18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Olietyven Trump

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 05. november, 2019, 15:04:57

Olietyven Trump

I dag har det danske Folketing vedtaget et forbud mod våbeneksport til Tyrkiet på grund af Tyrkiets militære angreb på det nordlige Syrien. Det er et godt og positivt skridt, som bør følges op med flere sanktioner, til den sidste tyrkiske soldat har forladt syrisk territorie.

>> LÆS OGSÅ: Folketinget vedtager forbud mod våben-eksport til Tyrkiet

Men det er ikke kun Tyrkiet, som krænker Syriens territoriale integritet. På trods af at Trump tidligere har meddelt, at IS var nedkæmpet i Syrien, og at han derfor trak de amerikanske soldater ud af landet, har Trump nu meldt ud, at hundredvis af amerikanske soldater bliver i det nordøstlige Syrien, hvor hovedparten af landets oliekilder er.

>> LÆS OGSÅ: USA vil bevare kontrollen over Syriens oliefelter

Trump påstår, at han vil beskytte oliekilderne i Syrien, og at han er klar til at tage en militær konfrontation. Men mod hvem? IS er nedkæmpet. Den eneste kraft, der kan tage kontrol over oliekilderne i dag, er Syriens hær.

Hvem tilhører Syriens naturrigdomme? Lad os få et svar, Jeppe Kofod!

De amerikanske soldater vil således forhindre, at den syriske olie kommer det syriske folk til gavn og derved kan være med til at finansiere genopbygningen af Syrien. 

Den amerikanske besættelse af syriske oliefelter og nærliggende byer er i åbenlys modstrid med international ret. Det er regulært tyveri af Syriens naturrigdomme.

For Trump, som har lidt et militært og politisk nederlag i Syrien, er det et desperat forsøg på at fastholde den amerikanske plan om en opdeling af Syrien, hvor Israel som bekendt har annekteret de syriske Golanhøjder og givet koncession til amerikanske oliefirmaer til at udvinde områdets olie.

Hvor længe vil den danske regering lade dette fortsætte uden at protestere? Hvem tilhører Syriens naturrigdomme? Lad os få et svar, Jeppe Kofod!

De syriske oliefelter besættes i et tæt samarbejde mellem USA og den kurdiske milits YPG. Den officielle begrundelse for samarbejdet er ikke længere at beskytte kurderne, men at sikre den amerikanske kontrol over Syriens oliefelter, det har Trump meget entydigt bekræftet.

Den syriske forsvarsminister har opfordret YPG's soldater til at gå ind i den syriske hær og gøre fælles front imod den tyrkiske invasion af det nordlige Syrien, hvor store dele af de syriske kurdere bor. Det er beskæmmende, at YPG's ledelse afviser dette og fortsætter sit samarbejde med USA med det formål at stjæle den syriske olie. Endnu engang tilsidesætter YPG folkeretten, imens den syriske hær forsvarer de kurdiske civile.

Den progressive præsidentkandidat Tulsi Gabbard fra Demokraterne har skarpt fordømt Trumps kurs. Hun har fremlagt et forslag til beslutning i Repræsentanternes Hus, som kræver, at de amerikanske soldater forlader Syrien, fordi "olien, naturrigdomme og landområder tilhører det syriske folk, ikke USA".

I øjeblikket er der radiotavshed fra Enhedslistens folketingsgruppe om den amerikanske besættelse af Syriens oliefelter, som sker i tæt samarbejde med Enhedslistens allierede i YPG.

Lad os få en klar udmelding fra Enhedslisten! Partiet fordømmer med rette de tyrkiske soldater i Syrien. Hvad med de amerikanske soldater og USA's besættelse af Syriens oliefelter? Støtter man Syriens nationale integritet baseret på folkeretten?

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...