20 Sep 2020  

KBH: Overskyet, tåge, 11 °C

Mere fokus på fredelig konfliktløsning, tak

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 04. september, 2020, 13:01:49

Mere fokus på fredelig konfliktløsning, tak

Der er behov for, at dansk forskning i fredelig konfliktløsning får en plads på finansloven, siger Isabel Bramsen fra forskningscenteret CRIC til Arbejderen. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi på Arbejderen ikke kunne være mere enige.

Det politiske etablissements handlingsfelt er stort set reduceret til straffikserede, konfliktoptrappende og væbnede "løsninger".

Automatrefleksen med at gribe til våben, når "noget må gøres" internationalt, skaber kun en mere rå, konfliktfyldt og menneskefjendsk verden.

Danske væbnede aktioner er med til at skabe død og ødelæggelse, tvinge historisk mange på flugt og øge den globale usikkerhed – for slet ikke at komme ind på konsekvenserne for de unge mænd og kvinder, som bliver sendt ud for at løbe danske regeringers ærinder med livet som indsats.

I det lys er der ikke meget at råbe hurra for, når der 5. september igen er flagdag for Danmarks udsendte.

Man kan indskyde, at hvis det officielle Danmark virkelig ønskede at sige tak til de mænd og kvinder, som sætter deres liv på spil for magten, kunne de passende sikre disse veteraner en mere værdig behandling efter endt tjeneste fremfor et optog og nogle flagrende dannebrog en gang om året.

Men det er faktisk ikke kun i internationale konflikter, at politikerne i magtpartierne er hurtige til at gribe til våben, når et problem skal løses. Det manglende fokus på fredelig konfliktløsning er synligt flere steder i samfundet.

Uanset om det handler om kriminelle unge, parallelsamfund, social kontrol eller andre sociale udfordringer, er det politiske etablissements handlingsfelt stort set reduceret til straffikserede, konfliktoptrappende og væbnede "løsninger".

Og mens statistikkerne afslører, at der i løbet af de seneste 20 år faktisk har været et fald på hele 31 procent i det samlede antal anmeldte straffelovsovertrædelser, fortsætter også den nuværende regering med at puste til frygten, fremmane skræmmebilleder og opruste mod store grupper i befolkningen i kampen mod en "stigende utryghed", som ikke er til at finde i statistikkerne.

>> LÆS OGSÅ: Forsker i opråb til regeringen: Sæt fredsforskning på finansloven

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...