18 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Opgør med tålmodigheden

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 03. oktober, 2019, 11:57:30

Opgør med tålmodigheden

Socialdemokratiet har ikke travlt. Det står klart efter en uge, hvor vi både har hørt Mette Frederiksen holde sin store åbningstale som statsminister og Nicolai Wammen fremlægge regeringens første finanslov.

Hvis vi vil et mere retfærdigt og grønt samfund, er der brug for en større omfordeling.

Mette Frederiksen holdt en flot tale, som af en del kommentatorer er blevet kaldt "mørk" og "pessimistisk". Det siger unægtelig mere om kommentatorerne end om Mette Frederiksen, som på flere punkter ramte plet i sin beskrivelse af, hvordan mange arbejdere oplever samfundsudviklingen.

"Det er et paradoks, at selvom velstanden samlet set er steget, oplever mange en større usikkerhed", lød det fra Mette Frederiksen, som også sagde, at "forskellene er blevet for store. Samfundskontrakten er blevet svagere".

>> LÆS OGSÅ: Statsminister vil skabe mere tillid

Det var helt klart en tale, som var målrettet det socialdemokratiske vælgerkorps, men den udstillede også partiets dilemma. For ja, partiets politik er bygget på en "samfundskontrakt". 

Kontrakten med kapitalistklassen forudsætter, at den er parat til at afgive en vis del af sine profitter til arbejderklassen. Omvendt er der helt klart grænser for, hvilke reformer Socialdemokratiet vil gennemføre. Derfor er der ikke i partiets nu fremlagte finanslov lagt op til at rulle ret mange af de skattelettelser tilbage, som er gennemført i Danmark de sidste 10-20 år, og som har været med til at skabe den stigende ulighed og utryghed, som Mette Frederiksen så rigtigt beskriver.

>> LÆS OGSÅ: Socialt udsatte står til at tabe spillet om finansloven

Finansministeriets beregninger viste i 2017, at der var givet indkomstskattelettelser for 52 milliarder kroner siden 2002. De lettelser svarer til, at de rigeste 10 procent i Danmark betaler 9,4 procent mindre af deres disponible indkomst i skat – opgjort i august 2017. Der er altså masser af penge i det danske samfund.

Men det er ikke en del af det socialdemokratiske projekt at gøre indhug i disse penge eller at stille spørgsmål ved samfundets indretning. Det er mange år siden, at socialismen blev skrevet ud af partiets program.

Derfor ser vi nu også den ene minister efter den anden mane til tålmodighed. Eller som Mette Frederiksen sagde det: "Vi har kun taget det første skridt. Og der er lang vej".

Virkeligheden er imidlertid, at hvis vi vil et mere retfærdigt og grønt samfund, er der brug for en større omfordeling. Brug for at de bredeste skuldre betaler mere til fællesskabet. Og brug for at regeringen ikke deponerer sin økonomiske handlefrihed i EU, som med budgetloven har pålagt os en stram økonomistyring.

>> LÆS OGSÅ: Støttepartier kræver flere penge til finanslov

Det er det grundlæggende dilemma, som vil komme til at udspille sig i forhandlingerne om finansloven. Forventningerne er store, og den finanslov, vi har set indtil nu, lever på ingen måde op til de helt berettigede behov.

Mette Frederiksen bebudede også i sin tale, at hun vil skabe mere tillid i det danske samfund. Hvis det skal lykkes, er der brug for et opgør med tålmodigheden.

Nyeste artikler

Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail
Udland
18. okt. 2019 - 10:54
Labour-oprør: Vi stemmer for brexit-aftaleFlere og flere Labour-medlemmer af Underhuset stemmer ja til Boris Johnsons brexitaftale i morgen. Ikke mere snak og kaos, vi vil ud af EU nu, lyder det.
18. oktLabour-oprør: Vi stemmer for brexit-a...
Indland
18. okt. 2019 - 09:33
EU-modstandere vil styrke bredden i FolkebevægelsenHvis Folkebevægelsen mod EU skal stå i spidsen for en dansk udmeldelse af EU, så skal bevægelsen arbejde for at blive en ægte tværpolitisk bevægelse, hvor der er plads til alle, mener fire nuværende medlemmer.
18. oktEU-modstandere vil styrke bredden i F...
Indland
18. okt. 2019 - 09:26
Café Klare fik årets hjemløseprisTraditionen tro blev der afholdt hjemløsedag den 17. oktober på Københavns Rådhusplads.
18. oktCafé Klare fik årets hjemløsepris