30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, dis, 10 °C

Mordet på George Floyd udløser retfærdig vrede

SENESTE LEDERE

tor. 29. okt - 2020
tor. 22. okt - 2020
ons. 21. okt - 2020
fre. 16. okt - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 02. juni, 2020, 13:18:27

Mordet på George Floyd udløser retfærdig vrede

Et blodigt og til tider latterligt hykleri omgiver politimordet på den sorte amerikaner George Floyd i Minneapolis den 25. maj.

Danske og internationale medier dækker i betydeligt omfang den bølge af vrede protester, som nu ruller hen over USA. Det er uomgængeligt, at medierne også beretter om nogle af de sociale og racemæssige sider af konflikten, der nu bringer USA i brand.

En fattig, undertrykt og voldtaget befolkning slår tilbage – og nogle forsøger at tage lidt tilbage af det, som er deres.

Men det er påfaldende, at ingen ledende politikere endnu har udtrykt klar fordømmelse af USA's myndigheders vold mod demonstranter. Der er ikke længe siden, at politikerne nærmest stod i kø for at kritisere myndighederne i Hongkong for overgreb mod demonstranter.

Politivolden i USA er 100 gange værre end i Hongkong, og den går uforholdsmæssigt ud over USA's sorte mindretal. Blot nogle få tal:

Politiet i USA dræbte 1099 mennesker i 2019. 264 af dem var sorte. Det svarer til 24 procent, mens den sorte befolkning kun udgør 13 procent.

Så for det første er det et chokerende bevis på det amerikanske politis brug af dødbringende vold i almindelighed, og for det andet viser det racismen i politivolden.

Og de skyldige blive (næsten) aldrig retsforfulgt og dømt.

I 96 procent af drabene bliver der aldrig rejst sag, og kun i én procent af sagerne bliver politifolk dømt.

Når der nu rejses sager med politifolk, og når selv præsident Trump udtrykker beklagelse, er det altså helt usædvanligt og alene udtryk for styrken i de folkelige protester i Minneapolis og snesevis af andre byer i USA.

Under de mange og vrede demonstrationer, som nu gennemføres i USA's byer, sker der afbrænding af politibiler og politistationer. Butiksvinduer er blevet smadret, og nogle butikker er blevet plyndret. I USA er der altid mennesker, der sulter, og altid fattige, der med rette mener, de bliver plyndret af systemet hver dag. I dagens USA med corona er der endnu flere, som lider nød. Det er i det lys, vi skal se butiksplyndringerne.

En fattig, undertrykt og voldtaget befolkning slår tilbage – og nogle forsøger at tage lidt tilbage af det, som er deres.

Hvis vi husker tilbage til 2003, oplevede vi en amerikansk forsvarsminister, der udtrykte stor forståelse for, at et undertrykt folk slog fra sig. Dengang handlede det om slutopgøret med Saddam Hussein i Irak:

Daværende forsvarsminister Donald Rumsfeldt udtrykte sig dengang således om butiksplyndringer i Irak: "Mens ingen kan undskylde plyndringer, så kan man på den anden side forstå de voldsomme følelser, som skyldes årtiers undertrykkelse, og forstå, at folk, hvis familiemedlemmer er myrdet af regimet, lader deres følelser ramme regimet".

Hvis vi kigger til Iraks naboland Iran, så går der jo nærmest ikke en uge, uden at USA's regering udtrykker sin fordømmelse af de iranske myndigheders vold mod landets borgere.

Nu har Iran sagt tak for sidst med en udtalelse: "Til det amerikanske folk: Verden har hørt jeres fordømmelse af undertrykkelsen. Verden er på jeres side", lyder det fra talsmanden fra udenrigsministeriet i Teheran. "Til USA's myndigheder og politi siger vi: Stop volden mod jeres befolkning, og lad dem ånde frit".

Denne udtalelse har fået den latinamerikanske nyhedsstation Telesur til at publicere en sarkastisk montage. Telesur har kopieret en skriftlig kritik af Iran fra Washington fra 2019 og så streget ordene Iran ud og i stedet skrevet USA... resten passer.

Nyeste artikler

Udland
30. okt. 2020 - 11:44
Først i år 2104 vil mænd og kvinder tjene det samme i hele EUHvis ikke EU's medlemslande optrapper indsatsen, vil lønforskellen mellem mænd og kvinder først blive tilintetgjort i år 2104, viser ny forskning. Lønforskellen stammer fra "en kedelig fortid med et hæsligt kvindesyn", siger sektorformand i fagforbundet FOA.
30. oktFørst i år 2104 vil mænd og kvinder t...
Udland
30. okt. 2020 - 06:47
70 organisationer i 20 lande kræver stop for USA's blokade mod CubaEn europæisk kampagne mod USA's blokade er skudt i gang under den fælles overskift #UnblockCuba. I Danmark deltager allerede Dansk-Cubansk Forening, Arbejderen og Kommunistisk Parti. Flere danske organisationer ventes at slutte sig til i den kommende tid.
30. okt70 organisationer i 20 lande kræver s...
Indland
29. okt. 2020 - 17:17
Tillidsfolk, aktive og ansatte i fagbevægelsen kræver opgør med sexistisk kulturNæsten 300 aktive og ansatte i fagbevægelsen sætter nu fokus på problemer med seksuelle krænkelser i fagbevægelsen selv og kræver konkret handling.
29. oktTillidsfolk, aktive og ansatte i fagb...
Indland
29. okt. 2020 - 14:23
Flertal i København vil smide op mod 35 ældre ud af deres lejlighedOp mod 35 ældre på Hothers Plads står til at blive tvangsudsmidt af deres lejligheder. Deres små lejligheder skal omdannes til store og dyre familieboliger og gøre plads til et ældrekollektiv fra Mjølnerparken, der bliver smidt ud, fordi deres boligområde er blevet stemplet som en "hård ghetto".
29. oktFlertal i København vil smide op mod...
Idekamp
29. okt. 2020 - 11:42
Epidemilov – nu har jeg fået nok!I et åbent brev til landets læger skriver speciallæge Lars Vibe-Hansen: “Jeg håber, at flere og flere af mine lægekolleger vil få øjnene op for, at den officielle “coronafortælling” er fyldt med løgn og misinformation.”
29. oktEpidemilov – nu har jeg fået nok!
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Verdens rigeste skaber klimakrisenDen rigeste ene procent forurener dobbelt så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning, viser ny rapport. Rapporten anfægter, at det er "overbefolkning" og almindelige borgeres forbrugsvaner, som driver klimakrisen.
29. oktVerdens rigeste skaber klimakrisen
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Bag om Indiens anholdelser af aktivisterIndiens højreradikale regering anholder aktivister, der kæmper for stammefolks rettigheder. Indiens kommunistiske stammefolk er i konflikt med regeringens jagt på naturlige ressourcer, der har ført til drab og undertrykkelse af stammefolk og andre bønder.
29. oktBag om Indiens anholdelser af aktivis...

< okt 2020 >

30
30. okt. 2020 - 15:00 til 17:30

< nov 2020 >

04
04. nov. 2020 - 19:00 til 20:00
04
04. nov. 2020 - 19:00 til 22:00
05
05. nov. 2020 - 14:00 til 15:00