20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Massiv støtte uden modkrav

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 31. marts, 2020, 14:58:50

Massiv støtte uden modkrav

Mandag fik coronastøtten til virksomhederne endnu en tand. Den del af lønnen, som staten betaler til hjemsendte ansatte, blev forhøjet yderligere efter krav fra de store erhvervsorganisationer.

Mens virksomhederne får i pose og sæk uden modkrav, ser det anderledes ud for de fattigste i vores samfund, der er afhængige af statsstøtte.

Under coronakrisen er der blevet uddelt den ene hjælpepakke efter den anden til erhvervslivet. Samlet set er der givet tilskud, garantier og likviditet for små 300 milliarder kroner, påpeger Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Men i modsætning til, når det er almindelige arbejdere, der modtager statsstøtte, er der i forhold til erhvervslivet ikke tale om nogen form for modkrav til gengæld for støtten.

Der er ikke noget krav om, at virksomhederne og bankerne skal stoppe udbetaling af udbytte til aktionærerne eller skal stoppe bonusprogrammer eller lønstigninger til direktørerne. 

De seneste år har der været en kraftig vækst i virksomhedernes profitter, et boom i aktiekurserne og en eksplosiv vækst i direktørlønningerne. Men nu, hvor der kommer nedgang efter en række fede år, er erhvervslivet straks klar med krav om massiv statsstøtte.

Nu er det nok, mener Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Hun peger meget rigtigt på, at selvom erhvervslivet har fået kæmpestore hjælpepakker, bliver virksomhederne ved med at kræve mere.

Nu er det de arbejdsløses tur til at få en hjælpepakke, erklærer Lizette Risgaard. Under coronakrisen er antallet af arbejdsløse steget markant. Siden den 9. marts har over 37.000 flere danskere end normalt for denne periode meldt sig arbejdsløse. Samtidig er det stort set umuligt at få nyt arbejde på grund af nedlukningen af Danmark.

Fagbevægelsens Hovedorganisation stiller blandt andet krav om, at dagpengene i en periode hæves til 25.000 kroner om måneden, og at det bliver lettere at få ret til dagpenge. Lignende tiltag har Sverige besluttet at gennemføre. Men indtil videre er der intet, der tyder på, at den danske regering vil gå den vej.

Det er godt, at fagbevægelsen sætter fokus på dagpengemodtagernes problemer. Men den burde også have øje for de mest udsatte arbejdsløses situation, dem der er på kontanthjælp.

Mens rådighedsforpligtigelsen er blevet droppet for alle arbejdsløse, fastholder myndighederne kravet om, at kontanthjælpsmodtagere skal have 225 timers arbejde om året, hvis de ikke skal miste en del af kontanthjælpen.

Aalborg og Odense kommuner havde besluttet at suspendere 225-timers-reglen. Men de har fået klar besked fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om, at det må de ikke.

Så mens virksomhederne får i pose og sæk uden det mindste modkrav, ser det helt anderledes ud for de fattigste i vores samfund, der er afhængige af statsstøtte. De er stadig underlagt krav om at finde arbejde på et arbejdsmarked, der er lagt ned af coronakrisen.

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp