23 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, let regn, 4 °C

Latinamerika – opgør med højreregeringer

SENESTE LEDERE

fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020
ons. 05. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 24. oktober, 2019, 13:52:31

Latinamerika – opgør med højreregeringer

Højrekræfterne har været i fremgang i Latinamerika i de seneste år. Den eksplosion af social fremgang, som verdensdelens befolkning oplevede fra starten af dette årtusinde med valget af Hugo Chávez i Venezuela, Lula da Silva i Brasilien, Kirchner i Argentina, Zelaya i Honduras og progressive ledere i flere andre lande, er land for land blevet rullet tilbage af højrekræfter – ofte i tæt samarbejde med USA.

Økonomisk sabotage, USA's sanktioner samt storkapitalens kontrol med medierne var højrekræfternes vigtigste redskaber til at genvinde magten.

Tilbagerulningen begyndte med kuppet mod Zelaya i 2009 efterfulgt af kup mod Fernando Lugo i Paraguay i 2012, valgsejren til Mauricio Macri i Argentina i 2015, højrekræfternes sejr ved parlamentsvalget i Venezuela i 2015, og tilbagerulningen kan måske siges at have kulmineret med kuppet mod Dilma Rousseff i Brasilien i 2016 og valgsejren til Lenin Moreno i Ecuador i 2017.

Ved sommerens møde for venstrekræfterne i Latinamerika – i det såkaldte Sao Paulo Forum – var der fokus på at styrke enheden mod de voksende trusler fra USA-imperialismen under præsident Trump og landenes egne højrekræfter. På Sao Paulo Forum var der enighed om, at den parlamentariske strategi fortsat skal hedde støtte til de såkaldte 'brede fronter', hvor kommunister og revolutionære indgår i brede venstrealliancer for at vinde regeringsmagten.

LÆS OGSÅ: Appel fra Latinamerikas venstrekræfter: Stå sammen

De brede fronter var opskriften på fremgang fra 2000 til 2010, men de viste også svagheder under den efterfølgende tilbagerulning.

Økonomisk sabotage, USA's blokader og sanktioner samt storkapitalens kontrol med medierne var højrekræfternes vigtigste redskaber til at genvinde magten i en række lande med en uskøn blanding af kup og 'demokratiske' valg.

Men nu ser det ud til, at bølgen er ved at vende igen.

Meningsmålingerne antyder overbevisende, at Mauricio Macri taber søndagens præsidentvalg i Argentina til Alberto Fernández fra centrum-venstre alliancen Frente para Todos (Fronten for Alle), der vil videreføre den politik, som Kirchner-præsidenterne førte fra 2003 til 2014. I Bolivia har Evo Morales genvundet præsidentposten, og i Uruguay ser det ud til, at Den Brede Front genvinder præsidentposten for fjerde gang i træk.

Og folkene er i oprør i en række lande med højreregeringer. I Ecuador og Chile har millioner sagt nej til fattiggørelse, privatiseringer og sociale nedskæringer. Demonstrationer og protester bliver slået ned, men præsidenterne har måttet opgive de seneste angreb på levevilkårene. I Brasilien vokser vreden mod højrepræsidenten Jair Bolsonaro og kravet om løsladelse af ekspræsident Lula da Silva.

Det her er ikke en venstrebølge, men måske en antydning af at den er på vej.

Relaterede artikler

Nyeste artikler

Indland
21. feb. 2020 - 15:17
Folketinget retter i udtalelse – men mangler fortsat dokumentationSelvom Folketinget har rettet i en fælles udtalelse om antisemitisme, kan partierne bag fortsat ikke dokumentere deres påstand om, at der skulle være en stigende antisemitisme i islamistiske kredse. Det viser en rundringning til partiernes ordførere, som Arbejderen har foretaget.
21. febFolketinget retter i udtalelse – men...
Idekamp
21. feb. 2020 - 14:25
Er Ørsteds grønne garantier troværdige?En af verdens mest anerkendte klimaforskere kritiserer Ørsteds brug af biomasse. Selskabets svar har fået bestyrelsesmedlem i Verdens Skove Andreas Petersen til tasterne.
21. febEr Ørsteds grønne garantier troværdig...
Idekamp
21. feb. 2020 - 12:51
Ideernes brydning i RomerrigetLars Ulrik Thomsen skriver denne kronik i anledning af udgivelsen af hans bog: Spartacus – i slavernes fodspor. (Udkommer 1. marts på Forlaget Populi).
21. febIdeernes brydning i Romerriget
Indland
21. feb. 2020 - 11:51
Regeringen sparer fortsat på ulandsbistand og prioriterer erhvervslivet Den socialdemokratiske regering bruger få bistandskroner og projekter, som er drevet af danske virksomheder, og multinationale koncerner prioriteres fortsat højt
21. febRegeringen sparer fortsat på ulandsbi...
Indland
21. feb. 2020 - 10:28
Pensionister fortsætter kampen for mimrekortetEfter torsdagens store demonstration foran Christiansborg mod afskaffelse af mimrekortet er initiativtagerne parat til flere aktiviteter.
21. febPensionister fortsætter kampen for mi...
Kultur
21. feb. 2020 - 09:50
Berlinalen er i gang for 70. gangI jubilæumsåret har Berlin Film Festival fået ny ledelse, og programmet er blevet udvidet med en helt ny konkurrence, der vil vise særligt innovative film. Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival, Forum, der fylder 50 i år.
21. febBerlinalen er i gang for 70. gang
Fagligt
21. feb. 2020 - 07:28
Stigende pres på regeringen for at ændre budgetlovOnsdag var der høring om budgetloven i Folketinget. Talere fra fagbevægelsen og kommunerne advarede om, at budgetloven er en trussel mod det danske velfærdssystem.
21. febStigende pres på regeringen for at æn...

Nyeste: Kultur