07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 1 °C

Lad nu Venezuela få fred

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 09. december, 2020, 08:00:44

Lad nu Venezuela få fred

Søndagens valg i Venezuela kan blive et skridt i retning af normalisering med social og økonomisk fremgang for befolkningen. Vælgerne har sammensat en lovgivende forsamling, som repræsenterer hele det politiske spektrum og med et flertal, der kan og vil arbejde sammen med præsidenten og regeringen.

Dette perspektiv skal forsvares mod stærke kræfter i USA og EU, som foretrækker kaos og konflikt som løftestang for et regimeskifte i Venezuela.

Det er vigtigt at genrejse kravet om, at den danske regerings anerkendelse af Juan Guaidó som Venezuelas præsident trækkes tilbage. 

Dette perspektiv skal forsvares, så Venezuelas befolkning får fred og ro og rammer til at løse landets meget store økonomiske og politiske problemer. Der er brug for at samle kræfterne om produktion af fødevarer og forbrugsvarer. Der er brug for at reorganisere oliesektoren og igen sikre energiforsyning og eksportindtægter. Der er brug for at fokusere kræfterne på uddannelse og ikke mindst sundhed i denne coronatid.

Det er og bliver venezuelanernes egen ret og pligt at løse de indre uenigheder samt fastlægge den politiske linje og den sociale og økonomiske kurs.

Valgresultatet er klart. Det regerende socialistiske parti har sammen med sine allierede vundet over to tredjedele af pladserne i Nationalforsamlingen. Valget forløb uden uregelmæssigheder, oplyser nationale og internationale observatører. Valget blev afholdt, som grundloven og valgloven foreskriver, og de nyvalgte kan mødes til den første samling den 5. januar, som paragrafferne forudsætter.

Valgdeltagelsen var desværre meget lav, hvorfor præsident Nicolás Maduro og regeringspartiet ikke kan bryste sig med en stærk tillidserklæring fra vælgerne. Kun godt 30 procent af de cirka 20 millioner vælgere deltog. Og det bliver misbrugt i Washington, Bruxelles og andre EU-hovedstæder til at underkende legitimiteten af valget.

Men der er ikke grundlag for at afvise dette valg som ulovligt eller ugyldigt.

FN-pagten og international lov fastslår udtrykkeligt alle staters ret til selvbestemmelse og 'ikke-indblanding i indre forhold'. 

Derfor er det vigtigt at stå fast på kravet om, at USA og EU ikke blander sig i Venezuelas interne forhold. USA og EU må ophæve deres sanktioner mod Venezuela og på den måde stoppe en årelang sabotage af Venezuelas økonomi. USA må stoppe sin støtte til terroraktioner mod Venezuela og forsøg på kup.

Og det er vigtigt at genrejse kravet om, at den danske regerings anerkendelse af Juan Guaidó som Venezuelas legitime præsident trækkes tilbage. Daværende udenrigsminister Anders Samuelsens vanvittige politiske vildskud i januar 2019 har altid været helt uden for skiven. Hans efterfølger Jeppe Kofod har troligt trasket i Samuelsens fodspor.

Og efter det netop afholdte valg i Venezuela, hvor Juan Guaidó ikke blev valgt... idet han ikke stillede op(!) – er det både absurd og latterligt at betragte ham som landets præsident.

Lad nu Venezuela få fred!

Nyeste artikler

Film
05. mar. 2021 - 14:17
Rumænsk film vinder Berlinaleonline"Vi håber vi kan ses til sommer, til en rigtig prisoverrækkelse", sagde festivalleder Carlo Chatrains ved en kort pressekonference.
05. marRumænsk film vinder Berlinaleonline
Idekamp
05. mar. 2021 - 12:59
Støtteerklæring til syriske flygtningeFlere hundrede organisationer og enkeltpersoner bakker op om denne støtteerklæring. Indtil 15. marts kan du også skrive under.
05. marStøtteerklæring til syriske flygtning...
Indland
05. mar. 2021 - 11:04
Omkring 3000 deltog i folkelig protest på Amager FælledEfter en uge fuld af frustration og vrede blev sammenholdet og håbet styrket, da omkring 3000 mennesker demonstrerede på Amager Fælled torsdag eftermiddag.
05. marOmkring 3000 deltog i folkelig protes...
Indland
05. mar. 2021 - 11:01
Kvinder forsinker byggeri på Amager Fælled ved at lænke sig fast til hegnI to en halv time har fastlåste aktivister forhindret byggeforberedelserne på Amager Fælled i dag.
05. marKvinder forsinker byggeri på Amager F...
Indland
05. mar. 2021 - 08:51
Kommunistisk Parti stiller op til kommunalvalget i KøbenhavnFor første gang stiller Kommunistisk Parti selvstændigt op til kommunalvalget i København. Det sker med et opråb om at kæmpe for et København for mennesker og natur – ikke profit.
05. marKommunistisk Parti stiller op til kom...
Idekamp
05. mar. 2021 - 08:32
Mette Frederiksens coronarejse til Apartheid-Israel er en skandale!Med rejsen legitimerer Mette Frederiksen Israels vaccine-apartheid, udtaler Boykot Israel Kampagnen.
05. marMette Frederiksens coronarejse til Ap...
Fagligt
05. mar. 2021 - 06:01
Wolt: Langt de fleste bude har tillid til ny betalingsmodelWolt afviser, at en ny afregningsmodel betyder lavere løn til budene. Og tilslutningen til strejken i sidste uge tolkes af platformsvirksomheden som opakning til modellen.
05. marWolt: Langt de fleste bude har tillid...

< mar 2021 >

08
08. mar. 2021 - 09:00 til 09:45
08
08. mar. 2021 - 13:00 til 16:00
08
08. mar. 2021 - 13:30 til 15:00
08
08. mar. 2021 - 16:00 til 17:30

Nyeste: Idekamp