20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Lad os hjælpe Italien

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 08. april, 2020, 14:35:17

Lad os hjælpe Italien

Italien er uden sammenligning det land i Europa, som er hårdest ramt af corona. Antallet af døde har nu overskredet 16.000.

Det italienske sundhedsvæsen er fortsat meget overbelastet, selv om der de seneste dage har været faldende dødstal og nyindlæggelser.

 EU har stadig ikke sendt hjælp til det sammenbrudte sundhedsvæsen i Italien.

For en uge siden rettede den italienske regering en direkte appel til Danmark om hjælp. Det skete i en situation, hvor landets sundhedssystem reelt var brudt sammen. Danmark har fortsat ikke svaret Italien og har ikke sendt nogen form for bistand.

Mange lande er kommet Italien til hjælp. Det startede med Cuba, Kina og Rusland, som Italien bad om hjælp, efter at EU afviste at reagere på de italienske myndigheders første nødråb.

Siden fulgte mange andre, fra Albanien til Læger uden Grænser. EU har stadig ikke sendt hjælp til det sammenbrudte sundhedsvæsen i Italien.

Virkeligheden er derimod, at EU har et kontant medansvar for det italienske sundhedsvæsens mangel på kapacitet. EU-kommissionen har de seneste ni år ikke mindre end 63 gange anbefalet medlemslandene at skære på deres sundhedsudgifter, sådan som det også er sket i Danmark, hvor sundheds- og plejepersonale er fyret i titusindvis. Også under coronakrisen har EU vist sin manglende evne til at handle i overensstemmelse med folkenes behov.

På trods af de åbenlyse udfordringer der er med corona i Danmark, burde regeringen for længst have svaret Italien og fundet måder, hvorpå man har kunnet hjælpe.

Naturligvis må regeringen og myndighederne sikre, at man kan dække behovet i det danske sundhedsvæsen, hvor der blandt andet har manglet både værnemidler og testudstyr.

Men for eksempel har der hele tiden været ledig kapacitet i det danske sundhedsvæsen. Det kunne man delvist stille til rådighed for Italien, hvor alvorligt syge patienter ikke har fået hjælp og har ligget overladt til deres egen skæbne på fyldte hospitalsgange.

Også på dette punkt kan man se de alvorlige konsekvenser af, at Danmark og de fleste andre lande har gjort sig helt afhængige af de globale markedskræfters betingelser, og at man har lagt produktionen af både værnemidler og medicin i hænderne på globale monopoler i stedet for at sikre en nationalt baseret produktion, som kan dække helt fundamentale behov.

Under coronakrisen har Danmark fået nødhjælp doneret fra Kina, sådan som snesevis af andre lande også har. Men bortset fra en bevilling til udviklingslande har Danmark ikke vist vilje til at hjælpe andre, som står i langt værre situationer, end vi gør her i landet.

Behovet for international solidaritet i den globale coronapandemi er langtfra toppet. I land efter land ser vi, at det er de svageste grupper, som rammes hårdest. Endnu er der mange lande – blandt andet i Afrika – hvor man kan frygte en eksplosiv vækst, fordi store dele af befolkningen her reelt står uden nogen form for beskyttelse eller kvalificeret lægehjælp.

Her bør Danmark også forberede sig på at hjælpe og melde sig i rækken af aktive bidragydere, frem til pandemien er besejret.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp