20 Jul 2019  

KBH: Overskyet, stedvis tåge, 13 °C

Nye overgreb venter efter sommerferien

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 05. juli, 2019, 14:44:13

Nye overgreb venter efter sommerferien

Danmarks nye børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har sat sin første ministerielle underskrift. Og i modsætning til hvad man ellers kunne forvente af en minister i den selverklærede "børnenes statsministers" regering, betyder den officielle krussedulle nye overgreb på arbejderklassens børn efter sommerferien.

Den tidligere Enhedsliste-rebel Rosenkrantz-Theil har nemlig – stik mod advarsler, og på trods af at hun faktisk havde et valg – igangsat to initiativer fra ghettopakken:

  1. Elever i 0. klasse på skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne bor i et boligområde, som har befundet sig på listen over udsatte boligområder mindst en gang indenfor de sidste tre år, skal bestå en sprogprøve. Prøven skal være afgørende for, om barnet må starte i 1. klasse.
  2. Fremover vil forældre til børn, som har mere end 15 procent "ulovligt" fravær i løbet af et kvartal, blive frataget børnechecken i de kvartaler, hvor deres barn har for meget fravær.

Helt i tråd med resten af ghettopakken er disse nye og modbydelige overgreb ikke alene racistiske, de går også direkte efter arbejderklassens børn. Overklasseungerne i de rige kvarterer og kommuner straffes ikke, når de i tide og utide rejser verden tynd med deres forældre.

Disse nye og modbydelige overgreb er ikke alene racistiske, de går også direkte efter arbejderklassens børn.

Overklassens børn straffes ikke, når deres forældre prioriterer en fremtidig karriere indenfor idræt eller musik frem for undervisningen i skolen. Men arbejderungerne i de allermest udsatte arbejderkvarterer skal straffes med endnu strammere økonomiske opvækstvilkår.

Arbejderungerne på helt ned til 6 år skal straffes med ydmygende sprogprøver – afgørende eksaminer, som deres jævnaldrende i bedre bemidlede familier aldrig vil opleve, alene fordi de er født af forældre med bedre indtægter eller solide formuer.

Begge elementer, som er blevet udsat for massiv kritik, blev vedtaget i forbindelse med ghettopakken i foråret 2018 af partierne i VLAK-regeringen samt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Almindeligvis skal ændringer, der gælder folkeskolen, støttes af hele folkeskoleforligskredsen, og her ville SF og Radikale ikke være med til de nye overgreb. Man blev derfor enige om et kompromis, som betød, at implementeringen af netop disse elementer af pakken først kunne ske, hvis der stadig var politisk flertal for aftalen efter folketingsvalget.

Det flertal består, men mange havde alligevel ventet, at den nye minister som minimum ville udskyde implementeringen i et år – ikke mindst fordi Kommunernes Landsforening har ønsket netop dette, fordi man ikke føler sig i stand til at håndhæve reglerne ude i kommunerne.

Men måske også fordi flere skoleledere, som fagbladet Folkeskolen har snakket med, har truet med at boykotte reglerne, fordi de lidet overraskende vurderes til ikke at have nogen som helst positiv indflydelse på de problemer, overgrebene skulle forestille at sætte ind overfor.

Som med så mange andre strammerlove rettet mod udsatte og arbejdere, bidrager disse rigide regler ikke med ét eneste brugbart værktøj, som ikke allerede findes i værktøjskassen. I stedet skabes endnu en modsætning – nu mellem skolen på den ene side og de mest udsatte og arbejderfamilierne på den anden.

En modsætning som vil få alvorlige konsekvenser for fremtidens samfund.

Nyeste artikler

Indland
12. jul. 2019 - 16:06
Hårde domme til Paludan-moddemonstranterUnge, der blev provokeret af Rasmus Paludans krænkelser af Koranen og tilsvininger af "kriminelle" og folk, der bor i "ghettoer", får hårde fængsels- og udvisningsdomme.
12. julHårde domme til Paludan-moddemonstran...
Indland
12. jul. 2019 - 15:18
De folkelige bevægelser har sat deres præg på første halvdel af 2019De folkelige bevægelser har præget dagsordenen i første halvdel af 2019, ligesom de gjorde i 2018. Der er en stigende bevidsthed om, at det er gennem aktiv kamp, forandringen skabes. Få et overblik over udviklingen ved at genlæse en række af Arbejderens artikler.
12. julDe folkelige bevægelser har sat deres...
Arbejderen
12. jul. 2019 - 14:52
Redaktionens guide til din ferielæsningSelvom hele Danmarks røde nyhedsmedie holder ferielukket, er der ingen grund til at fortvivle! Redaktionen har her samlet en guide til den perfekte sommerlæsning.
12. julRedaktionens guide til din ferielæsni...
Idekamp
12. jul. 2019 - 14:23
Støt proletariatets kamp for socialismeSpørg ikke om, hvad proletariatet kan gøre for dig, nej, spørg dig selv om, hvad du kan gøre for at støtte proletariatet i dets internationale kamp for at afskaffe det kapitalistiske udbytter-korsfæstelsessystem, skriver Thorben Landstrøm Pedersen.
12. julStøt proletariatets kamp for socialis...
Idekamp
12. jul. 2019 - 13:43
Er det børnemishandling, når teenagere skal møde klokken 8?Teenagere bør møde senere, fordi de på den ene side har behov for mere søvn end voksne og på den anden side har forskudt døgnrytme, gør Kåre Erikssen, søvn.nu, opmærksom på.
12. julEr det børnemishandling, når teenager...
Indland
12. jul. 2019 - 13:01
Hver eneste dansker betaler 5168 kroner årligt til militæretDanskerne er blandt dem, der betaler mest til militæret målt per indbygger i samtlige NATO's lande. Og de kommende år stiger det tal på grund af forsvarsforliget, der afsætter 12,8 milliarder ekstra kroner til militæret, så der er råd til blandt andet at købe nye kampfly.
12. julHver eneste dansker betaler 5168 kron...
Arbejderen
12. jul. 2019 - 11:36
Arbejderen sender live fra Rød SommerlejrEr du træt af, at du ikke er taget med på årets Rød Sommerlejr fra 14. til 20. juli? Fortvivl ej: Tirsdag, torsdag og fredag sender Arbejderen live fra formiddagsprogrammet, hvor emner som kvindekamp, klassekampen i Danmark og alternativer til EU bliver sat til debat.
12. julArbejderen sender live fra Rød Sommer...

< jul 2019 >

21
21. jul. 2019 - 16:00 til 18:00
24
24. jul. 2019 - 17:00 til 19:00
30
30. jul. 2019 - 16:00 til 31. jul. 2019 - 23:45
31
31. jul. 2019 - 17:00 til 19:00

< aug 2019 >

02
02. aug. 2019 - 15:00 til 17:30