20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Nej til krig mod Venezuela

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 07. april, 2020, 12:57:23

Nej til krig mod Venezuela

Det er desværre ikke en overdrivelse at påstå, at Venezuela står over for en akut krigstrussel. USA har sendt en flådeenhed sydpå mod Venezuelas kyst.

Og USA's udstationerede militær i Colombia gennemfører manøvrer helt op til grænsen til Venezuela. Præsident Trump og flere af hans ministre anklager Venezuelas præsident og regering for at være involveret i "narko-terrorisme" og har sat en dusør på 15 millioner dollars på præsident Maduros hoved.

Trump er under påskud af 'krig mod narko' ved at indlede en krig mod Venezuela for at aflede opmærksomheden fra coronakatastrofen i USA og med det mål af genvinde præsidentposten.

Denne scene er identisk med optakten til USA's invasion af Panama i 1989, hvor landets leder, general Manuel Noriega blev afsat og ført til USA, hvor han endte i fængsel, mens et USA-venligt regime kom til magten i Panama.

Arbejderen har skrevet om den spændte situation, hvor meget står lysende klart, mens andet endnu er uafklaret. Det gælder ikke mindst et tilsyneladende forsøg fra USA på at sætte 150 lejesoldater i land i hemmelighed på Venezuelas nordkyst den 30. marts.

Et portugisisk-indregistreret skib sejler uden tilladelse i venezuelansk farvand, blot få sømil fra kysten. Da det bliver stoppet af Venezuelas kystvagt for at blive inspiceret, vædrer og sænker det patruljebåden og flygter fra stedet med slukkede lanterner og slukket elektronik for at søge tilflugt på den nærliggende ø Curacao, der er en hollandsk koloni.

Skibets kaptajn hævder, at der kun var 36 mand ombord, mens Venezuelas efterretningstjeneste erfarer, at der desuden er (var) 150 mand om bord. Venezuelas præsident Maduro stiller det relevante spørgsmål: Er det lejesoldater, der skulle sættes i land og anstifte en væbnet konflikt, hvorefter USA kunne gribe ind?

Venezuelas regering optræder beundringsværdigt i disse vanskelige tider. Mens landet hidtil har håndteret coronakrisen eksemplarisk – befolkningen bliver testet, der er kun 165 smittede og kun syv døde – holder man hovedet koldt. De væbnede styrker og folkemilitsen er i beredskab. Befolkningen er mobiliseret og orienteret. Man undgår at lade sig provokere og give USA anledning til at angribe militært.

For tre dage siden offentliggjorde præsident Nicolas Maduro et brev til befolkningen i USA. Her advarer han om, at præsident Trump under påskud af 'krig mod narko' er ved at indlede krig mod Venezuela for at aflede opmærksomheden fra coronakatastrofen i USA og med det mål af genvinde præsidentposten.

Maduro skriver videre: "Jeg appellerer til USA's befolkning om at stoppe denne galskab, at holde jeres politiske ledere ansvarlige og tvinge dem til at holde fokus og bruge ressourcerne på at imødegå pandemien ... Folket i Venezuela og i USA er ikke forskellige, som deres løgne skal få os til at tro. Vi er mennesker, som søger et retfærdigt, frit og omsorgsfuldt samfund", står der blandt andet i brevet, der slutter med den indtrængende appel: "Sig nej til USA's krig mod Venezuela".

Maduros brev til befolkningen i USA fortjener at blive læst af alle i USA. Det kan de af os, som har kontakter i USA, hjælpe med til ved at formidle det videre. Det kan læses i sin helhed på engelsk her: Letter from President Nicolás Maduro to the American People.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp