27 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 2 °C

Når penge er vigtigere end menneskeliv

SENESTE LEDERE

tir. 25. feb - 2020
fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 10. februar, 2020, 15:53:39

Når penge er vigtigere end menneskeliv

Hvor mange mennesker skal udsættes for livsfare på store offentlige bygge- og anlægsarbejder, før staten tager et opgør med den latterlige udbudspolitik, som betyder, at prisen til hver en tid står over arbejdsforhold og samfundsinteresser?

I sidste uge kunne Fagbladet 3F fortælle om et skamfuldt jubilæum, da byggeriet af den nye Storstrømsbro rundede 100 sager om farligt arbejdsmiljø.

I alt har entreprenørerne på byggeriet ifølge fagbladet fået 103 alvorlige påbud fra Arbejdstilsynet.

Det er det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture (SBJV), der er hovedentreprenør på opførelsen af Storstrømsbroen. Oprindelig bestod konsortiet af tre firmaer, men to af firmaerne faldt fra, da det kom frem, at de var involveret i en stor korruptionssag i det italienske retssystem. I dag er kun den italienske entreprenør Itinera tilbage.

>> LÆS OGSÅ: Italiensk firma ude af broprojekt

SBJV har fyret flere udenlandske underentreprenører. Det drejer sig blandt andet om italienske CIPA og portugisiske CNBT, som begge er berygtede fra deres rolle i metrobyggeriet i København, hvor de har stået bag social dumping for i alt 60 millioner kroner.

Blandt sagerne, som har udløst strakspåbud, er historien om en bygningsarbejder, som stod i en 10 meter dyb grav, mens en jernplade på 650 kilo svævede over ham fra en kran, hvor krogene, der bærer jernpladens vægt, var monteret på en måde, hvor de kunne knække.

“Tabes jernpladen, vil der være betydelig fare for død eller amputering af legemsdele på personen i byggegruppen”, skriver Arbejdstilsynet ifølge Fagbladet 3F i deres kontrolrapport.

>> LÆS OGSÅ: I dag åbner metrolinjen Cityringen – her er bagsiden af medaljen

Ellers skaber smat, vand og dyb mudder farlige omgivelser for de ansatte på byggeriet. Et problem som ifølge Fagbladet 3F er opstået, fordi man har valgt at spare på dræn under veje og omkring bygninger og i øvrigt har droppet tagrender på de enorme produktionshaller, hvor broelementerne støbes.

Det er skændigt, at staten som bygherre den ene gang efter den anden sætter prisen over menneskers liv og førlighed.

Det danske samfund ville kunne blive rigere og bedre ved store offentlige bygge- og anlægsopgaver, hvis ikke man fra statens side konsekvent førte de offentlige kroner ud af landet og i armene på tvivlsomme Italienske firmaer, der den ene gang efter den anden viser sig ude af stand til at udføre arbejdet på en måde, som lever op til de danske standarder, som generationer af arbejdere har tilkæmpet sig.

Det er på tide at gøre op med rigide udbudsregler og sikre, at samfundsinteresser og arbejdsforhold vejer tungere end kroner og øre!

Nyeste artikler

Indland
27. feb. 2020 - 16:02
Minister afviser fortsat afskaffelse af gensidig forsørgerpligtNye tal viser, at det vil koste 460 millioner kroner at fjerne den modregning, der sker af førtidspension og folkepension, hvis samleveren har en indtægt over en vis størrelse. Altså langt mindre end de 12,3 milliarder, der blev nævnt gang på gang under førstebehandlingen af borgerforslag.
27. febMinister afviser fortsat afskaffelse...
Udland
27. feb. 2020 - 15:00
Julian Assange risikerer 175 års fængsel i USAUSA kræver WikiLeaks-stifteren Julian Assange udleveret til USA, hvor han risikerer 175 års fængsel for brud på landets spionagelovgivning. Retssagen om udlevering blev indledt i mandags og slutter foreløbig fredag ved retten i London.
27. febJulian Assange risikerer 175 års fæng...
Indland
27. feb. 2020 - 14:06
Ingen plan for udsmidte beboere i SlagelseSlagelse almene Boligselskab har ingen plan for, hvad der skal ske med 17 opsagte beboere, der per 1. juni skal være ude af deres lejlighed. Beboernes fremtid er højst usikker: De risikerer både at skulle flytte til en helt anden kommune samt at skulle betale mere i husleje.
27. febIngen plan for udsmidte beboere i Sla...
Kultur
27. feb. 2020 - 13:20
Brechtfestivalen samlede kunstnere og publikum til skub, knubs og håbEn velbesøgt Brechtfestival i Svendborg kunne markere digteren Bertolt Brecht som en, der stadig kan rykke i folk og inspirere til kritik og kamp i en tid, hvor det rumler med krigstrusler og syndebukke.
27. febBrechtfestivalen samlede kunstnere og...
Fagligt
26. feb. 2020 - 18:14
Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag étDansk El-Forbund Ungdom gennemfører OK20 aktionsdag, hvor de sætter spot på lærlingenes krav ved de afsluttende forhandlinger om ny overenskomst: Markante lønstigninger og pension fra dag ét.
26. febLærlinge kæmper for lønstigninger og...
Indland
26. feb. 2020 - 15:27
Udlejningschef i Slagelse: Vi kan ikke tvinge beboere udDe opsagte beboere i Schackenborgvænge i Ringparken i Slagelse kan ikke blive tvunget til at flytte. De kan blive boende og afvente rettens ord for, om deres opsigelse er lovlig. Det indrømmer boligselskabet. Den nye investor er også klar over problemstillingen og lover at respektere rettens afgørelse.
26. febUdlejningschef i Slagelse: Vi kan ikk...
Udland
26. feb. 2020 - 14:15
Den sidste kamp om Syrien nærmer sigSyriens regeringshær er ved at omringe de islamistiske jihadisters sidste bastioner i Syrien i provinsen Idlib. Men NATO-landet Tyrkiet sender tropper til området for at støtte nogle af de islamistiske jihadister, der holder civilbefolkningen som gidsler ved ikke at lade dem komme ud af kampzonerne.
26. febDen sidste kamp om Syrien nærmer sig