18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Latinamerika – opgør med højreregeringer

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 24. oktober, 2019, 13:52:31

Latinamerika – opgør med højreregeringer

Højrekræfterne har været i fremgang i Latinamerika i de seneste år. Den eksplosion af social fremgang, som verdensdelens befolkning oplevede fra starten af dette årtusinde med valget af Hugo Chávez i Venezuela, Lula da Silva i Brasilien, Kirchner i Argentina, Zelaya i Honduras og progressive ledere i flere andre lande, er land for land blevet rullet tilbage af højrekræfter – ofte i tæt samarbejde med USA.

Økonomisk sabotage, USA's sanktioner samt storkapitalens kontrol med medierne var højrekræfternes vigtigste redskaber til at genvinde magten.

Tilbagerulningen begyndte med kuppet mod Zelaya i 2009 efterfulgt af kup mod Fernando Lugo i Paraguay i 2012, valgsejren til Mauricio Macri i Argentina i 2015, højrekræfternes sejr ved parlamentsvalget i Venezuela i 2015, og tilbagerulningen kan måske siges at have kulmineret med kuppet mod Dilma Rousseff i Brasilien i 2016 og valgsejren til Lenin Moreno i Ecuador i 2017.

Ved sommerens møde for venstrekræfterne i Latinamerika – i det såkaldte Sao Paulo Forum – var der fokus på at styrke enheden mod de voksende trusler fra USA-imperialismen under præsident Trump og landenes egne højrekræfter. På Sao Paulo Forum var der enighed om, at den parlamentariske strategi fortsat skal hedde støtte til de såkaldte 'brede fronter', hvor kommunister og revolutionære indgår i brede venstrealliancer for at vinde regeringsmagten.

LÆS OGSÅ: Appel fra Latinamerikas venstrekræfter: Stå sammen

De brede fronter var opskriften på fremgang fra 2000 til 2010, men de viste også svagheder under den efterfølgende tilbagerulning.

Økonomisk sabotage, USA's blokader og sanktioner samt storkapitalens kontrol med medierne var højrekræfternes vigtigste redskaber til at genvinde magten i en række lande med en uskøn blanding af kup og 'demokratiske' valg.

Men nu ser det ud til, at bølgen er ved at vende igen.

Meningsmålingerne antyder overbevisende, at Mauricio Macri taber søndagens præsidentvalg i Argentina til Alberto Fernández fra centrum-venstre alliancen Frente para Todos (Fronten for Alle), der vil videreføre den politik, som Kirchner-præsidenterne førte fra 2003 til 2014. I Bolivia har Evo Morales genvundet præsidentposten, og i Uruguay ser det ud til, at Den Brede Front genvinder præsidentposten for fjerde gang i træk.

Og folkene er i oprør i en række lande med højreregeringer. I Ecuador og Chile har millioner sagt nej til fattiggørelse, privatiseringer og sociale nedskæringer. Demonstrationer og protester bliver slået ned, men præsidenterne har måttet opgive de seneste angreb på levevilkårene. I Brasilien vokser vreden mod højrepræsidenten Jair Bolsonaro og kravet om løsladelse af ekspræsident Lula da Silva.

Det her er ikke en venstrebølge, men måske en antydning af at den er på vej.

Relaterede artikler

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...