20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Ligestilling bliver bombet tilbage

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 08. marts, 2013, 10:00:23

Ligestilling bliver bombet tilbage

Det er mere end 100 år siden, at den 8. marts blev indstiftet som Kvindernes Internationale Kampdag. Lige siden er dagen blevet brugt til at sættes fokus på problemer omkring kvindernes ligestilling.

Er der stadig noget at kæmpe for efter den lange række af år, hvor kvinderne har opnået så mange sejre?

Ja desværre - faktisk går det tilbage med kvindernes ligestilling i disse år. Den økonomiske krise og magthavernes nyliberalistiske svar på krisen ødelægger en række af de resultater, kvinderne har opnået over lang tid. 

I stort omfang, ikke mindst i Danmark, er kvinderne kommet ud på arbejdsmarkedet, mens velfærdssamfundet har taget sig af kvindernes tidligere opgaver med pasning af børn, ældre og syge. 

Det er kvinderne som først og fremmest laver gratis arbejde.

Men med den nyliberale rundbarbering af velfærden både i Danmark og i de andre EU-lande bliver kvinderne bombet mange år tilbage.

Hovedparten af de offentligt ansatte er kvinder. Derfor rammes kvinderne ekstra hårdt, når der skæres ned i den offentlige sektor. Alene i de sidste tre år er der forsvundet over 30.000 fuldtidsansatte i de danske kommuner. Langt de fleste er kvinder, som har svært ved at komme i arbejde igen. Intet tyder på, at den udvikling vil stoppe. Der er nye nedskæringsbølger på vej. Samme billede tegner sig i andre EU-lande.

Men ikke nok med at kvinderne betaler med arbejdsløshed. De bliver dobbelt ramt af nedskæringspolitikken. Når regeringerne skærer ned på børnepasning, ældrepleje og omsorg for handicappede, falder mange af de omsorgsopgaver, som det offentlige hidtil har taget sig af, tilbage på kvinderne. 

Det er kvinderne, som først og fremmest laver gratis arbejde i daginstitutionen, hjemme hos den gamle mor eller på plejehjemmet for at få det hele til at hænge sammen. 

Udviklingen fører os tilbage til en tid, hvor det var kvindernes ansvar at tage sig af familiens børn, syge og ældre. Det bliver gjort til folks individuelle problem at sikre den nødvendige omsorg og pleje af familiens medlemmer. 

Det er en farlig udvikling, som kræver modstand. Det eneste svar på nyliberalisternes nedskæringsdagsorden er at insistere på kollektive velfærdsordninger, som betales af fællesskabets skatter.

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp