10 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Opgør med tålmodigheden

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 03. oktober, 2019, 11:57:30

Opgør med tålmodigheden

Socialdemokratiet har ikke travlt. Det står klart efter en uge, hvor vi både har hørt Mette Frederiksen holde sin store åbningstale som statsminister og Nicolai Wammen fremlægge regeringens første finanslov.

Hvis vi vil et mere retfærdigt og grønt samfund, er der brug for en større omfordeling.

Mette Frederiksen holdt en flot tale, som af en del kommentatorer er blevet kaldt "mørk" og "pessimistisk". Det siger unægtelig mere om kommentatorerne end om Mette Frederiksen, som på flere punkter ramte plet i sin beskrivelse af, hvordan mange arbejdere oplever samfundsudviklingen.

"Det er et paradoks, at selvom velstanden samlet set er steget, oplever mange en større usikkerhed", lød det fra Mette Frederiksen, som også sagde, at "forskellene er blevet for store. Samfundskontrakten er blevet svagere".

>> LÆS OGSÅ: Statsminister vil skabe mere tillid

Det var helt klart en tale, som var målrettet det socialdemokratiske vælgerkorps, men den udstillede også partiets dilemma. For ja, partiets politik er bygget på en "samfundskontrakt". 

Kontrakten med kapitalistklassen forudsætter, at den er parat til at afgive en vis del af sine profitter til arbejderklassen. Omvendt er der helt klart grænser for, hvilke reformer Socialdemokratiet vil gennemføre. Derfor er der ikke i partiets nu fremlagte finanslov lagt op til at rulle ret mange af de skattelettelser tilbage, som er gennemført i Danmark de sidste 10-20 år, og som har været med til at skabe den stigende ulighed og utryghed, som Mette Frederiksen så rigtigt beskriver.

>> LÆS OGSÅ: Socialt udsatte står til at tabe spillet om finansloven

Finansministeriets beregninger viste i 2017, at der var givet indkomstskattelettelser for 52 milliarder kroner siden 2002. De lettelser svarer til, at de rigeste 10 procent i Danmark betaler 9,4 procent mindre af deres disponible indkomst i skat – opgjort i august 2017. Der er altså masser af penge i det danske samfund.

Men det er ikke en del af det socialdemokratiske projekt at gøre indhug i disse penge eller at stille spørgsmål ved samfundets indretning. Det er mange år siden, at socialismen blev skrevet ud af partiets program.

Derfor ser vi nu også den ene minister efter den anden mane til tålmodighed. Eller som Mette Frederiksen sagde det: "Vi har kun taget det første skridt. Og der er lang vej".

Virkeligheden er imidlertid, at hvis vi vil et mere retfærdigt og grønt samfund, er der brug for en større omfordeling. Brug for at de bredeste skuldre betaler mere til fællesskabet. Og brug for at regeringen ikke deponerer sin økonomiske handlefrihed i EU, som med budgetloven har pålagt os en stram økonomistyring.

>> LÆS OGSÅ: Støttepartier kræver flere penge til finanslov

Det er det grundlæggende dilemma, som vil komme til at udspille sig i forhandlingerne om finansloven. Forventningerne er store, og den finanslov, vi har set indtil nu, lever på ingen måde op til de helt berettigede behov.

Mette Frederiksen bebudede også i sin tale, at hun vil skabe mere tillid i det danske samfund. Hvis det skal lykkes, er der brug for et opgør med tålmodigheden.

Nyeste artikler

Fagligt
07. aug. 2020 - 13:04
Sympatikonfliktet firma pudser facader for Dansk TotalentrepriseDansk Totalentreprise er i vælten i Hedehusene. Den 10. august bliver én af firmaets byggepladser i Hedehusene blokeret, fordi der arbejder et sympatikonfliktet litauisk firma på projektet, der ligger lige overfor den byggeplads, hvor der i tirsdags blev gennemført en demonstration.
07. augSympatikonfliktet firma pudser facade...
Udland
07. aug. 2020 - 12:53
Rekordmange miljøaktivister dræbt i 2019Rekordmange klima- og miljøaktivister blev på verdensplan dræbt i 2019. Men kampen mod uretfærdigheden fortsætter, rapporterer Global Witness.
07. augRekordmange miljøaktivister dræbt i 2...
Idekamp
07. aug. 2020 - 11:23
Nej til atomvåbenTale af Christian Juhl til demonstrationen den 6. august ved Peblingesøen i København. “Danmark skal i front mod atomvåben. Norden skal i front mod atomvåben. Vi har gjort det før – vi kan gøre det igen.”
07. augNej til atomvåben
Idekamp
07. aug. 2020 - 09:28
Løslad BDS-koordinator Mahmoud NawajaaBoykot Israel Kampagnen kræver øjeblikkelig løsladelse af BDS-koordinator Mahmoud Nawajaa.
07. augLøslad BDS-koordinator Mahmoud Nawaja...
Fagligt
07. aug. 2020 - 07:32
Enhedslisten i Odense vil stoppe misbrug af gratis arbejdskraftI 2019 blev der oprettet i alt 10.591 virksomhedspraktikker hos offentlige og private virksomheder i Odense Kommune. Enhedslisten vil kombinere praktikken med løntimer.
07. augEnhedslisten i Odense vil stoppe misb...
Indland
06. aug. 2020 - 14:02
75 år efter Hiroshima: Internationalt Røde Kors vil forbyde atomvåben75 år efter sprængningen af atombomberne over Hiroshima og Nagasaki har Danmark – sammen med de øvrige NATO-lande og verdens atommagter – fortsat ikke underskrevet og ratificeret FN's traktat om forbud mod atomvåben. Nu forsøger Internationalt Røde Kors at få flere lande til at forbyde atomvåben.
06. aug75 år efter Hiroshima: Internationalt...
Idekamp
06. aug. 2020 - 10:15
Kunstgødning er sprængstofDer skal være langt mere omfattende opsyn med kunstgødning til opbevaring, mener Holger Øster Mortensen.
06. augKunstgødning er sprængstof

< aug 2020 >

10
10. aug. 2020 - 06:30 til 08:00
13
13. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
15
15. aug. 2020 - 17:00
20
20. aug. 2020 - 17:00 til 18:00

Nyeste: Idekamp