20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Når penge er vigtigere end menneskeliv

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 10. februar, 2020, 15:53:39

Når penge er vigtigere end menneskeliv

Hvor mange mennesker skal udsættes for livsfare på store offentlige bygge- og anlægsarbejder, før staten tager et opgør med den latterlige udbudspolitik, som betyder, at prisen til hver en tid står over arbejdsforhold og samfundsinteresser?

I sidste uge kunne Fagbladet 3F fortælle om et skamfuldt jubilæum, da byggeriet af den nye Storstrømsbro rundede 100 sager om farligt arbejdsmiljø.

I alt har entreprenørerne på byggeriet ifølge fagbladet fået 103 alvorlige påbud fra Arbejdstilsynet.

Det er det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture (SBJV), der er hovedentreprenør på opførelsen af Storstrømsbroen. Oprindelig bestod konsortiet af tre firmaer, men to af firmaerne faldt fra, da det kom frem, at de var involveret i en stor korruptionssag i det italienske retssystem. I dag er kun den italienske entreprenør Itinera tilbage.

>> LÆS OGSÅ: Italiensk firma ude af broprojekt

SBJV har fyret flere udenlandske underentreprenører. Det drejer sig blandt andet om italienske CIPA og portugisiske CNBT, som begge er berygtede fra deres rolle i metrobyggeriet i København, hvor de har stået bag social dumping for i alt 60 millioner kroner.

Blandt sagerne, som har udløst strakspåbud, er historien om en bygningsarbejder, som stod i en 10 meter dyb grav, mens en jernplade på 650 kilo svævede over ham fra en kran, hvor krogene, der bærer jernpladens vægt, var monteret på en måde, hvor de kunne knække.

“Tabes jernpladen, vil der være betydelig fare for død eller amputering af legemsdele på personen i byggegruppen”, skriver Arbejdstilsynet ifølge Fagbladet 3F i deres kontrolrapport.

>> LÆS OGSÅ: I dag åbner metrolinjen Cityringen – her er bagsiden af medaljen

Ellers skaber smat, vand og dyb mudder farlige omgivelser for de ansatte på byggeriet. Et problem som ifølge Fagbladet 3F er opstået, fordi man har valgt at spare på dræn under veje og omkring bygninger og i øvrigt har droppet tagrender på de enorme produktionshaller, hvor broelementerne støbes.

Det er skændigt, at staten som bygherre den ene gang efter den anden sætter prisen over menneskers liv og førlighed.

Det danske samfund ville kunne blive rigere og bedre ved store offentlige bygge- og anlægsopgaver, hvis ikke man fra statens side konsekvent førte de offentlige kroner ud af landet og i armene på tvivlsomme Italienske firmaer, der den ene gang efter den anden viser sig ude af stand til at udføre arbejdet på en måde, som lever op til de danske standarder, som generationer af arbejdere har tilkæmpet sig.

Det er på tide at gøre op med rigide udbudsregler og sikre, at samfundsinteresser og arbejdsforhold vejer tungere end kroner og øre!

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp