19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Monopolernes folk til G20-topmøde

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 06. september, 2013, 08:45:01

Monopolernes folk til G20-topmøde

G20-topmødet, som foregår i Skt. Petersborg, samler stats- og regeringsledere fra verdens 20 største økonomier. Selvom der er store forskelle mellem eksempelvis USA, Rusland, Kina og Brasilien, så er det alle lande, hvor storkapitalen svinger taktstokken. Sådan er det i alle G20-lande.

 Vi kan betragte stats- og regeringslederne som udsendinge, der er sendt i byen af kapitalkræfter og monopoler, som kæmper en desperat kamp om at få størst mulig del i de værdier, som eksisterer, og som klodens arbejdede milliarder skaber.

Og det er en kamp på liv og død - især i en tid med hård krise.

 Monopoler kæmper en desperat kamp om at få størst mulig del i de værdier, som eksisterer, og som klodens arbejdede milliarder skaber.

Verdens folkerigeste land efter Kina, Indien, er rystet af en voldsom kapitalflugt. Landets valutakurs dykker. Økonomer taler om fare for økonomisk sammenbrud. Det er USA's pengepolitik, der er årsagen til rystelserne i Indien, og den rammer også de øvrige BRIKS-lande, Rusland, Brasilien, Sydafrika og til en vis grad Kina samt andre af verden vækstøkonomier, som de kaldes, fordi de gennem et årti har haft stor økonomisk vækst.

Denne vækst er fortsat siden 2008 på trods af den økonomiske krise, og det skyldes især, at USA og EU har pumpet milliarder af dollars og euro ud på finansmarkederne. Disse tusinder af milliarder har bankerne ikke villet investere i produktion og reelle værdier. Det er spekulativ kapital, som hvirvler rundt på alverdens børser, og den har for en tid fundet vej til profit i disse vækstøkonomier, hvor finansbobler har vokset sig store på ejendomsmarkedet og aktiebørser.

Nu gør USA's nationalbank klar til at rive tæppet væk under flest muligt af disse landes kapitalgrupper ved at trække kapital ud af finansmarkederne. Det ligner optakten den finanskrise, der i 1997 ruinerede Thailand, Sydkorea, Pilippinerne, Indonesien og andre lande, der dengang var kendt som 'Asiens tigre'. Landene oplevede kapitalflugt, deres valutaer styrtdykkede.

For at undgå bankerot bad de Verdensbanken og Den Internationale Valutafond om hjælp. Den fik de - med tilhørende betingelser om nyliberale økonomiske reformer og udsalg af staternes værdier.

Samme skæbne er nu tiltænkt BRIKS-landene.

 

 

Relaterede artikler

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...