06 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Mordet på George Floyd udløser retfærdig vrede

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 02. juni, 2020, 13:18:27

Mordet på George Floyd udløser retfærdig vrede

Et blodigt og til tider latterligt hykleri omgiver politimordet på den sorte amerikaner George Floyd i Minneapolis den 25. maj.

Danske og internationale medier dækker i betydeligt omfang den bølge af vrede protester, som nu ruller hen over USA. Det er uomgængeligt, at medierne også beretter om nogle af de sociale og racemæssige sider af konflikten, der nu bringer USA i brand.

En fattig, undertrykt og voldtaget befolkning slår tilbage – og nogle forsøger at tage lidt tilbage af det, som er deres.

Men det er påfaldende, at ingen ledende politikere endnu har udtrykt klar fordømmelse af USA's myndigheders vold mod demonstranter. Der er ikke længe siden, at politikerne nærmest stod i kø for at kritisere myndighederne i Hongkong for overgreb mod demonstranter.

Politivolden i USA er 100 gange værre end i Hongkong, og den går uforholdsmæssigt ud over USA's sorte mindretal. Blot nogle få tal:

Politiet i USA dræbte 1099 mennesker i 2019. 264 af dem var sorte. Det svarer til 24 procent, mens den sorte befolkning kun udgør 13 procent.

Så for det første er det et chokerende bevis på det amerikanske politis brug af dødbringende vold i almindelighed, og for det andet viser det racismen i politivolden.

Og de skyldige blive (næsten) aldrig retsforfulgt og dømt.

I 96 procent af drabene bliver der aldrig rejst sag, og kun i én procent af sagerne bliver politifolk dømt.

Når der nu rejses sager med politifolk, og når selv præsident Trump udtrykker beklagelse, er det altså helt usædvanligt og alene udtryk for styrken i de folkelige protester i Minneapolis og snesevis af andre byer i USA.

Under de mange og vrede demonstrationer, som nu gennemføres i USA's byer, sker der afbrænding af politibiler og politistationer. Butiksvinduer er blevet smadret, og nogle butikker er blevet plyndret. I USA er der altid mennesker, der sulter, og altid fattige, der med rette mener, de bliver plyndret af systemet hver dag. I dagens USA med corona er der endnu flere, som lider nød. Det er i det lys, vi skal se butiksplyndringerne.

En fattig, undertrykt og voldtaget befolkning slår tilbage – og nogle forsøger at tage lidt tilbage af det, som er deres.

Hvis vi husker tilbage til 2003, oplevede vi en amerikansk forsvarsminister, der udtrykte stor forståelse for, at et undertrykt folk slog fra sig. Dengang handlede det om slutopgøret med Saddam Hussein i Irak:

Daværende forsvarsminister Donald Rumsfeldt udtrykte sig dengang således om butiksplyndringer i Irak: "Mens ingen kan undskylde plyndringer, så kan man på den anden side forstå de voldsomme følelser, som skyldes årtiers undertrykkelse, og forstå, at folk, hvis familiemedlemmer er myrdet af regimet, lader deres følelser ramme regimet".

Hvis vi kigger til Iraks naboland Iran, så går der jo nærmest ikke en uge, uden at USA's regering udtrykker sin fordømmelse af de iranske myndigheders vold mod landets borgere.

Nu har Iran sagt tak for sidst med en udtalelse: "Til det amerikanske folk: Verden har hørt jeres fordømmelse af undertrykkelsen. Verden er på jeres side", lyder det fra talsmanden fra udenrigsministeriet i Teheran. "Til USA's myndigheder og politi siger vi: Stop volden mod jeres befolkning, og lad dem ånde frit".

Denne udtalelse har fået den latinamerikanske nyhedsstation Telesur til at publicere en sarkastisk montage. Telesur har kopieret en skriftlig kritik af Iran fra Washington fra 2019 og så streget ordene Iran ud og i stedet skrevet USA... resten passer.

Nyeste artikler

Idekamp
03. jul. 2020 - 13:47
Enhedslisten afsætter 30.000 til græsrodsaktivitet i AalborgEnhedslisten i Aalborg har besluttet at oprette Rød Aalborg Fonden.
03. julEnhedslisten afsætter 30.000 til græs...
Idekamp
03. jul. 2020 - 13:03
Vælgernes dom skal respekteres!Kurdisk Forum har igangsat en underskriftsindsamling blandt folkevalgte i Danmark, som i denne erklæring opfordrer til genindsættelse af alle de demokratisk valgte borgmestre i Tyrkiet, som er blevet afsat, heraf mange tilmed fængslet.
03. julVælgernes dom skal respekteres!
Fagligt
03. jul. 2020 - 10:10
3F stopper demonstrationer ved Løgstør Parkhotel frem til 10. augustSiden sommeren 2019 har 3F forsøgt at få en overenskomst med tre hoteller, som er ejet af Rimbach ApS. For en uge siden genoptog 3F sine demonstrationer foran virksomheden, og nu er der aftalt forhandlinger.
03. jul3F stopper demonstrationer ved Løgstø...
Indland
03. jul. 2020 - 10:04
Flere beboere får uddannelse og arbejde i "ghettoområder"Tallene i boligministerens årlige "Redegørelse om parallelsamfund" giver fordommene trange kår: Flere og flere beboere i de såkaldte ghettoer og udsatte boligområder får nemlig både uddannelse og arbejde. Fakta undergraver ghettolovgivningens præmis, mener professor.
03. julFlere beboere får uddannelse og arbej...
Idekamp
03. jul. 2020 - 09:29
Støj, “støj” og klimadagsordenMotordrevet støj er socialt acceptabelt, det samme tør ikke siges om menneskelig “støj”, skriver Joakim Lemmé.
03. julStøj, “støj” og klimadagsorden
Idekamp
02. jul. 2020 - 15:25
Træk Ø ud af “det grønne affaldsforlig af 16. juni”Det skal fortsat være hjerteblod for Enhedslisten at gå imod privatisering og udlicitering, mener et flertal på Enhedslisten Nordjyllands generalforsamling.
02. julTræk Ø ud af “det grønne affaldsforli...
Kultur
02. jul. 2020 - 11:55
Actionspækket film undersøger Vietnamkrigens racistiske strukturFire amerikanske krigsveteraner genforenes i Vietnam for at finde liget af deres gamle soldaterkammerat – og en kuffert med guld – i Spike Lees nye, underholdende antikrigsfilm, Da 5 Bloods.
02. julActionspækket film undersøger Vietnam...

< jul 2020 >

09
09. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
12
12. jul. 2020 (Hele dagen) til 18. jul. 2020 (Hele dagen)

< aug 2020 >

07
07. aug. 2020 - 15:00 til 17:30
15
15. aug. 2020 - 17:00