19 Jan 2021  

KBH: Overskyet, tåge, 1 °C

Nye angreb på dine rettigheder

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 01. juli, 2019, 15:09:51

Nye angreb på dine rettigheder

Padborg-sagen – den hvor udenlandske chauffører boede i en slumlejr ved grænsen – skabte i begyndelsen af året berettiget opmærksomhed omkring de elendige arbejdsforhold for mange lastbilchauffører.

Opmærksomheden stilnede siden af, og der blev spredt en opfattelse af, at nu ville der ske noget. Nu kom der tiltag, der kunne sikre de mange underbetalte lastbilchauffører i danske vognmandsfirmaer og på danske motorveje ordnede forhold. Først og fremmest EU's vejpakke.

Det ser desværre ud til at være mere drøm end virkelighed. Der er ikke blevet slået ned på de slavelignende forhold. Til gengæld dukker der nye aggressive tiltag op fra arbejdsgivere og EU.

Den danske transportlobby ITD vil nu gennem en retssag have forbud mod, at en fagforening kan kræve overenskomst, hvis et firma har indgået en anden aftale – for eksempel med de gule fagforretninger. Det åbner op for discountaftaler, som ansatte påduttes af arbejdsgiverne og deres allierede.

>> LÆS OGSÅ: Transportlobby kræver opgør med den danske model

Retssagen viser, at transportbranchens arbejdsgivere ikke er færdige med at presse løn- og arbejdsforhold i bund. De ønsker at fortsætte med at kunne hyre chauffører til lave lønninger – og de ønsker fred og ro og ingen indblanding fra rigtige fagforeninger.

Et andet eksempel på et tilbageslag for faglærte og ufaglærtes rettigheder er landsrettens dom mod RUT-registret – hvor alle udenlandske firmaer skal registrere sig. 

EU-kommissionen mener nemlig, at det er i strid med EU-retten, at såkaldte arme-ben-firmaer fra andre EU-lande skal være i registret. På trods af at det lige præcis er enmandsfirmaerne, der er en af de mest populære konstruktioner til at få arbejde udført under lovløse forhold.

Begge kampe kan ende med at slå dørene op for endnu mere social dumping. Stærke kræfter sigter mod at fjerne arbejderes ret til værdige løn- og arbejdsforhold.

Modsvaret ligger i et markant stærkere aktivitetsniveau fra fagforeninger og fagligt aktive – uden forhåbninger om at man kan bruge EU til at tøjle de beskidte firmaer. Tværtimod er erhvervslivets frie bevægelighed hele grundlaget for at angribe rettighederne på landeveje og byggepladser – og i sidste ende på alle arbejdspladser.

Nyeste artikler

Kultur
19. jan. 2021 - 12:00
Kom med i Corona-filmklubbenKulturgruppen under Kommunistisk Parti starter en Corona-filmklub op. Første film er fra 2020 og har vundet en pris ved Sundance Filmfestivalen.
19. janKom med i Corona-filmklubben
Idekamp
19. jan. 2021 - 11:23
Skab normale forbindelser til Cuba – stop blokadenÅbent brev til USA's præsident Joe Biden fra en kreds af personligheder, politikere og organisationer i Danmark – en appel om ordentlighed og respekt for FN-pagten, FN's generalforsamling og international lov.
19. janSkab normale forbindelser til Cuba –...
Indland
19. jan. 2021 - 08:23
Sammenhold fik ansatte og brugere på coronaramt herberg igennem krise26 brugere og ansatte på herberg i København var smittet af corona i sidste måned. To døde. Ansatte på socialområdet advarer om alvorlige tilstande for socialt udsatte og efterlyser handling nu.
19. janSammenhold fik ansatte og brugere på...
Indland
19. jan. 2021 - 07:52
Klimaforandringer og rovdrift på naturen skaber pandemierNår vilde områder omdannes til landbrugsjord og produktionsskov, stiger risikoen for pandemier som corona. Vi er nødt til at få Jordens økosystemer til at blive mere robuste igen for at minimere risikoen fra fremtidige pandemier, fastslår professor fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet Carsten Rahbek.
19. janKlimaforandringer og rovdrift på natu...
Udland
19. jan. 2021 - 06:46
USA's politi bruger oftere vold mod progressive end mod højrefløjenIfølge nye tal angriber politiet i USA progressive aktivister mere end tre gange så hyppigt som højreorienterede demonstranter. Det er især gået ud over Black Lives Matter.
19. janUSA's politi bruger oftere vold...
Arbejderen
18. jan. 2021 - 15:38
Læsermøde: Naturødelæggelse og klimaforandringer gør os sygeMød professor på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet Carsten Rahbek og Laura Bordum Hansen fra Ungdom NOAH til læsermøde om biodiversitet, naturødelæggelse og pandemier.
18. janLæsermøde: Naturødelæggelse og klimaf...
Idekamp
18. jan. 2021 - 15:16
Kampen imod Baltic Pipe fortsætter trods nedlukningAnlæggelsen af Baltic Pipe strider imod Paris-aftalen, påpeger Agnes Skov Hansen.
18. janKampen imod Baltic Pipe fortsætter tr...

< jan 2021 >

20
20. jan. 2021 - 16:30 til 18:00
20
20. jan. 2021 - 17:30 til 19:30
20
20. jan. 2021 - 19:00 til 20:00
30
30. jan. 2021 - 13:00 til 18:30

Nyeste: Idekamp