18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Norsk EU-kritik vil fortsætte

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 17. oktober, 2019, 15:52:47

Norsk EU-kritik vil fortsætte

Norges såkaldte EØS-aftale med EU betyder, at Norge er med I EU's indre marked. Derfor bliver norske arbejdere ramt af de fire friheder, der gør livet surt for arbejdere i EU: nemlig kapitalens, varernes, serviceydelsernes og arbejdskraftens frie bevægelighed.

De, der nu skal til at lave en offentlig udredning om alternativer til EØS, skal regne med, at hundredvis af tillidsfolk og tusindvis af norske arbejdere følger kritisk med.

Undergravningen af løn- og arbejdsforhold er næppe værre i Norge, end de er i for eksempel Danmark eller Sverige. Men der rejses en mere klar kritik i Norge. 

Kritikken har foreløbigt toppet på fagforbundet Fellesforbundets kongres. Men også kun foreløbigt – kritikken vil fortsætte.

Kongressen skulle behandle et forslag fra afdelingen i Bergen om, at Fellesforbundet skal støtte kravet om norsk opsigelse af EØS-aftalen med EU.

Udbredt støtte til forslaget fik EØS-tilhængerne i Fellesforbundet til at fremsætte et 'afværgeforslag', der går ud på, at Fellesforbundet i første omgang kræver en "offentlig udredning om alternativer til EØS-aftalen".

Ved afstemningen onsdag fik forslaget om at kræve opsigelse af EØS-aftalen 218 stemmer, mens afværgeforslaget blev vedtaget med 300 stemmer.

Sagen optager sindene i Fellesforbundet. Hele 170 delegerede tog ordet under debatten. Og de, der nu skal til at lave en offentlig udredning om alternativer til EØS, skal regne med, at hundredvis af tillidsfolk og tusindvis af norske arbejdere følger kritisk med.

>> LÆS OGSÅ: Fagforbund vil undersøge alternativer til EØS

Og det gør de med benene solidt plantet i virkeligheden på det norske arbejdsmarked, hvor ræset mod bunden koster dyrt og svækker fagbevægelsens kampkraft.

Norge har en lavere grad af faglig organisering end Danmark, blandt andet fordi A-kasserne i Norge ikke er tilknyttet fagforeningerne.

Men i 1990'erne var 35 procent organiseret inden for byggeri og transport. I dag er andelen nede på en tredjedel – på 12-13 procent, fortalte Boye Ullmann fra Fellesforbundet under et besøg i Danmark i foråret.

Hans kollega, Knoff Johansen, konstaterede på kongressen, at Norge har cirka 200.000 arbejdere fra Østeuropa, og at kun 5000 af dem er medlemmer af en fagforening.

Taler efter taler på kongressen påpegede problemer med løndumping.

Og disse problemer bliver ikke løst, fordi der laves en udredning om alternativer til EØS. De vil fortsætte, forværres og nære kravet i Norge om at opsige EØS-aftalen.

For den danske EU-modstand bliver det interessant at følge med i arbejdet med Norges udredning omkring alternativer til EØS. Før en dansk udtræden af EU for alvor kommer på tale, skal der være klare bud på alternativerne.

Vi véd, at mange danskere kun støtter medlemskabet af EU af nød; fordi de ikke kan se noget attraktivt alternativ. En meningsmåling fra april i år har således vist, at 42,7 procent ønsker et nordisk forbund i stedet for medlemskab af EU, som i målingen støttes af 40,5 procent.

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...