27 Feb 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

Mens vi venter på brexit

SENESTE LEDERE

tir. 25. feb - 2020
fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020
ons. 05. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 21. oktober, 2019, 15:15:06

Mens vi venter på brexit

Kaos om brexit. Det var overskriften på DR's lange indslag søndag aften om brexit-afstemningen i det britiske parlament.

Indslaget var endnu et i rækken af mange om situationen i Storbritannien. For dem alle gælder, at beretningerne altid serveres med ord som kaos, rod, drama, fjolser, forvirring, afsky, træthed, vrede.

Brexit-situationen bruges ihærdigt i Danmark til at skræmme os fra at prøve det samme.

"Ingen kommer godt ud af den her situation", lød det fra en brite i udsendelsen. Meget sjældent hører vi om de britere, som stemte "leave", fordi de faktisk troede og tror, at der kommer noget bedre på den anden side af brexit, de britere, som er blevet ramt på deres levebrød af EU-politikken.

Men så var der også en ældre brite, som sagde: "Alt, hvad der udsætter vores udtræden af EU, er godt, for så er der en chance for, at vi slet ikke kommer ud".

Manden ramte plet. For kernen i det, som foregår lige nu i Storbritannien, er en kamp om at få omgjort beslutningen om brexit. Og alle kneb gælder.

Alle undersøgelser viser, at det var den britiske arbejderklasse, som stemte for brexit. Omvendt er 80 procent af Underhusets politikere tilhængere af EU og stemte "remain". Der er stærke økonomiske interesser i at bevare Storbritannien i EU. Mange af dem har ikke givet op, men arbejder ihærdigt på at få en ny folkeafstemning.

Som danskere burde vi egentlig ikke være forbavsede. Erfaringerne fra de danske folkeafstemninger fortæller samme historie. Trusler, løgne og i sidste ende en omgørelse af beslutningen, som det skete, efter at danskerne havde stemt nej til Maastricht-traktaten i 1992.

Så hvis der er en ting, vi kan lære fra Storbritannien lige nu, så er det, at det ikke er nok at vinde en folkeafstemning. Man skal også kunne forsvare folkeafstemningens resultater. Om det lykkes for brexit-tilhængerne er stadig ikke afgjort.

Til gengæld er det åbenlyst, at brexit-situationen bruges ihærdigt i Danmark til at skræmme os fra at prøve det samme. Og på den korte bane virker det, som vi kunne se i forbindelse med valget til EU-parlamentet.

Det gør det imidlertid ikke på den lange bane. Virkeligheden banker på, når vi igen begynder at diskutere konsekvenserne af EU-politikken fremfor de britiske politikeres ageren.

Nyeste artikler

Indland
26. feb. 2020 - 15:27
Udlejningschef i Slagelse: Vi kan ikke tvinge beboere udDe opsagte beboere i Schackenborgvænge i Ringparken i Slagelse kan ikke blive tvunget til at flytte. De kan blive boende og afvente rettens ord for, om deres opsigelse er lovlig. Det indrømmer boligselskabet. Den nye investor er også klar over problemstillingen og lover at respektere rettens afgørelse.
26. febUdlejningschef i Slagelse: Vi kan ikk...
Udland
26. feb. 2020 - 14:15
Den sidste kamp om Syrien nærmer sigSyriens regeringshær er ved at omringe de islamistiske jihadisters sidste bastioner i Syrien i provinsen Idlib. Men NATO-landet Tyrkiet sender tropper til området for at støtte nogle af de islamistiske jihadister, der holder civilbefolkningen som gidsler ved ikke at lade dem komme ud af kampzonerne.
26. febDen sidste kamp om Syrien nærmer sig
Film
26. feb. 2020 - 12:00
Film om sorg, erindring og hvordan vi kommer videreJia Zhang-ke har i de sidste 19 år lavet dokumentarfilm, der ofte kredser om livet i provinsen, og jeg møder ham i en spændende diskussion med den yngre filmmager, Huo Meng, i programmet On Transmission, der i anledningen af Berlinalens 70. års jubilæum hver dag præsentere en kendt filmmager.
26. febFilm om sorg, erindring og hvordan vi...
Fagligt
26. feb. 2020 - 08:14
Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag étDansk El-Forbund Ungdom gennemfører OK20 aktionsdag, hvor de sætter spot på lærlingenes krav ved de afsluttende forhandlinger om ny overenskomst: Markante lønstigninger og pension fra dag ét.
26. febLærlinge kæmper for lønstigninger og...
Fagligt
25. feb. 2020 - 16:23
Se med: Faglige unge diskuterer OK20 til læsermødeSe med når Michelle Pedersen, formand HK Ungdom, Morten Ryom, formand 3F Ungdom, Thomas Skriver Jensen, formand Dansk Metal Ungdom og Morten Ahrendt, tidligere formand Dansk El-forbund Ungdom diskuterer OK20.
25. febSe med: Faglige unge diskuterer OK20...
Idekamp
25. feb. 2020 - 13:20
215 flere sygeplejersker i Region Midtjylland – hvordan?I vores optik bør indsatsen med flere sygeplejersker rettes målrettet mod nogle af de områder, hvor sygeplejerskerne oplever et stort arbejdspres med mange vagter, skriver Dansk Sygeplejeråd i et åbent brev.
25. feb215 flere sygeplejersker i Region Mid...
Indland
25. feb. 2020 - 10:52
Nordjyder protesterer mod lukning af tre lægevagterNår lægevagterne i Farsø, Brovst og Skagen lukker 1. marts, vil nogle borgere få over 70 kilometer til nærmeste lægevagt. Regionspolitikere blev i dag mødt af utilfredse borgere og borgmestre fra flere nordjyske kommuner.
25. febNordjyder protesterer mod lukning af...

Nyeste: Kultur