16 Jan 2021  

KBH: Overskyet, 0 °C

Mordet på George Floyd udløser retfærdig vrede

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 02. juni, 2020, 13:18:27

Mordet på George Floyd udløser retfærdig vrede

Et blodigt og til tider latterligt hykleri omgiver politimordet på den sorte amerikaner George Floyd i Minneapolis den 25. maj.

Danske og internationale medier dækker i betydeligt omfang den bølge af vrede protester, som nu ruller hen over USA. Det er uomgængeligt, at medierne også beretter om nogle af de sociale og racemæssige sider af konflikten, der nu bringer USA i brand.

En fattig, undertrykt og voldtaget befolkning slår tilbage – og nogle forsøger at tage lidt tilbage af det, som er deres.

Men det er påfaldende, at ingen ledende politikere endnu har udtrykt klar fordømmelse af USA's myndigheders vold mod demonstranter. Der er ikke længe siden, at politikerne nærmest stod i kø for at kritisere myndighederne i Hongkong for overgreb mod demonstranter.

Politivolden i USA er 100 gange værre end i Hongkong, og den går uforholdsmæssigt ud over USA's sorte mindretal. Blot nogle få tal:

Politiet i USA dræbte 1099 mennesker i 2019. 264 af dem var sorte. Det svarer til 24 procent, mens den sorte befolkning kun udgør 13 procent.

Så for det første er det et chokerende bevis på det amerikanske politis brug af dødbringende vold i almindelighed, og for det andet viser det racismen i politivolden.

Og de skyldige blive (næsten) aldrig retsforfulgt og dømt.

I 96 procent af drabene bliver der aldrig rejst sag, og kun i én procent af sagerne bliver politifolk dømt.

Når der nu rejses sager med politifolk, og når selv præsident Trump udtrykker beklagelse, er det altså helt usædvanligt og alene udtryk for styrken i de folkelige protester i Minneapolis og snesevis af andre byer i USA.

Under de mange og vrede demonstrationer, som nu gennemføres i USA's byer, sker der afbrænding af politibiler og politistationer. Butiksvinduer er blevet smadret, og nogle butikker er blevet plyndret. I USA er der altid mennesker, der sulter, og altid fattige, der med rette mener, de bliver plyndret af systemet hver dag. I dagens USA med corona er der endnu flere, som lider nød. Det er i det lys, vi skal se butiksplyndringerne.

En fattig, undertrykt og voldtaget befolkning slår tilbage – og nogle forsøger at tage lidt tilbage af det, som er deres.

Hvis vi husker tilbage til 2003, oplevede vi en amerikansk forsvarsminister, der udtrykte stor forståelse for, at et undertrykt folk slog fra sig. Dengang handlede det om slutopgøret med Saddam Hussein i Irak:

Daværende forsvarsminister Donald Rumsfeldt udtrykte sig dengang således om butiksplyndringer i Irak: "Mens ingen kan undskylde plyndringer, så kan man på den anden side forstå de voldsomme følelser, som skyldes årtiers undertrykkelse, og forstå, at folk, hvis familiemedlemmer er myrdet af regimet, lader deres følelser ramme regimet".

Hvis vi kigger til Iraks naboland Iran, så går der jo nærmest ikke en uge, uden at USA's regering udtrykker sin fordømmelse af de iranske myndigheders vold mod landets borgere.

Nu har Iran sagt tak for sidst med en udtalelse: "Til det amerikanske folk: Verden har hørt jeres fordømmelse af undertrykkelsen. Verden er på jeres side", lyder det fra talsmanden fra udenrigsministeriet i Teheran. "Til USA's myndigheder og politi siger vi: Stop volden mod jeres befolkning, og lad dem ånde frit".

Denne udtalelse har fået den latinamerikanske nyhedsstation Telesur til at publicere en sarkastisk montage. Telesur har kopieret en skriftlig kritik af Iran fra Washington fra 2019 og så streget ordene Iran ud og i stedet skrevet USA... resten passer.

Nyeste artikler

Kultur
15. jan. 2021 - 10:20
Norske Ohnesorg synger om retten til byenRetten til Byen hedder album nummer to fra det norske band Ohnesorg. Sangen og musikken tager en tur rundt i boligspekulationen fra Pariserkommunen 1871 til Sydamerika og Norge i dag.
15. janNorske Ohnesorg synger om retten til...
Idekamp
15. jan. 2021 - 09:02
Nej til USA's fornyede terrorstempling af CubaUdtalelse fra Enhedslistens Latinamerika-gruppe, den 15. januar 2021.
15. janNej til USA's fornyede terrorste...
Indland
15. jan. 2021 - 07:27
Akutpakke fra Socialpædagogerne skal forebygge nye drab i socialpsykiatrienSocialpædagogerne har efter det sjette drab siden 2012 på et socialpædagogisk bosted fremlagt en akutpakke, som skal forhindre nye drab. Social- og indenrigsminister lover at der skal ske noget.
15. janAkutpakke fra Socialpædagogerne skal...
Udland
14. jan. 2021 - 15:37
Politiets angreb på Rosa Luxemburg-demo bygger på falsk påstandSøndag angreb tysk politi mindedemonstrationen for Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht og anholdt medlemmer af Freie Deutsche Jugend (FDJ), med påstand om at ungdomsorganisationen er forbudt. Men FDJ er ikke forbudt, siger kritikere.
14. janPolitiets angreb på Rosa Luxemburg-de...
Idekamp
14. jan. 2021 - 14:58
Forbyd atomvåbenVil du være med til at værge os mod, at en fremtidig gal præsident som Trump fyrer atomvåbenarsenalet af til vor alles fordærv, så underskriv straks og senest den 20. januar borgerforslaget: ”Danmark skal tilslutte sig FN-traktaten om forbud mod atomvåben”.
14. janForbyd atomvåben
Indland
14. jan. 2021 - 11:12
Krav om straksforbud og samråd efter fund af forurenet grundvandRester fra sprøjtegift mod svampe og ukrudt spreder sig til grundvandet. Nu kræver både Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening straksforbud for at beskytte grundvandet.
14. janKrav om straksforbud og samråd efter...
Indland
14. jan. 2021 - 11:01
Fotograf med synligt pressekort udsat for politivoldResearchkollektivet Redox klager nu over Københavns Politi. Det sker efter lørdagens Men in Black-demonstration, hvor Redox' fotograf blev skubbet omkuld og senere slået med en knippel.
14. janFotograf med synligt pressekort udsat...

< jan 2021 >

20
20. jan. 2021 - 16:30 til 18:00
20
20. jan. 2021 - 19:00 til 20:00
31
31. jan. 2021 (Hele dagen)
31
31. jan. 2021 - 14:00 til 16:00

< feb 2021 >

05
05. feb. 2021 (Hele dagen) til 27. feb. 2021 (Hele dagen)

< apr 2021 >