021 (Hele dagen)

< apr 2021 >